Impartirea mostenirii intre sotie si copii. Afla cum sa o faci in mod legal, ce spune legea si cine are dreptul la mostenire in cazul unui deces. Ce trebuie sa stii si care sunt pasii pe care sa ii urmezi!
Tipuri de mostenire
Inainte de a discuta despre impartirea mostenirii intre sotie si copii, ar trebui sa stii si de cate tipuri sunt mostenirile. Nu de alta, dar te poti lovi oricand de aceste probleme.
In cazul in care nu stiai, mostenirea poate fi de doua tipuri, legala sau testamentara. In randurile ce urmeaza, o sa iti detaliem fiecare mostenire in parte, pentru a putea intelege mai bine.
Mostenirea testamentara este cea lasata prin testament, adica acel act intocmit de persoana decedata inainte sa moara. In acel act este detaliata impartirea bunurilor si cine are dreptul la acestea.
Testamentul este si el de doua feluri, olograf sau notarial. Testamentul olograf este actul scris de mana, semnat si datat de catre persoana decedata. Totusi, acesta poate fi atacat in instanta de catre alte persoane cu drept de mostenire iar unul din motive poate fi lipsa de discernamant al testatorului ori falsitatea actului.
Testamantul autentic este validat in fata unui notar, iar acesta nu mai poate fi atacat in instanta de alti mostenitori deoarece autenticitatea este validata in fata unui notar.
In cazul in care dupa decesul unei persoane sunt descoperite mai multe testamente, se va lua in calcul doar ultimul testament, chiar daca acesta nu a fost intocmit la notar.
Al doilea tip de mostenire, mostenirea legala, este luata in calcul atunci cand nu exista un testament scris. Pe scurt, bunurile revin mostenitorilor legali.
Cine are dreptul la mostenire
Acum ca stii de cate tipuri este mostenirea, ar fi bine sa stii si cine are dreptul la mostenire. Nu de alta, dar este esential pentru a sti cum se face impartirea mostenirii intre sotie si copii.
In cazul unei succesiuni (mosteniri) legale, trebuie sa stii ca exista urmatorii mostenitori:
- sotul sau sotia supravietuitoare
- copiii defunctului si urmasii acestora
- parintii, bunicii sau strabunicii (unde este cazul)
- rudele pana la gradul al patrulea inclusiv
Desigur, mostenirea nu revine tuturor, pentru ca exista patru clase de mostenitori legali.
Clasa intai, adica descendentii, se refera la copiii defunctului si urmasii acestora, adica nepotii si stranepotii. Mai trebuie mentionat faptul ca au drept la mostenire copiii naturali, dar si cei adoptati.
Cea de-a doua clasa se refera la ascendenti si colaterali privilegiati, adica parintii si fratii sau surorile. Bineinteles, sunt inclusi si copiii sau nepotii acestora.
A treia clasa include bunicii si strabunicii, pe linie materna sau paterna. A patra clasa include rudele pana la gradul al 4-lea inclusiv, adica unchi, matusi, veri primari ori frati sau surori ale bunicilor.
Bineinteles, exista si persoane care nu pot primi mostenire si includ persoanele condamnate penal pentru fapte care au fost savarsite la adresa decedatului, dar si a unuia dintre mostenitori din clasa superioara. Faptele includ crima sau falsificarea ori distrugerea testamentului.
Cum sa faci impartirea mostenirii intre sotie si copii
Acum ca stii mai multe despre mostenire, ar fi bine sa stii si cum sa faci impartirea mostenirii intre sotie si copii. Nu de alta, dar o problema poate aparea oricand si trebuie sa stii cum o abordezi.
Ei bine, cota de mostenire primita de sotie sau sot difera in functie de caz:
- un sfert de mostenire daca aceasta este impartita cu copiii
- o treime din mostenire daca este impartita cu parintii decedatului si cu fratii, surorile sau copiii acestora
- o jumatate de mostenire, daca aceasta este impartita cu parintii sau doar cu fratii sau surorile si copiii acestora
- trei sferturi din mostenire doar in cazul in care este impartita cu bunicii sau cu rudele pana la gradul al patrulea inclusiv
In cazul in care sotii nu au avut copii si parintii decedatului nu mai traiesc, intreaga mostenire poate fi primita de sot sau sotie.
Daca sotii au divortat, sotul sau sotia supravietuitoare nu mai au niciun drept la mostenire. Doar in cazul in care divortul nu a fost finalizat cu o hotarare definitiva sotul sau sotia supravietuitoare are dreptul la mostenire.
Citeste si: Cum sa faci o succesiune. Acte necesare si taxe notariale
Concubinii nu au drept la mostenire, insa pot lasa mostenirea partenerului printr-un testament. Totusi, exista riscul ca partenerul sa nu o poata primi din cauza anumitor clase de mostenitori care au drept legal la diferite cote de mostenire.
La final, mai mentionam faptul ca exista si mostenitori rezervatari. Acestia reprezinta persoanele care au dreptul sa primeasca cl putin o jumatate din cota succesorala. Mostenitorii rezervatari sunt sotul sau sotia supravietuitoare, descendentii acestora (copii si nepoti) si ascendentii privilegiati, adica parintii (nu si fratii).