In cat timp se face succesiunea gratuit. Cum sa procedezi si care sunt pasii
In cat timp se face succesiunea gratuit. Cum sa procedezi si care sunt pasii

In cat timp se face succesiunea gratuit. Cum sa procedezi si care sunt pasii


In cat timp se face succesiunea gratuit. Afla cum sa procedezi pentru a evita cheltuielile suplimentare, ce acte sunt necesare, dar mai ales care este perioada pe care o ai la dispozitie. Ce trebuie sa stii si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi!

In cat timp se face succesiunea gratuit. Cum sa procedezi si ce acte sunt necesare – Cuprins:

Ce este succesiunea

Succesiune
Succesiune

Inainte sa stii in cat timp se face succesiunea gratuit, ar trebui sa stii si ce este, de fapt, o succesiune si la ce foloseste. Nu de alta, dar trebuie sa intelegi la ce iti este utila si de ce trebuie facuta.

Pentru cei ce nu stiu, succesiunea reprezinta o procedura care se face ca urmare a unui deces si care presupune impartirea bunurilor mobile si imobile intre mosternitori. Asadar, aceasta trebuie facuta in cazul in care o persoana apropiata a decedat si rudele trebuie sa imparta mostenirea.

Succesiunea poate fi de doua feluri, legala si testamentara. In cazul succesiuniii legale, rudele si sotul ori sotia primesc anumite drepturi, nu si concubinii. Succesiunea testamentara se face conform testamentului lasat de persoana decedata.

Totodata, in cazul succesiunii testamentare bunurile testamentare vor fi mostenite doar de persoanele acre sunt specificate in testament, insa exista o ordine de preferinta.

Exista patru clase de mostenitori in cazul succesiunii testamentare:

  • Clasa intai (descendenti) – reprezinta copiii persoanei decedate, dar si copii acestora, iar aici sunt inclusi nepotii si stranepotii. De mentionat faptul ca atat copiii naturali cat si cei adoptati au dreptul la mostenire.
  • Clasa a doua (ascendenti si colaterali privilegiati) – reprezinta  parintii, adica ascendentii privilegiati, dar si fratii sau surorile (colaterali privilegiati). Mai mult, sunt inclusi si descendentii acestora, adica si copiii ori nepotii.
  • Clasa a treia (ascendenti ordinari) – reprezinta bunicii si strabunicii, atat pe linie materna cat si pe linie paterna
  • Clasa a patra (colaterali ordinari) – reprezinta rudele pana la gradul al patrulea, adica unchi, matusi, dar si veri primari sau frati, insa si surorile bunicilor.

In cat timp se face succesiunea gratuit. Cum sa procedezi si ce acte sunt necesare

In cat timp se face succesiunea gratuit
In cat timp se face succesiunea gratuit

In cat timp se face succesiunea gratuit. Daca ai avut parte de un eveniment nefericit si o persoana apropiata a decedat, afla ca perioada este de de 1 an de la data decesului. In toata aceasta perioada succesorii vor trebui sa dea o declaratie la notar, prin care se accepta succesiunea si pentru care se va plati o taxa fixa.

Bineinteles, succesiunea se poate face si mai tarziu, insa daca va trece o perioada de 2 ani de la data decesului, atunci se va percepe la notariat un impozit de 1% din valoarea bunurilor mostenite. Asadar, in functie de valoarea mostenirii, costurile pot fi destul de mari.

Acte necesare pentru a deschide procedura de succesiune:

  • certificat de deces
  • actele de identitate ale mostenitorilor
  • certificate de nastere si/sau casatorie ale mostenitorilor
  • certificat de nastere si de casatorie al sotului/sotiei in viata, certificat de deces al sotului/sotiei sau certificat/sentinta de divort daca este cazul
  • hotararea judecatoreasca sau certificatul de divort al mostenitorilor, daca este cazul
  • adeverinta de schimbare a numelui pe cale administrativa, daca este cazul
  • testament, daca este cazul
  • declaratii de optiune succesorala, daca este cazul

De asemenea, va mai fi nevoie de documentele care fac dovada proprietatii bunurilor care au apartinut persoanei decedate si care reprezinta mosternirea:

  • acte de proprietate
  • certificat de atestare fiscala a bunurilor mobile si imobile, dar si a celorlalte bunuri ce sunt incluse in mostenire
  • document de intabulare, plan de amplasament si releveu daca imobilele sunt intabulate in cartea funciara
  • actul de concesiune al locului de veci si adeverinta care a fost eliberata de administratia cimitirului, daca este cazul
  • extrase de cont
  • certificate de actionar, daca este cazul
  • titluri la ordin sau purtator, daca este cazul

Daca nu se ajunga la un acord de bunavoie, atunci succesiunea va trebui dezbatuta la instanta judecatoareasca de la locul ultimului domiciliu al persoanei decedate.

Citeste si: Impartirea mostenirii intre sotie si copii. Cum sa o faci si ce spune legea

Totusi, trebuie mentionat faptul ca in acest caz, pe langa taxa de timbru care trebuie achitata pentru stabilirea fiecarui mostenitor mai exista si cheltuielile de judecata, dar si o taxa de 3% din valoarea bunurilor masei succesorale.

Daca va mai fi nevoie de o expertiza de specialitate care va decide cum se impart bunurile, persoana reclamanta va suporta aceste costuri, dar si onorariul avocatului, daca este cazul.