Preschimbare bancnote vechi, iata cum sa inlocuiesti bancnotele uzate sau rupte. Daca ai platit cash macar o data in viata ta, stii cum e sa primesti rest in bancnote deteriorate. Nu am inteles niciodata de ce vanzatoarele fac tot posibilul sa strecoare clientului o bancnota pe care acesta nu o va mai putea folosi pentru ca ii va fi refuzata de un alt comerciant, cand e foarte simplu sa preschimbe hartia intr-una ceva mai noua.
E mult mai simplu pentru un agent comercial, care invarte mai multi bani decat mine sau decat tine si care, sa fie seriosi, interactioneaza mai mult cu bancile. In fine, trebuie sa stii ca daca te-ai ales cu o astfel de bancnota poti scapa de ea fara un efort foarte mare si fara sa pierzi contravaloarea ei.
Unde se schimba bancnotele uzate sau vechi
Trebuie sa stii ca BNR, adica Banca Nationala a Romaniei, este institutia care preschimba, la cerere bancnotele mai vechi, foarte utilizate sau din care lipsesc mici bucati si in schimbul acestora iti ofera bancnote noi, de o valoare similara. Ce trebuie sa stii despre o preschimbare a unor bancnote vechi.
Aceasta operatiune se face la cerere si este gratuita, insa este important sa tii minte ca sunt sanse ca bancnota ta sa fie refuza la ghiseul bancii. Daca nu vrei sa fii in situatia asta, e bine sa stii ca BNR accepta orice bancnota care poate fi identificata fara probleme si ca refuza bancnotele care nu prezinta toate elementele de identificare si/sau din care lipseste o suprafata mai mare de 40%.
Pentru ca am mentionat elementele de identificare ale bancnotelor, trebuie sa iti spun ca acestea sunt fereastra transparenta, filigranul, firul de siguranta si elementul de suprapunere, microtextul, banda iridescenta, imprimarea in relief, imaginea latenta, ceva microperforatii si imprimarea vizibila la lumina ultraviolenta.
Acestea sunt si elementele de siguranta ale bancnotelor, cele care care luate la bani marunti cand exista suspiciunea circulatiei unor bancnote falsificate si care, de altfel, fac bancnotele greu de falsificat.
Preschimbare bancnote vechi. Cum sa faci acest lucru
Chiar daca BNR este institutia responsabila cu inlocuirea acestor bancnote, asta nu inseamna ca trebuie sa mergi la ei. Poti cere preschimbarea la orice banca sau poti trimite bancnotele deteriorate prin Posta, caz in care costurile trimiterii bancnotelor noi catre tine vor fi suportate de catre BNR. Asa cum am spus, preschimbarea este un serviciu oferit gratuit.
Preschimbare bancnote vechi. Trebuie sa stii ca si bancnotele si monedele vechi, care au iesit deja din circulatie, pot fi schimbate, tot gratuit si tot cu mentinerea valorii lor. Insa, la fel, daca lipseste din bancnota mai mult de 40% din suprafata ei sau elementele de identificare nu sunt vizibile, aceasta nu va fi acceptata de nicio banca in vederea preschimbarii. Trebuie sa iti mai spun ca preschimbarea monedelor si a bancnotelor vechi, deja iesite din uz, se face pe termen nelimitat si asa, cum am mentionat, nu implica niciun cost din partea ta.
Vreau sa iti mai spun ca BNR opereaza preschimbarea de bancnote atat la sediul din Bucuresti, cat si la sediile din judetele Cluj, Timis, Dolj, Constanta si Iasi. Daca ai de gand sa mergi la un astfel de ghiseu, este util sa stii ca e mai bine sa te programezi din timp, pentru a evita aglomeratia, mai ales in aceasta perioada si ca detalii gasesti pe site-ul BNR.
Citeste si: Cum sa schimbi buletinul dupa expirare. Ghidul complet
Trebuie sa mai stii ca in 2005 a avut loc o reforma monetara in Romania, prin care leul anterior a fost inlocuit cu unul nou, actualul RON. Un Ron echivaleaza cu 10.000 de lei vechi, iar genul acesta de exprimare inca se regaseste in vocabularul multora dintre noi.
In Plus, Romania vrea sa se alinieze statelor din Uniunea Europeana care au preluat deja aceasta moneda, insa planurile sunt date peste cap de vesnicul deficit bugetar si crizele economice repetate, asa cum a fost cea din 2008.
Iti mai spun ca, in prezent, sunt in circulatie 13 monede si bancnote diferite si ca, pe langa elementele de siguranta despre care am vorbit, au inscriptionate pe ele diverse personalitati importante din istoria Romaniei. Mare atentie atunci cand faci o preschimbare a unor bancnote vechi.
Nu ti-am spus, inca, ce poti face daca ai ceva valuta deteriorata. Trebuie sa stii ca procedeul de preschimbare este oarecum similar si ca, in principiu, orice banca din Romania te poate ajuta sa preschimbi o bancnota mai veche cu una ceva mai noua. Uneori, poti face asta si la casele de schimb valutar, insa e un pic mai complicat acolo pentru ca nu este chiar tipul de serviciu pe care aceste institutii il ofera clientilor.
Asadar, bancnotele euro care sunt mult prea uzate sau care sunt deteriorate prin ardere, rupere sau degradare partiala, dar care indeplinesc o serie de criterii, pot fi preschimbate de bancile centrale nationale din zona euro. Preschimbarea se face tot fara perceperea de taxe sau comisioane. Nu acelasi lucru este valabil pentru bancnotele care au fost deteriorate accidental de catre dispozitive antifurt.