Cum sa obtii viza de flotant. Acte necesare
Cum sa obtii viza de flotant. Acte necesare

Cum sa obtii viza de flotant. Acte necesare, taxe


Viza de flotant este inscrierea resedintei in actul de identitate, adica in cartea de identitate, in cazul persoanelor care locuiesc la o adresa pentru mai mult de 15 zile. Viza are valabilitate timp de un an, dupa care ea trebuie reinnoita la Evidenta Populatiei.

Ce trebuie sa faci pentru a obtine viza de flotant

Cum sa obtii viza de flotant
Cum sa obtii viza de flotant

Daca ai fost student in alta localitate decat cea de domiciliu si ai stat in camin, de exemplu, cel mai probabil ai trecut prin experienta asta. E drept, acolo era mai simplu, in sensul ca demersurile erau facute de administratorul caminului, tu trebuia sa completezi doar cererea.

In esenta, procedura nu este deloc complicata. Trebuie sa completezi o cerere pentru stabilirea resedintei si sa o depui la Serviciul de Evidenta a Populatiei. Daca stai in chirie, trebuie sa mergi cu proprietarul si sa atasezi contractul de inchiriere.

Trebuie sa mai stii ca daca cineva decide sa gazduiasca o alta persoana pentru mai mult de 30 de zile, aceasta este obligata sa anunte fie Politia, fie Serviciul de Evidenta a Populatiei din localitatea in care are imobilul.

Atentie! Daca viza de flotant este acordata in baza unui contract dovedit ca fals, atunci aceasta este legal anulata.

Acte necesare si taxe pentru obtinerea vizei de flotant

Acte necesare pentru obtinerea vizei de flotant
Acte necesare pentru obtinerea vizei de flotant

Daca vrei musai sa ai viza de flotant in Bucuresti, de exemplu si ai un prieten care locuieste acolo, atunci ce trebuie sa faci este sa il convingi sa completeze o cerere de luare in spatiu. Nu e musai sa ai un contract de inchiriere, ci doar sa locuiesti acolo pentru mai mult de 15 zile. Nu sta nimeni sa verifice daca chiar ai stat alea 15 zile… Insa, pe de alta parte, fara viza, daca ai vecini binevoitori, s-ar putea sa te trezesti cu Politia la usa si cu o amenda…

Apoi, trebuie sa mai achiti o taxa la Posta si sa mergi la Evidenta Populatiei cu persoana care te ia in spatiu pentru a solicita viza de flotant. Este necesar sa ai o copie a buletinului, dar si buletinul, in original, la tine. Restul este foar o formalitate.

Daca persoana care te ia in spatiu nu poate veni cu tine la Evidenta Populatiei, aceasta poate da o declaratie de primire in spatiu cu cel mult 90 de zile inainte ca tu sa mergi la autoritati si sa soliciti viza de flotant si, daca este in strainatate, cu cel mult sase luni inainte.

In acest ultim caz, trebuie sa stii ca, daca documentul este in alta limba decat limba romana, si probabil asa va fi, atunci esti obligat sa vii cu el atat in original, cat si cu o traducere legalizata, facuta in baza normelor legale aflate in vigoare la momentul in care faci solicitarea.

Citeste si: Cum sa schimbi buletinul dupa expirare. Ghidul complet

Este important sa stii ca de mai bine de un an, Politia e cu ochii pe cei care iau in spatiu prieteni pentru viza de flotant si a impus un numar maxim de persoane care pot figura la aceeasi adresa, dar si un numar minim de zile pe luna pe care solicitantul vizei trebuie sa le petreaca la locuinta secundara, adica cea pe care cere viza.

Astfel, Politia cere ca solicitantul de viza de flotant sa declare pe propria raspundere ca locuieste la respectiva adresa mai mult de 15 zile lunar. Aceasta declaratie va fi consemnata pe cererea de viza in fata functionarului de la Evidenta Populatiei. Totodata, va trebui declarat si motivul sau scopul pentru care se solicita aceasta resedinta secundara.

Este important sa stii ca oamenii legii vor verifica ce se intampla la adresa pentru care ceri viza de flotant si, daca apar mai mult de doua persoane luate in evidenta ca flotanti, atunci se vor face ceva verificari la fata locului pentru a vedea daca se locuieste la adresa mentionata si pentru care s-a solicitat viza sau este doar un demers facut din cine stie ce motiv… de exemplu… sa poti vota la o anumita sectie…

Desigur, asa cum iti poti imagina, daca politistii constata ca solicitantii sau beneficiarii vizelor de flotant de la o anumita adresa nu locuiesc efectiv acolo, atunci cererile lor vor fi respinse sau, dupa caz, viza va fi anulata.