Cum sa iti tii copilul departe de gadgeturi. Sfaturi utile
Cum sa iti tii copilul departe de gadgeturi. Sfaturi utile

Cum sa iti tii copilul departe de gadgeturi. Sfaturi utile


Cum sa iti tii copilul departe de gadgeturi. Noile tehnologii sunt din ce in ce mai fascinante pentru copii, inca de la varste foarte mici. Desi creierul lor este, cumva adaptat, pentru aceste noi tehnologii, si din acest motiv se descurca, de multe ori, mai bine decat adultii cu diverse aplicatii, specialistii in sanatate mentala nu sunt de acord cu introducerea acestor dispozitive in vietile copiilor la varste mici.

Apoi, consumul de ecran albastru ar trebui si el limitat in functie de varsta, insa nu este incurajata petrecerea unui timp indelungat cu aceste noi tehnologii.

Cum sa iti tii copilul departe de gadgeturi. Sfaturi utile – Cuprins:

Cum sa iti tii copilul departe de gadgeturi

Cum sa iti tii copilul departe de gadgeturi
Cum sa iti tii copilul departe de gadgeturi

Daca te numeri printre parintii care isi doresc ca micutul sa petreaca timp, atunci materialul acesta iti va oferi cateva sugestii pentru petrecerea timpului in mod calitativ, fie de catre micut cand este singur, fie in compania familiei, in concedii sau vacante.

Asadar, cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci daca vrei sa il tii pe copilul tau departe de lumea virtuala este sa il tii cat mai mult ancorat in lumea reala. Jocul este principala forma de invatare, dar si de relaxare pentru copii, asadar, e important sa ii asiguri celui mic cateva astfel de ore in fiecare zi.

Si, daca nu stiai, jocul este un element important si pentru sanatatea noastra, a adultilor, doar ca jocul nostru difera de cel din copilarie. Asta nu inseamna ca, macar o data pe saptamana, nu putem petrece timpul liber impreuna cu cel mic, la joaca.

Asadar, daca vrei sa ii oferi o copilarie cu multa distractie in fata blocului, asigura-te ca are o gasca de pici in care cel mic sa isi dezvolte solidaritatea si spiritul de echipa. In plus, gasca asta ii mai ofera ceva copilului tau: ii implineste nevoia de apartenenta.

Petrecere de copii
Petrecere de copii

Din cand in cand, organizeaza-i celui mic o petrecere. Ai nevoie de o paturica, ceva gustari si racoritoare, dar si jucariile preferate. Gasca de pitici va face restul.

Desenele pe asfalt nu au cum sa dispara vreodata. Ii amuza teribil pe cei mici si le dezvolta creativitatea. In plus, opera lor de arta poate fi vazuta si admirata de trecatori.

Organizeaza o campanie de cautare a unui obiect pierdut. Ascunde jucaria lui preferata in casa sau in curte si lasa-l sa o caute, nu inainte de a-i oferi cateva indicii. 

Orice joc cu mingea este minunat pentru sanatatea copiilor pentru ca inseamna miscare, dezvoltarea motricitatii si a atentiei.

Sotronul este unul dintre cele mai distractive jocuri si inseamna, miscare. La fel ca leapsa sau de-a v-ati ascunselea, ultimul dezvoltand si atentia si orientarea in spatiu.

Nu uita sa ii citesti o poveste sau ce ii face lui cu ochiul inainte de culcare. Daca este la varsta la care poate citi singur, atunci stai putin cu el inainte de culcare si cititi impreuna sau… fiecare cartea lui. Copiii fac mai degraba ceea ce vad, decat ceea ce li se cere.

Pentru momentele pe care decideti sa le petreceti impreuna cu cel mic, o plimbare cu trotinetele, bicicletele sau rolele este prima activitate, mai ales daca vremea este prietenoasa. Nu uita de echipamentul de protectie.

Copil pe bicicleta
Copil pe bicicleta

O plimbare in parc este si ea plina de relaxare si oxigeneaza plamanii. In plus, cu cat copilul este mai mic, il va obosi putin, astfel incat va dormi neintors peste noapte.

O masa la iarba verde sau in padure poate fi o idee inspirata, mai ales daca este insotita si de cateva jocuri cu mingea, alergare sau culegerea unor flori. Timpul petrecut in natura este pretios pentru sanatate la orice varsta.

Nu uita de parcul de distractii, daca ai ceva in orasul tau sau prin apropiere, aqua-parc-urile sunt si ele ispititoare pentru cei mici, la fel ca mersul la piscina. Acum, depinde si de varsta.

Citeste si: Cum sa faci slime? Ce ingrediente ai nevoie sa faci jucaria preferata a copiilor

Daca stai la curte sau ai bunici in mediul rural, nu uita sa il lasi pe copilul tau sa ajute la treburile din gospodarie. Nu trebuie sa faca activitati complicate, dar poate aduna buruienile, poate aduna crengile dupa ce sunt taiate si poate culege fructe si legume.

La fel, il poti implica, si este recomandat sa faci asta, in pregatirea mesei. Implicarea si responsabilizare sunt importante inca de la varste mici. In plus, pentru ca a contribuit la prepararea mesei, nu va mai stramba din nas. Lasa-l sa te ajute si sa puna masa, sa o stranga si sa stearga macar o parte dintre vase.

Daca esti la mare, gaseste timp sa construieste castele de nisip cu piciul tau sau invata-l sa inoate. Culegeti scoici si cautati-o pe cea perfecta…concursurile ii intriga intotdeauna pe copii.