Cum sa prepari un meniu vegan de Paste. Multi dintre romani au imbratisat, in ultimii ani, alternativa meniurile vegane, iar producatorii de alimente s-au adaptat si ei cererii mai mari de produse care nu contin carne si/sau alte produse de origine animala. Pasionatii de gastronomie au venit si ei cu o serie de alternative la produsele traditionale, mai ales pentru meniurile de sarbatori. Iti prezint cateva retete pe care le poti lua in calcul daca tu sau cei care iti trec pragul de Paste sunteti vegani.
Cum sa prepari un meniu vegan de Paste
Prima dintre ele este drobul de ciuperci. Am mai vorbit despre asta si ti-am spus ca ciupercile sunt bogate in proteina si ca pot inlocui cu succes carnea in orice meniu. Pentru aceasta reteta ai nevoie de 1 kg de ciuperci, 10 oua, 2 legaturi de patrunjel, 4 legaturi de marar, 7 legaturi de ceapa verde, piper si sare dupa gust, si putin unt pentru calirea ingredientelor.
Ciupercile trebuie curatate si spalate cu mare grija, apoi trebuie taiate marunt. La fel, ceapa, mararul si patrunjelul. Intr-o tigaie, se incinge o jumatate de lingura de unt si acolo se vor cali ciupercile si jumatate din cantitatea de ceapa. Cand sunt facute, se iau de pe foc, se amesteca impreuna cu restul de ceapa si verdeturi si se potriveste de sare si piper.
Vei bate 8 oua si le vei adauga in compozitie. Este important sa amesteci cat mai bine pentru a omogeniza toate ingredientele. Incinge cuptorul la 200 de grade Celsius, toarna intr-o tava de cozonac amestecul si toarna deasupra celelalte doua ora ramase, batute ca la omleta. Te sfatuiesc sa folosesti hartie de copt pentru a fi sigura ca drobul tau nu se lipeste de tava de cozonac. Drobul va sta la cuptor pentru cel mult o ora si se va servi rece.
Daca iti doresti un aperitiv care sa ii suprinda placut pe oaspetii tai, poti opta pentru crema de avocado cu parmezan. Pentru aceasta ai nevoie de o franzela, 2 bucati de avocado, 1 lime, 3-4 lingurite de parmezan, un praf de chili, 2 lingurite de iaurt grecesc, sare si piper dupa gust.
Curata cele doua avocado, pune miezul intr-un bol si freaca-l bine astfel incat sa devina pasta. Adauga zeama de la lime, iaurtul, parmezanul, sarea, piperul si pudra de chili. Se serveste pe paine, iar daca oaspetii tai prefera o varianta mai eleganta, poti praji feliile de paine cu putin ulei de masline si ceva ierburi.
Ciorba de urzici cu orez este o alta alternativa pentru masa de Paste. Ai nevoie de un castron cu urzici, 1 morcov, 1 ceapa, o jumatate de ardei gras rosu, 100 g de rosii decojite, 3 linguri de ulei, 2 linguri de pasta de rosii facuta in casa, 1 ceasca de orez, 1 lingura de zarzavat, sare si piper, dupa gust, si bors.
Spala bine urzicile sub jet de apa si lasa-le la scurs. Intre timp, toaca ceapa si morcovul, ardeiul rosu si rosiile decojite. Pune uleiul la incins intr-o oala mai mare, adauga legumele taiate si 3-4 linguri de apa pentru a le inabusi pentru 3-4 minute.
Toarna apa si cand aceasta incepe sa fiarba, adauga zarzavatul si patrunjelul verde tocat marunt. Lasa apa saa fiarba cateva minute, adauga urzicile, presara sare si piper. Spala bine orezul si cand legumele sunt pe jumatate fierte, adauga-l in oala cu ciorba. Nu uita sa gusti din el pentru a te asigura ca este bine fiert. Adauga apoi pasta de rosii si borsul, nu inainte de a-l fierbe.
Cartofii copti, cu mujdei de usturoi si branza fondue sunt un deliciu de neuitat. Ai nevoie de 6 cartofi rosii, 2 capatani de usturoi, condimente, busuioc, sare, patrunjel verde, 1 caserola de branza fondue, apa, 200 ml de ulei de masline. Cartofii se spala bine si se pun la fiert in coaja. Sunt gata cand se patrund putin cu furculita.
Dupa ce au fiert, scurgi apa, ii treci prin jet de apa rece si ii cureti de coaja. Ii crestezi cu cutitul in rondele si ii punem in tava unsa bine cu ulei. Pisam o capatana de usturoi cu putina sare, condimente si ulei de masline, diluam mujdeiul cu putina apa si il folosim pentru a stropi cartofii.
Avem grija ca acesta sa patrunda bine printre rondele. Apoi potrivim de sare si adaugam busuioc. Tava va sta la cuptor, la 180 de grade Celsius, timp de 30 de minute. Dupa primele 15 minute, adaugam branza fondue si cealalta capatana de usturoi, necuratata.
La final, cand scoatem cartofii din cuptor presaram patrunjel verde si intindem branza peste ei. Se servesc alaturi de usturoiul copt.
Nu putem incheia o masa pe cinste fara un desert incredibil. Si am ales una dintre cele mai indragite prajituri, Pavlova cu nuci caramelizate si cacao. Nu e cea mai simpla reteta, dar cu rabdare, poti obtine un rezultat de invidiat.
Pentru blat ai nevoie de 144 g albus de ou, 300 g zahar brun pudra, 1 lingurita de otet, 1 lingura rasa de amidon, 3 linguri rase de cacao, 20 g de ciocolata amaruie, putina sare, miez de nuca (caramelizat), 100 g zahar, 50 ml de apa, 100 g miez de nuca, 50 g miez de nuca (jumatati). Pentru prepaparea cremei iti trebuie 400 g smantana pentru frisca, 2 lingurite de zahar pudra si 100 g de miez de nuca (caramelizat).
Primul pas este sa incalzesti cuptorul la 140 de grade Celsius. Bate albusurile spuna cu praful de sare. Adauga apoi zaharul pudra, cate o lingura si mixeaza pana se topeste complet, inainte de a mai adauga. Incorporeaza otetul. Amesteca separat amidonul si cacaoa si adauga-le in compozitie cu ajutorul unei spatule, cu miscari putine. La final, inglobeaza ciocolata neagra, razuita.
Pune jumatate din compozitie in tava tapetata cu hartie de copt. Restul compozitiei se pune intr-un sac a poche si se formeaza o bordura inalta. Redu temperatura cuptorului la 120 de grade Celsius, si mentine tava timp de o ora. Opreste focul si lasa tava in cuptor pentru inca o ora, insa cu usa cuptorului intredeschisa.
Citeste si: Cum sa decorezi ouale de Paste intr-un mod inedit
Prepara caramelul folosind apa cu zaharul intr-o cratita, la foc mediu, amestecand din cand in cand. Caramelul este gata cand capata o culoare aurie si se ingroasa putin. La final, adauga miezul de nuca in caramel, intai jumatatile, cele 50 de grame si amesteca bine pentru a se acoperi cu caramel.
Scoate-le apoi si pune-le pe o hartie de copt si adauga in caramel si restul de nuci, apoi scoate-le tot pe hartie de copt. Dupa ce se racesc, cele 100 de grame de miez de nuca trebuie zdrobite sau taiate cat mai marunt, cu un cutit.
Pentru prepararea cremei se bat cele 200 g de smantana cu 1 lingurita de zahar pudra pana capata volum, apoi se inglobeaza miezul de nuca tocat. Restul de frisca se bate cu zahar pana capata volum. Si pentru ca platingul sa prezentarea conteaza la fel de mult ca gustul, pe blat trebuie sa pui frisca si miez de nuca, iar deasupra sa adaugi frisca batuta si restul de nuci caramelizate.