Patarea neagra la trandafiri. Afla cum sa combati aceasta boala des intalnita la plantele din gradina, care sunt cauzele si mai ales ce tratament sa aplici. Iata ce trebuie sa faci daca si tu te-ai lovit de aceasta problema la tine in curte.
Patarea neagra la trandafiri. Cum sa combati si care sunt cauzele
Din cauza ploilor din ultima perioada, patarea neagra la trandafiri este o boala care apare din ce in ce mai des si care are la baza agentul patogen Diplocarpon rosae.
In cazul in care nu stiai, ploaia sau udarea prin pulverizarea reprezinta principalul mijloc de propagare al bolii, iar plantele se infecteaza dupa ce frunzele au fost umede pentru o perioada mai lunga.
Este foarte usor sa observi plantele infectate cu aceasta boala, deoarece pe partea superioada a frunzelor vei observa acele pete negre rotunde, care pot avea un diamentru de 3 mm pana la 12-15 mm.
La inceput, petele sunt foarte mici, insa pe masura ce boala se dezvolta acestea cresc destul de mult. Drept urmare, frunzele se vor ingalbeni, iar apoi vor cadea. Trandafirii afectati de patarea neagra vor ramane fara frunze.
Patarea neagra la trandafiri. In cazul in care si tu ai observat ca trandafirii din gradina ta au aceasta problema, primul pas pe care il poti face este sa tai lastarii plantelor bolnave. Frunzele si lastarii trebuie distruse prin ardere, pentru a te asigura ca boala nu se va propaga si la alti trandafiri.
In acelasi timp, pentru a preveni boala trebuie sa te asiguri ca nu uzi frunzele trandafirilor si ca in jurul plantelor este suficient spatiu pentru ca aerul sa circule. Bineinteles, atunci cand ploua pentru o perioada foarte lunga de timp, nu prea ai ce face si poti aplica tratamentele doar atunci cand nu mai exista precipitatii.
Citeste si: Cum sa ingrijesti trandafirii pe timp de vara. De cata apa au nevoie pe canicula?
Pentru a combate patarea neagra la trandafiri, iti recomandam sa folosesti unul din aceste produse: Topsin 500 SC, Topsin 70 WDG, Score 250 EC, Ridomil Gold MZ 68 WG, Curzate Manox, Dithane, Ortiva Top, Cidely Top sau Acrobat MZ 69 WG.
Nu uita ca produsele trebuie alternate, asa ca iti sugeram sa folosesti doua produse care au aceeasi substanta activa. Iti mai spunem ca toamna va trebui sa aduni resturile de frunze infectate si sa le distrugi.
Daca vei folosi o foarfeca pentru a taia ramurile afectate, trebuie neaparat sa sterilizezi instrumentele inainte si dupa folosire. In caz contrar, risti sa raspandesti boala la toate tufele de trandafiri din gradina.