Cum sa scapi de nas infundat. Remedii naturale
Cum sa scapi de nas infundat. Remedii naturale

Cum sa scapi de nas infundat. Remedii naturale


Cum sa scapi de nas infundat si care sunt cele mai bune remedii. Nasul infundat este o problema suparatoare asociata, in general, racelilor, gripelor si virozelor, afectiuni respiratorii foarte frecvente mai ales in sezonul rece.

Cum sa scapi de nas infundat. Remedii naturale – Cuprins:

Cum sa scapi de nas infundat

Nas infundat
Nas infundat

Medicina alopata vine cu o serie de solutii pentru desfundarea nasului, unele dintre ele cu ceva mai multe contraindicatii, iar altele cu risc de creare a dependentei fata de substanta activa. Sunt, insa, si solutii naturale care pot fi de mare ajutor in problema nasului infundat.

Prima dintre ele este sarea grunjoasa, adica cea pe care o folosim de cele mai multe ori in prepararea muraturilor sau a verzei murate. Se gaseste in comert, iar reteta pentru desfundarea nasului nu este deloc complicata. Ba din contra.

Trebuie doar sa pui o lingurita de sare grunjoasa intr-un litru de apa si sa fierbi acest amestec. Dupa ce clocoteste timp de 20 de minute, apa cu sare se va lasa la racit si apoi, va fi aplicata, nu mai mult de 2-3 picaturi intr-o nara, cu ajutorul unei pipete. Vei rezolva de indata problema unui nas infundat.

Varianta similara pe care o poti folosi din magazinele naturiste, dar pe care o poti gasi si in farmaciile alopate este cea cu apa de mare.

Sunt cateva uleiuri esentiale, printre care cele de menta, cimbru  si de eucalipt care pot fi de mare ajutor in desfundarea nasului. Tot ce trebuie sa faci este sa torni 10 picaturi din ulei intr-un bol cu apa fiarta, foarte fierbinte. Tine capul deasupra bolului si acopera-te cu un prosop, astfel incat aburul sa se mentina acolo.

Fa inhalatii timp de 10, cel mult 15 minute. Primele efecte se vor vedea dupa cel mult un minut de inhalatii. Daca nu iti este la indemana aceasta metoda sau nu o poti aplica din diferite motive, poti inhala ulei de eucalipt dupa ce ai pus cateva picaturi pe o batista curata.

Sucul de lamaie, insa diluat, poate fi utilizat ca picaturi. Atentie! Este important sa il diluezi cu putina apa inainte de a-l aplica in fiecare nara, cu o pipeta.

Ceai de cimbru
Ceai de cimbru

Ceaiul de cimbru, consumat in fiecare zi, intre mese, contribuie si el la desfundarea nasului, dar si la remiterea simptomelor din sinuzite si bronsite. Uleiul esential de cimbru, diluat cu miere sau ulei de masline si administrat de 2-3 ori pe zi timp de o saptamana are efecte benefice in afectiunile respiratorii. Aceste remedii sunt foarte eficiente in tratarea unui nas infundat.

Un alt remediu naturist este amestecul de otet de mere, miere si apa calda. Otetul de miere are proprietatea de a diminua secretia de mucus la nivelul cailor nazale, mucus care este responsabil, pe langa inflamatia locala, de senzatia de nas infundat.

Citeste si: Cum sa scapi de tuse seaca. Remedii naturale

Pe de alta parte, mierea este un antiseptic si un antiinflamator natural. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci un pahar cu apa calda, cu doua lingurite de otet de miere si alte doua de miere. Se vor consuma 1-3 pahare pe zi, iar efectele se vor vedea usor, usor.

Am vorbit despre inhalatia cu aburi si uleiuri esentiale. O varianta similara, dar poate putin mai comoda este sa utilizezi comprese cu apa calda. Umezeste un prosop cu apa calda, cat mai fierbinte, asaza-te in pat, culcat(a) si aplica acest prosop pe nas, cat sa acopere zona sinusurilor. Narile trebuie lasate libere. Poti aplica mai multe astfel de comprese de-a lungul unei zile.

Granule de propolis
Granule de propolis

Propolisul si echinaceea, consumate mai ales in perioadele de vulnerabilitate crescuta a organismului, ajuta la imbunatatirea imunitatii si sustin lupta impotriva virusurilor si a bacteriilor responsabile de gripe, viroze si raceli. Te vor ajuta si in problema unui nas infundat.

Trebuie sa mai stii ca si alimentatia este deosebit de importanta in afectiunile respiratorii. Supa de pui este alimentul de baza din raceala. Nu stiu care sunt mecanismele chimice si fiziologice care fac ca acest aliment, odata ajuns in organism, sa sustina corpul in ameliorarea simptomelor afectiunilor respiratorii.

Este esential sa te hidratezi corect in perioadele in care organismul lupta cu virusurile si bacteriile. Bea cat mai multa apa, la temperatura camerei, consuma ceaiuri calde, mai putin fierbinti pentru ca acestea din urma tind sa irite mucoasele si pot face mai mult rau decat bine. Nu uita de lamaie, pe care o poti adauga in ceai, si nici de miere care este un indulcitor natural, cu putine contraindicatii.

Desigur, aceste solutii naturiste pot fi de mare ajutor. Te-as sfatui, insa, sa ceri si sfatul unui medic pentru ca o raceala aparent banala se poate complica.