Cum sa combati molia verzei. Afla ce tratamente ar trebui sa aplici pentru a te asigura ca obtii o recolta pe masura si ca daunatorii nu iti ataca plantatia de varza. Iata cum sa identifici un atac si cum arata acest daunator.
Cum arata Plutella xylostella
In cazul in care nu stiai, molia verzei sau Plutella xylostella este unul dintre cei mai activi daunatori ai cruciferelor, iar aici aducem in discutie varza, conopida, rapita sau mustarul. Daunatorul se gaseste in toate zonele tarii, iar pagubele pot atinge si 50% din recolta.
Acest lucru se intampla din cauza faptului ca agricultorii nu monitorizeaza activitatea moliei. Monitorizarea se face cu ajutorul capcanelor feromonale, insa in tara noastra este raspandita mai ales unde se cultiva varza, conopida sau rapita.
Citeste si: Cum sa combati gandacul de Colorado cu rosie salbatica
Vestile proaste continua, pentru ca molia verzei poate avea 3 generatii pe an. Mentionam faptul ca acest daunator ajunge chiar si la 6 generatii pe an, in zonele unde climatul permite dezvoltarea.
Prima generatie se dezvolta in lunile iulie-august, iar cea de-a doua generatie din august pana cand soseste sezonul cald. Totusi, molia verzei va ierna in stadiul de pupa, intr-un cocon atasat pe frunzele atacate.
In anul urmator, primii adulti apar la sfarsitul lunii mai, iar ciclul de viata va avea 4 mari etape: adult, ou, larva si pupa. Fiecare etapa dureaza in functie de conditiile climatice, iar temperatura este cel mai important factor.
In faza de adult, molia verzei are o lungime de aproximativ 9 mm, iar culoarea este maro-cenusiu. Adultii sunt foarte activi la apusul soarelui, dar si pe timpul noptii, iar o femela poate depune pana la 100 de oua.
Femelele vor depune oua la cateva ore dupa imperechere, acestea au o culoare galbuie si se vor gasi pe partea inferioara a frunzelor. Astfel, ouale sunt protejate de pradatori, de lumina directa a soarelui, de vant si de ploi.
Bineinteles, cand larvele apar incepe si atacul, iar acestea incep sa se hraneasca, aducand pagube importante culturilor de varza, conopida sau rapita. In cazul temperaturilor foarte ridicate, timpul de dezvoltare al moliei se reduce la jumatate.
Cum sa combati molia verzei
In primul rand, ar trebui sa monitorizezi molia verzei, asa ca potif ace acest lucru instaland capcane cu feromoni. Acestea dau rezultate foarte bune si indica momentul optim de aplicare al tratamentelor. Totusi, nu uita ca aceste capcane trebuie verificate de cel putin doua ori pe saptamana.
Bineinteles, inainte de a aplica tratamentele chimice, poti aplica niste masuri de prevenire. Aici mentionam distrugerea buruienilor, araturi adanci pentru ingroparea resturilor vegetale, dar si irigarea prin aspersiune, care streseaza adultii si larvele vor cadea de pe frunze. Desigur, poti lua in considerare si cultivarea de soiuri tolerante la acest daunator.
Citeste si: Cum sa combati musculita alba a verzei
Datorita modului minier de hranire, larvele nu vor putea fi eliminata in primul stadiu, asa ca se aplica tratamente chimice abia in stadiul doi.
La varza, larvele pot fi combatute folosind produse care contin urmatoarele insecticide: ciantraniliprol, deltametrin, cipermetrin, clorantraniliprol, emamectin benzoat, spinosad, clorantraniliprol + lambda-cihalotrin.
Asadar, pentru combatere poti alege unul din urmatoarele produse: Faster, Laser, Benefia sau Affirm. Atunci cand aplici tratamentele este absolut necesar sa respecti cantitatile recomandate de producator si mai ales timpul de pauza necesar.