Cum sa cultivi mosmon si ce beneficii au fructele
Cum sa cultivi mosmon si ce beneficii au fructele

Cum sa cultivi mosmon si ce beneficii au fructele


Cum sa cultivi mosmon. Mosmonul sau scorusul este o planta cultivata in sud-estul Europei de mai bine de 3000 de ani, rezistenta la seceta si ger, ale carei fructe rezista in pom chiar si peste iarna. La noi nu este cultivat pe scara larga din cauza nevoilor sale speciale.

Beneficii mosmoane

Beneficii mosmoane
Beneficii mosmoane

Fructele mosmonului sau mosmoanele au un continut bogat in potasiu, fenoli si flavonoide, vitaminele B1 si C, dar si proteine si saruri minerale.

Fructul un excelent diuretic si este folosit ca adjuvant in tratarea afectiunilor gastrice, dar si al diareei, dizenteriei sau enteritei.

Totodata, consumul regulat previne aparitia pietrelor la rinichi sau le dizolva treptat. Asa ca nu ar fi rau sa le consumi si tu!

Ceaiul de moasme ajuta la buna functionare a ochilor, iar frunzele si radacina sunt folosite in tratarea malariei sau a leishmaniozei cutanate.

Cum sa cultivi mosmon in gradina ta

Fructe de mosmon
Fructe de mosmon

Mosmonul (Mespilus germanica) este un arbore extrem de rezistent la frig si la ger, insa, chiar si asa, prefera locurile insorite, adapostite de curentii de aer.

Se simte cel mai bine in zona litoralului Marii Negre, la campie si la deal. Daca il ingrijesti cum trebuie, un astfel de arbore poate da roade tim de 30-35 de ani.

Trebuie sa stii ca in perioada de vegetatie, mosmonul prefera o temperatura cuprinsa intre 18 si 22 de grade. Rezista pana la cel mult 30 de grade Celsius. In perioada de latenta, mugurii de rod pot fi afectati de frig, daca temperaturile scad mai mult de -23 de grade Celsius.

Mosmonul sau scorusul este mare amator de lumina si nu se dezvolta chiar bine la umbra, asa ca mare grija unde te decizi sa il plantezi.

Cum te asiguri ca mosmonul tau va avea suficienta lumina? Ei bine, ai grija ca randurile culturii sa fie orientate pe directiile N-S, NE-SV, NV-SE. Daca ai un teren in panta, atunci aceasta ar fi bine sa fie orientata sudic, sud-estic sau sud-vestic.

Citeste si: Cultivare rucola (Eruca sativa). Cum sa ai si tu aceasta planta in gradina

In ceea ce priveste nevoia de apa, mosmonul este oarecum pretentios. Are nevoie de aproximativ 900 mm precipitatii anuale si nu mai putin de 600 mm precipitatii anuale.

Este important ca acest volum de apa sa fie distribuit cat mai uniform in perioada de vegetatie. Irigarea plantei se impune in perioade de seceta. Asadar, irigarea prin picurare se face de cate ori se considera necesar, dar cu precadere in perioadele critice ale plantei.

 Este vital ca panza freatica pentru o astfel de cultira sa fie undeva la 1,5 metri adancime.

Evident, mosmonul prefera soluri fertile, reavene, bine drenate, solurile mijlocii, precum cele lutoase si luto-argiloase, dar si nisipoase si argiloase.

Atentia la concentratia de carbonat de calciu activ din sol. Daca aceasta depaseste 8%, atunci pot sa apara clorozele. Nivelul pH-ului ideal este cuprins intre 6.3-7.2, adica un sol slab-acid-neutru, dar vegeteaza destul de bine in intervalul 6.1-7.8.

Mosmonul este un arbore care are nevoie de ceva spatiu. El va atinge o inaltime de apoximativ 4-5 metri, iar coroana sa va ajunge la un diametru de 2.5-4 metri. Este necesar sa mai stii ca te vei bucura de primele moasme abia dupa 2-3 ani de la plantare.

Pregatirea terenului

Mosmon inflorit
Mosmon inflorit

Trebuie sa mai stii ca inainte de infiintarea unei astfel de culturi, este necesar sa pregatesti terenul. Poti face acest lucru in functie de natura solului.

Astfel, daca ai un sol profund care nu depaseste insa concentratia de 8% de carbonat de calciu, se impun lucrari de desfundare. Aceasta procedura se va face vara, cu 3-4 luni inainte de plantare, la o adancime de 60 de centimetri.

Daca ai un teren in panta, cu un unghi de inclinare mai mare de 10 grade, atunci desfundarea se va face pe directia curbelor de nivel. Dupa aceasta procedura este necesara nivelarea.

Scarificarea este o metoda putin mai sigura decat desfundarea. Si aceasta se face tor vara si tot la o adancime de 60 de centrimetri.

Citeste si: Cultivare arahide. Cum sa cultivi alune de pamant in gradina

Este recomandat sa fie facuta in cruce, adica in doua directii diferite. Ulterior, este necesara o lucrare de mobilizare adanca a solului, adica ararea acestuia la 35 centimetri adancime sau saparea cu o cazma. Aceste lucrari se fac toamna si sunt urmate de nivelarea terenului.

Fertilizarea de baza se face inainte de desfundat sau de ararea la adancime, cu gunoi de grajd si ingrasaminte chimice.

Pichetarea terenului se va face, in functie de nevoi, in patrat, dreptunghi, triunghi echilateral, iar daca ai un teren cu o panta mai mare de 5-7 grade, atunci randurile se vor dispune pe directia curbelor de nivel.

Infiintarea unei culturi de mosmon

Mosmoane coapte
Mosmoane coapte

Infiintarea unei astfel de culturi se face fie cu plante cumparate de la furnizori avizati, astfel incat sa fie libere de agenti patogeni si care sunt certificate ca fiind de calitate, iar plantarea se va face toamna, dupa aparitia primelor brume sau primavara foarte devreme, adica in luna martie.

Plantarea pe terenuri desfundate sau grele, cum sunt cele argiloase, se va face in gropi cu o adancime de 70 cm, 70 lungime si 70 latime. Pentru solurile lutoase-mijlocii sau nisipoase,nisipo-lutoase, adica usoare se recoamnda gropile de 40 cm lungime, 40 latime si 40 adancime.

Plantarea pe alte tipuri de terenuri se face dupa cum urmeaza: pe cele scarificate, arate adanc, nearate sau nedesfundate si in solurile grele, argiloase – in gropi de 80 cm lungime, tot atata latime, dar 70 cm adancime, in vreme ce pe solurile mijlocii lutoase si usoare- nisipoase, nisipo-lutoase plantarea se va face in gropi de 70 cm lungime, 70 latime si 60 cm adancime.

Asa cum am mai spus, mosmonul are nevoie de ceva spatiu si, din acets motiv se recomandat mentinerea unei distante de 2-3 metri intre pomi si 3-4 metri intre randuri.

Este important sa monitorizezi o astfel de cultura si sa umpli golurile- adica spatiile unde mosmonul nu a prins. Poti face asta toamna – in primul an de viata al plantei, sau primavara- in cel de-al doilea an.

Lucrari de intretinere la mosmon

Scorus
Scorus

Pentru a se dezvolta corect, mosmonul are nevoie de mai multe lucrari de intretinere. In functie de natura lui, dar si de conditiile meteo, solul poate fi mentinut fie la ogor negru, fie inirbat in benzi. Ogorul negru inseamna ca vei face lucrari pentru eliminarea buruienilor, mai ales in primii doi ani de la infiintarea culturii.

Astfel, toamna, inainte de intrarea in perioada de latenta a plantelor, cu aproximativ o luna inainte de caderea frunzelor, pe intervalul dintre randuri se va ara terenul la o adancime de 10-15 cm, iar in perioada de vegetatie, in lunile mai-august, se vor aplica mai multe prasile.

Afanarea solului pe randuri si combaterea buruienilor se face cu prasila manuala, cu sapa, la 5-10 cm adancime. Din al patrulea an de viata a culturii se vor face prasile mecanizate.

A doua varianta de intretinere, inierbarea dintre randuri, poate fi aplicata abia din anul al treilea. Asta inseamna ca in perioada de vegetatie se va cosi iarba dintre randuri si erbicidarea pe randuri, inclusiv la 0,7 metri lateral dreapta si stanga.

Citeste si: Cum sa plantezi ghimbir chiar la tine in gradina

Coroana mosmonului se poate toaleta si taia in forma dorita. Taierile se formare se fac in perioada de repaus vegetativ, de preferat primavara devreme, dar si in verde, prin indepartarea varfului erbaceu al lastarului, indepartarea varfului semilemnificat al lastarului  sau prin eliminarea lastarilor erbacei care nu sunt necesari.

Irigarea la mosmon este obligatorie mai ales in perioadele de seceta prelungita, in perioadele critice, adica inainte de dezmugurire, inainte si dupa inflorit, in cresterea fructelor sau diferentierea mugurilor de rod.

Este preferat un sistem de irigare pe sistem picurare, iar udarea se va face si in functie de tipul de sol. In principiu, un pom are nevoie, la o udare, de aproximativ 15-30 de litri.

La fertilizare pot fi utilizate produse din gama Yara. Recoltarea mosmoanelor se face dupa caderea primelor brume, undeva la inceputul lunii noiembrie.

Boli si daunatori la mosmon

Fruct de mosmon
Fruct de mosmon

Printre cele mai comume boli care afecteaza mosmonul se numara mumificarea fructelor, focul bacterian, cancerul bacterian si fumagina.

Daunatorii cei mai cunoscuti sunt minatorul marmorat, paduchele din San Jose, capriorul, cainii tineri sau iepurele de camp.

Atentie la utilizarea produselor menite sa indeparteze bolile. Este recomandata citirea cu atentie a instructiunilor de dozare a produselor chimice.