Ingrijire leandru. Cum sa ingrijesti leandrul pentru a te bucura mult timp de o planta sanatoasa si plina de flori. Inmultirea prin butasi este solutia pe care o ai la indemana pentru a obtine rapid mai multe ghivece cu astfel de plante.
Ingrijire leandru. Cum sa ai griija de aceasta planta
Ingrijire leandru. Daca esti, deopotriva, un pasionat al calatoriilor, cat si al plantelor, atunci nu trebuie sa lipseasca din colectia ta frumosul leandru (Nerium Oleander). Planta iti va aduce Grecia la tine acasa.
Arbustul mediteraneean din familia apocinaceelor poate atinge inaltimea de pana la sase metri. Are frunze lanceolate, cu flori roz, albe, rosii sau galbui, frumos mirositoare. Florile pot fi simple sau duble.
De mentionat este si faptul ca planta a fost folosita din timpuri stravechi si in medicina, extractul de leandru fiind folositor pentru tratarea cancerului, HIV sau hepatitei C.
Simpli pasionati ai plantelor cu flori se pot bucura, insa, doar de frumusetea ei, mai ales ca nu necesita o ingrijire extrem de meticuloasa si se adapteaza perfect in ghiveci.
Citeste si: Ingrijire hibiscus. Cum sa combati afidele, musculita alba si fainarea
Ingrijire leandru. La fiecare doi ani vasul leandrului trebuie schimbat. Operatiunea va asigura plantei conditii optime de crestere pentru ca substantele nutritive din sol sunt reimprospatate, si, in plus se elimina si excesul de sare si paraziti din substrat.
Alegerea ghiveciului este si ea importanta. Trebuie unul inalt si spatios pentru pentru a va asigura ca toate radacinile se dezvolta armonios in jos. Schimbarea ghiveciului se face doar toamna, dupa ce florile au disparut. Odata cu aceasta activitate va recomandam sa improspatati o parte din substrat.
Cei care vor sa se bucure de o planta sanatoasa pentru o lunga perioada de timp, trebuie sa aiba in vedere mai multe aspecte. In primul rand, leandrul iubeste lumina. Fiind o planta mediteraneana, ghiveciul trebuie asezat intr-o zona unde sa aiba lumina naturala pentru a fi “mangaiata” de soare.
Ideal este sa fie asezata la un perete unde ajung usor razele soarelui, de primavara pana toamna. Daca locuiti intr-o zona cu vant puternic, atunci ramurile leandrului trebuie bine ancorate pentru a nu se rupe. Planta se poate scoate afara doar cand temperatura medie noaptea a depasit 12-13°C, asa ca pentru o ingrijire ca la carte a unui leandru trebuie sa respecti aceste indrumari.
Trebuie ferita de temperaturile scazute. La cel mult -5°C, leandrul moare. Probleme destul de grave incep sa apara de la temperatura de 0°C. De aceea, este indicat sa nu fie lasata afara pe timp de iarna.
De asemenea, trebuie stiut si faptul ca aceasta planta iubeste apa. Dar, ca si in cazul altor flori de ghiveci, moderatia este cheia. Asadar, apa nu trebuie sa balteasca, insa udarea leandrului se face cu regularitate si din abundenta. Lipsa apei va avea repercusiuni asupra infloririi plantei.
Citeste si: Plantare si ingrijire magnolie. Cum sa o faci in mod corect
Florile existente vor cadea, frunzele se vor rasuci usor, iar inflorirea va stagna. In momentul cand este udata, apa nu trebuie sa fie rece pentru a nu produce leandrului un soc termic.
Ingrijire leandru. O atentie sporita trebuie acordata si fertilizarii plantei care trebuie facuta din luna martie pana cand se opreste inflorirea. Ingrasamantul trebuie pus saptamanal, dar nu mai mult de o data pe parcursul celor sapte zile. Se pot folosi ingrasaminte lichide pentru flori din comert.
De asemenea, cand situatia o impune, planta trebuie curatata de frunzele ofilite. Periodic trebuie facute si tratamentele preventive pentru boli si daunatori.
Cum se inmulteste leandrul prin butasi
Dupa ce ai invatat un pic despre ingrijire sa invatam si cum poti sa inmultesti un leandru. Daca te-ai indragostit de aceasta planta, atunci cu siguranta vei dori sa ai mai multe. Cea mai rapida metoda de inmultire este prin butasi. Pentru aceasta operatiune este necesara examinarea cu atentie a plantei. Se va alege lastarul care are pe el mai multe noduri.
Daca sunt cel putin 6, poti taia lastarul in doua: 3 noduri butasul de varf si 3 noduri fragmentul de lastar. Taietura se face putin oblic, sub al treilea nod. Se indeparteaza cu grija frunzele, pastrand in varf doar doua-trei foi.
Citeste si: Ingrijire plante de apartament. Cum sa ai grija de florile tale
Noua planta obtinuta se pune intr-un recipient cu apa sau direct in pamant, poti folosi turba amestecata cu perlit ori nisip.
Temperatura optima pentru inradacinarea butasilor de leandru este de 25–28 grade, iar umiditatea atmosferica de 80–85 %. In maxim 75 de zile planta va avea radacina si va putea sa fie replantata intr-un ghiveci.
In mediul sau natural, leandrul se inmulteste prin seminte. Dar procesul este mult mai anevoios fata de cel prin butasi, prezentat anterior. In mod normal, o planta obtinuta din seminte va inflori in aproximativ 3 ani. Cu o ingrijire buna, te vei putea bucura de flori chiar si dupa un an si jumatate.
Ingrijirea optima a leandrului asigura o durata lunga de viata a plantei, care poate ajunge si la un secol.