Cumparare vechime pensie anticipata. Romanii care nu indeplinesc conditiile pentru pensionare, adica, in principiu, cei carora le lipsesc ani de vechime in munca, tradusi in ani de plata a contributiilor aferente vechimii in munca, isi pot cumpara acum ani de vechime platind aceste contributii care, daca ar fi fost angajati, ar fi fost virate, in numele lor, de catre angajator.
Cumparare vechime pensie anticipata. Cum sa faci asta
In acest fel, romanii isi pot cumpara anii necesari pentru indeplinirea conditiei de vechime minima in munca, adica 15 ani, pentru a putea iesi la pensie. Aceasta este vestea buna. Insa, atentie! Intervalul de timp care poate fi cumparat nu poate depasi 6 ani.
Iar suma de plata nu este nici ea, deloc, la indemana contribuabilului de rand. Si asta pentru ca, daca ai nevoie de intreaga perioada, adica cei 6 ani, suma pe care trebuie sa o scoti din buzunar este de 23.000 de lei. Trebuie sa stii ca acesti bani mai poti fi achitati pana la 31 august 2023 fie integral, fie in rate, in functie de posibilitatile financiare ale solicitantului.
Trebuie sa iti spun ca aceasta suma este calculata in functie de salariul minim din anii trecuti, inclusi in acest act normativ. Anii luati in calcul de catre autoritati sunt 2013-2018 si este important sa stii ca in acest interval de timp valoarea contributiilor aferente salariului s-a dublat. In 2013 salariul minim brut a crescut de 3 ori si a ajuns la 800 de lei, contributia fiind de 31,3%, suma aferenta pe care a platit-o un contribuabil fiind de 2.900 de lei.
Urmatorii patru ani au venit cu o scadere a procentului de contributii, care a ajuns la 26,3%, insa pe fondul cresterii salariului minim care a ajuns, in 2017, la valoarea de 1.450 de lei. Suma platita in fiecare an a crescut si ea gratie cresterilor salariale mentionate, astfel incat un contribuabil a platit catre stat, in 2017, 4.500 de lei.
Anul 2018 a adus o noua crestere salariala, destul de semnificativa, a salariului minim brut, care a ajuns la 1.900 lei, de la 1.450. Procentul contributiilor a crescut la 25%, insa, pe fondul cresterii salariului, un roman a scos din buzunar, pentru plata contributiilor la stat, nu mai putin de 5.700 de lei pentru intregul an.
Vechime in munca. Ce conditii trebuie sa indeplinesti
Este important sa iti spun ca exista o serie de conditii pe care cei care vor sa isi cumpere vechime in munca trebuie sa le indeplineasca in mod cumulativ. Prima dintre acestea este sa nu fi avut calitatea de asigurat pe aceasta perioada sau pe perioada solicitata pentru acoperirea vechimii in munca.
A doua este ca beneficiarul sa nu fi avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, iar a treia este ca beneficiarul sa nu aiba calitatea de pensionar, cu alte cuvinte sa nu fi iesit pe pensie beneficiind de alte exceptii de la regula pensionarii pentru limita de varsta.
Actul normativ a fost gandit de autoritati pentru a veni in sprijinul celor care se apropie de varsta legala de pensionare, dar din varii motive nu indeplinesc conditia stagiului minim de cotizare, care este de 15 ani.
Proiectul de lege stabileste cadrul legal pentru completarea stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, necesar pentru acordarea unei pensii pentru limita de varsta, a unei pensii aticipate sau a unei pensii anticipate partial si se refera la incheierea unui contract de asigurare sociala pentru o perioada de timp de cel mult 6 ani anteriori implinirii varstei standard de pensionare.
Citeste si: Cum sa iti calculezi pensia si care este varsta de pensionare
Contractul de asigurare sociala poate fi incheiat pana la 1 septembrie 2023. Este important, insa, ca plata sa fie efectuata pana la 31 august, asa cum am spus initial, fie integral, fie esalon, in rate lunare egale.
Trebuie sa stii ca daca initial, actul normativ facea referire la perioada 2013-2018, s-a revenit asupra lui, astfel incat romanii pot plati astfel de cotizatii inclusiv pentru anul 2022. Suma aferenta anului 2022 este de 7.650 de lei.
Iti mai spun ca daca vrei sa cumperi vechime in munca, ai nevoie de o serie de documente. Primul dintre ele este actul de identitate al persoanei care va beneficia de asigurare, in original si copie, o declaratie pe propria raspundere si o procura speciala, autentificata in conditiile prevazute de lege, care trebuie sa contina datele de identificare ale mandantului si ale mandatarului, adica, numele si prenumele, data nasterii, adresa de domiciliu si codul numeric personal.
Acest ultim document va fi adaugat la dosar doar daca solicitarea de plata se face de o alta persoana decat beneficiarul legal.