Cum sa procedezi daca esti expus la radiatii si care sunt siptomele iradierii. Traim intr-o lume din ce in ce mai nesigura, iar riscul de iradiere creste pe zi ce trece, in ciuda asigurarilor ca suntem in siguranta.
Boala de iradiere si simptomele iradierii
Radiatia este o energie emisa de o sursa si transmisa prin spatiu sub foma de unde sau de particule. Radiatiile ionizante, cele care ne intereseaza, sunt fie naturale – in sensul de materiale radioactive care exista in mod natural in mediul inconjurator – si artificiale – adica materiale radioactive produse artificial sau generatoare de artificii. In aceasta ultima categorie intra dispozitivele capabile sa genereze radiatii ionizante, cum sunt neutronii, razele X, electronii si o serie de alte particule incarcate.
Boala de iradiere este afectiunea care apare cand corpul uman este expus la o doza mare de radiatii intr-o perioada scurta, adica in momentul in care vorbim despre o expunere acuta. Este important sa stii ca gravitatea simptomelor este data de cantitatea de radiatii absobita sistemic, adica la nivelul intregului organism.
Aceasta boala este cunoscuta si sub denumirea de otravire cu radiatii si nu se refera la expunerea la radiatii de tipul celei din investigatile medicale, cum sunt radiografiile, computerul tomograf sau altele.
Boala de iradiere este o afectiune foarte grava si, de cele mai multe ori fatala. Vorbim de expuneri severe la radiatii in cazul detonarii bombelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki, dar si in accidentul nuclear de la Cernobil, din Ucraina, din 1986.
Trebuie sa mai stii ca primele simptome ale iradierii sunt greata si varsaturile si ca timpul care a trecut de la expunerea la radiatii si aparitia simptomelor este un indicator al severitatii expunerii, al dozei de radiatii pe care a absorbit-o organismul.
Citeste si: Cum sa scapi de armata daca esti chemat la oaste
Este esential sa iti spun ca simptomele severe si care apar rapid sunt un indicator al expunerii crescute la radiatii. Iti mai spun si ca, dupa aparitia primele simptome, poate urma o perioada in care acestea se remit si nu apar altele noi, pentru ca, mai apoi, sa se instaleze un tablou clinic ceva mai sever.
Asadar, primele simptome care apar sunt greata si varsaturile. Cand apar la 10 minute de la expunere, inseamna ca aceasta a fost foarte severa, daca apar la o ora, afectarea este severa, la 2 ore, atunci expunerea este una moderata si daca apar la 6 ore de la expunere, aceasta a fost destul de mica.
Diareea este un alt simptom care poate debuta in prima ora de la expunere, indicand un grad mare de absorbire a radiatiilor, dar si la 8 ore, indicand o expunere moderata.
Durerea de cap poate debuta in primele doua ore, indicand o expunere foarte severa, in primele patru ore, indicand ca expunerea este severa si la 24 de ore, in cazul unei expuneri moderate.
In fine, febra poate sa apara in prima ora de la expunere, indicand o expunere foarte severa sau la trei ore si chiar mai mult, in cazul unei expuneri moderate.
Simptomele tardive care apar includ ameteala si dezorientarea, care pot aparea imediat, daca expunerea este foarte severa, dar la si la o saptamana distanta. Mai apar oboseala si alterarea starii generale, o stare de moleseala, slabiciune, care pot sa apara imediat, la o saptamana sau chiar la o luna de la expunerea la radiatii.
In plus, scaderea tensiunii arteriale, hemoragia digestiva inferioara, adica mai degraba la nivelul intestinelor, infectiile, caderea parului si vindecarea dificila a ranilor cutanate sunt simptome tardive care arata ca ceva nu este in regula in organism.
Cum sa procedezi in cazul unei expuneri la radiatii
Este important sa stii ca, daca banuiesti ca ai fost expus la radiatii, aceasta este o urgenta medicala semnificativa, cu risc vital si ar trebui sa te prezinti la spital pentru o evaluare completa si tratament de prim ajutor imediat.
Daca banuiala ta se confirma trebuie sa stii ca cel mai important pas este ca hainele si incaltaminte sa iti fie indepartate pentru ca ele sunt o sursa importanta de contaminare externa. Pielea iti va fi apoi spalata, pentru decontaminare, cu apa si sapun. Desigur, oamenii care vor face asta vor purta costume de protectie, asa cum este si firesc.
Corpul poate fi scanat cu un dispozitiv special care arata zona din corp care a fost cea mai afectata de radiatii, adica aceea care a absorbit cea mai mare cantitate de radiatii.
Cel mai probabil, tratamentul include stimularea maduvei osoase hematopoietice pentru cresterea productiei de celule albe. In cazuri severe, se poate face chiar transplant medular, iar in alte situatii, pacientii primesc transfuzii care sa sustina sistemul circular cu sange sanatos, fara celule afectate de radiatii.
Acum ca stim cum sa recunoastem o posibila afectare de radiatii, in cazul unui accident nuclear avem cativa pasi de urmat pentru a ne asigura ca nu ne contaminam sau ca afectarea este cat mai mica.
Primul pas este inchiderea usilor si a ferestrelor si oprirea aerului conditional si a unitatilor de incalzire. Daca exista aceasta posibilitate, te sfatuiesc sa te muti la subsolul cladirii sau intr-o camera sau chiar anexa in care nu exista ferestre.
Nu ar strica sa iti pregatesti din timp o trusa de supravietuire care sa iti fie de ajutor in orice situatie de urgenta. Aceasta ar trebui sa includa o lanterna, un aparat radio cu baterii, mancarea greu perisabila, cum sunt conservele si, eventual biscuiti, paine uscata, apa imbuteliata si haine de schimb.
Nu uita de trusa medicala in care sa pui neaparat comprese sterile, dezinfectant, fase pentru bandajarea ranilor, dar si elastice care sa te ajute sa imobilizezi eventuale fracturi sau entorse, medicamente cum sunt cele care amelioreaza febra si durerea, dar si diareea, precum si antibiotice. Asigura-te ca toate produsele din trusa de supravietuire si cea de prim ajutor medical nu au expirat.