Cum sa iti pregatesti trusa de supravietuire. Ce trebuie sa contina
Cum sa iti pregatesti trusa de supravietuire. Ce trebuie sa contina

Cum sa iti pregatesti trusa de supravietuire. Ce trebuie sa contina


Cum sa iti pregatesti trusa de supravietuire. Situatiile de urgente pot sa apara oricand si includ atat calamitatile naturale, cat si dezastre produse de om. Indiferent de situatie, in ultimii ani au tot fost derulate campanii pentru informarea publicului in legatura cu masurile pe care le poate lua pentru a nu fi prins pe picior gresit in astfel de situatii limita.

Cum sa iti pregatesti trusa de supravietuire in caz de urgenta – Cuprins:

Cum sa iti pregatesti trusa de supravietuire

Trusa de supravietuire
Trusa de supravietuire

Desigur, nu e in controlul tau ce se va intampla maine, insa poti fi cat de cat pregatit. Important este ca in momente critice, la limita, sa poti veni in sprijinul salvatorilor, mai degraba decat sa fii o victima a propriei nepasari.

Trebuie sa stii ca sunt mai multe tipuri de provizii pe care ar fi bine sa le incluzi in trusa de supravietuire in caz de calamitate sau situatie de urgenta.

Primele dintre ele sunt alimentele pentru ca ele iti vor asigura supravietuirea pentru o zi sau mai multe – in cazul unei calamitati – sau chiar pentru mai mult timp daca ti se interzice sa iti parasesti casa din varii motive. Trebuie sa iti spun cateva lucruri importante legate de alimentele din trusa ta de supravietuire. Cel mai important lucru este ca trebuie sa te asiguri ca incluzi alimente greu perisabile.

Asadar, poti include diverse tipuri de conserve, insa trebuie sa ai grija ca termenul de expirare sa fie cat mai indepartat. Ma refer aici la diverse tipuri de supe sau de mancaruri existente in conserve, genul de produs pe care doar il incalzesti putin sau, daca nu ai cum, il consumi rece. De asemenea, untul de arahide, compoturile de fructe si conservele de legume, batoanele de cereale si ciocolata,  dulceturi, miere, dar si lapte praf ambalat, covrigi, chipsuri si fructe uscate, deshidratate.

Nu uita de nuci si seminte care pot fi si ele utile in cazul in care vei avea nevoie de o portie de mancare mai mica. N-ar strica sa tii in casa malai, faina, zahar, orez, suc de rosii si bulion, paste, dar si cafea, cacao si ceai. Poti pastra painea care iti ramane la masa pentru vremuri cu probleme, insa ideal ar fi sa o coci la cuptor inainte de a o depozita in pungi de plastic. Uleiul si sucurile nu ar trebui nici ele sa lipseasca din camara ta.

Important este ca, daca ai un animal de companie, sa ii asiguri si lui o trusa de supravietuire in care sa pui o cantitate generoasa de bobite, dar si cateva conserve sau plicuri.

Ce trebuie sa contina un kit de supravietuire

Ce trebuie sa contina un kit de supravietuire
Ce trebuie sa contina un kit de supravietuire

Este esential sa pui in camara cu provizii apa plata, in cantitate cat mai generoasa. Specialistii spun ca in cazul unor situatii extreme, proviziile de apa inseamna aproximativ 4 litri pe zi pentru fiecare persoana care beneficiaza de trusa de supravietuire.

Ai grija sa te asiguri ca produsele tale nu au depasit termenul de valabilitate si schimba-le pe cele a caror data de expirare se apropie cu unele care expira cat mai tarziu. Fii atent ca ambalajele sa nu fie deteriorate, iar spatiul de depozitare sa fie ferit de caldura, umezeala si de razele directe ale soarelui.

Specialistii spun ca este de preferat sa aranjezi alimentele in functie de data lor de expirare – cele cu termen de valabilitate mai scurt in fata… si pentru a fi inlocuite mai usor, iar cele care au termen mai mare de valabilitate in spatele acestora.

Dincolo de aceste alimente si, in cazul unui cutremur, de exemplu, te-as sfatui sa ai puse deoparte cateva conserve, biscuiti, covrigi si apa in locul in care te-ai adaposti impreuna cu cei dragi, trebuie ca trusa ta de supravietuire sa mai contina si alte obiecte.

Citeste si: Cum sa procedezi daca esti expus la radiatii. Simptomele iradierii

Pentru ca tot am vorbit despre conserve, nu ar strica sa ai un deschizator de conserve, mai ales daca nu se deschid toate cu cheita.

In plus, iti mai trebuie o lanterna cat mai buna, de calitate, dar si baterii pe care sa i le poti pune in cazul in care se consuma, un radio cu baterii (pentru care sa ai si baterii de schimb), obiecte de igiena, printre care geluri dezinfectante, servetele umede, sapun, pasta, periuta de dinti si apa de gura, dar si hartie igienica, absorbante si scutece, mai ales daca ai un bebe in preajma.

Nu uita de o masca respiratorie de protectie, brichete sau chibrituri, haine mai groase si paturi, toate actele, o harta si acumulatori externi pentru telefoanele mobile. Te sfatuiesc sa ai si o trusa medicala in care, pe langa bandaje, comprese sterile si dezinfectant, sa incluzi medicamente cum sunt antiseptice, analgezice, antivomitive, insulina – daca este cazul, antibiotice.