Ingrijirea plantelor pe timp de vara. Afla cum sa le ajuti sa treaca cu bine peste sezonul cald, in care temperaturile depasesc valori critice. Ne apropiem cu pasi repezi de cele doua luni cele mai calde din intregul an calendaristic, iulie si august, atunci cand temperaturile din termometre depasesc in dese randuri limitele normale.
Cum sa iti dai seama cand plantele sufera din cauza caldurii
Ingrijirea plantelor pe timp de vara. Plantele din gradinile noastre nu au deloc o viata prea usoara pe timpul verii, in special atunci cand razele soarelui devin prea puternice.
La fel ca si oamenii, si plantele ajung sa transpire si sa elimine umezeala pentru a isi scadea temperatura, mecanismul de rezistenta la caldura fiind oarecum similar.
Gradinarii trebuie sa stie insa ca plantele au nevoie de ajutorul lor mai mult ca oricand pe timpul verii, atunci cand temperaturile de afara ajung la un nivel prea ridicat.
Citeste si: Cum sa ingrijesti trandafirii pe timp de vara. De cata apa au nevoie pe canicula?
Astfel, udarea plantelor trebuie facuta in mod regulat in timpul verii, in caz contrar plantele riscand sa se deshidrateze. Atentie insa, nu trebuie sa exagerati in acest sens si sa udati in exces plantele, o asemenea greseala venind la pachet cu efecte negative pentru plante.
Daca tot vorbim despre ingrijirea plantelor din gradinile noastre pe timpul verii, nu putem sa nu va recomandam si sa aruncati o privire atenta asupra solului in care sunt plantate acestea.
In cazul in care o planta este crescuta intr-un sol nepotrivit, aceasta va fi mult mai vulnerabila in fata caldurii pe timpul verii. In aceste conditii, specialistii recomanda ca aceste plante sa fie replantate intr-un ghiveci temporar. In acest fel veti putea controla nivelul de apa pe care il va primi si expunerea acesteia la razele soarelui.
Ingrijirea plantelor pe timp de vara. Cum sa iti ajuti plantele din gradina
Cele mai multe plante dezvolta un mecanism natural de aparare impotriva razelor puternice ale soarelui, frunzele pleostite din timpul zilei fiind un semnal clar pe care il da planta in acest sens.
Nu aveti de ce sa va faceti griji in cazul in care observati ca frunzele plantelor din gradina sunt pleostite pe timpul zilei! Ce trebuie sa stii despre ingrijirea plantelor pe timp de vara.
Este recomandat insa sa studiati cu atentie starea frunzelor plantelor din timpul diminetii! In cazul in care frunzele nu si-au revenit pana dimineata, este foarte probabil ca planta sa sufere din cauza caldurii excesive.
Atunci cand sunt expuse prea tare la razele puternice ale soarelui de peste zi, plantele dezvolta niste pete de culoare maro sau galbena pe frunze. In cazul in care le observati va veti putea da seama ca planta respectiva are nevoie de mai multa umbra!
Ingrjirea plantelor pe timp de vara
Ingrijirea plantelor pe timp de vara. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, udarea excesiva a plantelor vine la pachet cu efecte negative pentru acestea. Daca le uzi prea mult, vei observa ca frunzele plantelor se vor inmuia si nu isi vor mai reveni peste noapte. Daca observi acest lucru, este recomandat ca inainte de urmatoare udare sa aplici un ingrasamant.
In cazul in care observi ca pamantul din gradinta este foarte uscat, ia in calcul ca trebuie sa uzi de doua ori in aceeasi zi. Apa se raspandeste pe orizontala in pamant, ceea ce inseamna ca abia odata cu a doua udare apa va ajunge si la radacinile plantelor.
In cele din urma, tine cont si de faptul ca udarea plantelor este recomandat sa se faca fie dimineata, fie seara. Daca udarea se face pe timpul zilei, atunci cand razele soarelui sunt extrem de puternice, apa se va evapora extrem de rapid in cea mai mare parte a ei.
Citeste si: Cum sa reduci temperatura din solar pe timp de vara
Utilizarea unui strat de mulci in gradina ar putea sa va ajute mult in timpul verii, nevoia de udare regulata fiind mai redusa dupa aplicarea acestuia. Este un pas important in ingrijirea plantelor pe timp de vara
Poti lua in calcul si ideea instalarii unui sistem de irigare care sa iti usureze munca din acest punct de vedere. Cele mai recomandate sisteme de irigare sunt cele prin picurare si cele subterane, acestea oferind umezeala necesara chiar la radacina plantei.
In special pe timpul verii, acordati o atentie sporita plantelor din gradina! Frunzele moarte si florile uscate trebuie eliminate cat mai repede cu putinta, acestea consumand apa si slabind planta si mai mult.
Lucrurile sunt un pic mai dificile insa atunci cand vorbim despre plantele din ghiveci. In cazul in care vorbim despre un ghiveci de dimensiuni mici, riscul de deshidratare este ceva mai ridicat, apa din pamant evaporandu-se rapid. Sigur, te poti asigura ca planta va fi udata in mod regulat, insa poti lua in calcul si ideea de a muta planta intr-un ghiveci ceva mai mare!