Cum sa te adapostesti de furtuna daca te afli in aer liber
Cum sa te adapostesti de furtuna daca te afli in aer liber

Cum sa te adapostesti de furtuna daca te afli in aer liber


Cum sa te adapostesti de furtuna. Iata ce trebuie sa faci daca te afli in aer liber si cum este indicat sa te adapostesti pentru a ramane in siguranta. Ce trebuie sa faci inainte de o furtuna, in timpul acesteia si dupa ce furtuna a trecut.

Cum sa te adapostesti de furtuna daca te afli in aer liber – Cuprins:

Cum sa te adapostesti de furtuna

Cum sa te adapostesti de furtuna
Cum sa te adapostesti de furtuna

Inainte de a sti cum sa te adapostesti de furtuna, ar trebui sa stii ca autoritatile vor emite alerte in cazul in care va exista o furtuna extrem de puternica in zona in care te afli. Asadar, fii cu ochii pe mesajele de la sistemul RO-ALERT, care permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast pentru avertizarea si alarmarea populatiei in situatii de urgenta.

Al doilea pas este sa iei in considerare regula de salvare 30/30. Aceasta ne spune ca trebuie sa te adapostesti intr-o cladire, asta daca exista una in apropiere, dupa ce ai vazut un fulger si nu ai reusit sa numeri pana la 30 inainte de a auzi tunetul. Mai mult, ar trebui sa ramai in interiorul cladirii 30 de minute dupa ce ai auzit si ultimul tunet.

Daca esti la tine acasa, ar trebui sa eviti folosirea apei sau a dusului, deorece exista posibilitatea sa te electrocutezi in cazul in care imobilul este lovit de fulger.

Daca te afli in aer liber si a inceput o furtuna violenta, iti sugeram sa intrerupi orice activitate pe care o faci si sa intri in casa, intr-un adapost sau chiar in masina. Exista posibilitatea ca autoturismul sa fie lovit de fulger, insa vei fi mult mai protejat decat daca te-ai afla la exterior.

Fulger
Fulger

Cum sa te adapostesti de furtuna daca te afli in aer liber. Daca te afli intr-o zona deschisa precum un camp, esti pe plaja sau intr-o barca, expertii spun ca trebuie sa stai intr-o pozitie de ghemuit si sa pui mainile pe urechi si cap.

De asemenea, capul trebuie sa se afle intre genunchi. Scopul este sa devii o tinta cat mai mica si sa reduci contactul cu pamantul. Sub nicio forma nu este indicat sa te intinzi pe pamant!

In acelasi timp, ar trebui sa eviti orice obiect inalt precum copacii sau obiectele metalice precum utilajele agricole, bicicletele, motocicletele sau alte echipamente agricole.

Citeste si: Apa pluviala. Cum sa folosesti apa de ploaie in gradina ta

In cazul in care te afli intr-o drumetie prin padure si ai fost surprins de furtuna, ar trebui sa te adapostesti intr-o zona unde exista copaci mai putini inalti. Riscul ca acestia sa fie loviti de fulger este mai mic.

Daca te afli intr-o zona deschisa, iti recomandam sa mergi spre o zona mai joasa, asta daca exista una in apropiere. Pescarii sau cei care se afla pe un lac, ar trebui sa iasa la mal imediat si sa se adaposteasca!

Ar trebui sa mai stii ca ar fi bine sa stai departe de pereti sau de podele din beton. Fulgerul poate lovi cladirile si curentul poate circula prin fierul beton.

Telefoanele cu fir nu sunt sigure pentru a fi folosite pe timp de furtuna. Iti recomandam sa folosesti mobilele, pentru ca acestea nu reprezinta nici un pericol. Asadar, acum ca stii cum sa te adapostesti de furtuna, trebuie sa iei in considerare aceste sfaturi si data viitoare sa le si aplici!