Cum sa iti alegi schiurile care ti se potrivesc, in functie de marime. Esti pasionat de sporturile de iarna, iar schiul iti face cu ochiul in mo deosebit? Cred si eu. E un sport extrem de interesant, placut, relaxant, dar pentru care ai nevoie de echipament si schiuri de calitate. Da, pentru ca alunecarea aia fina pe care o vezi in competitiile sportive e data si de calitatea schiurilor pe care le poarta sportivul, dar si de simplul fapt ca acestea ii sunt potrivite.
Cum sa iti alegi schiurile si ce modele exista
Inainte de a-ti comanda online o pereche de schiuri, trebuie sa stii ca vei avea mai multe optiuni dintre care poti alege perechea potrivita. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa iti alegi schiurile care ti se potrivesc.
Asadar, trebuie sa stii ca tipurile de schiuri difera intre ele in baza mai multor criterii. Unul dintre ele este abilitatiler si experienta utilizatorului. Asadar, vei putea alege intre schiuri pentru incepatori, intermediari, avansati si profesionisti.
Banuiesc ca sunt sanse mici sa te regasesti in ultima categorie si sa citesti materialul asta. De ce ar trebui sa fii sincer cu tine cand alegi schiurile? Pentru ca cele pentru incepatori sunt ceva mai flexibile si, cu cat capeti mai multa experienta, ele vor deveni mai rigide. Asta si pentru ca un schior cu ceva experienta stie sa se miste mai bine si o pereche de schiuri rigide aluneca mai bine si il ajuta sa controleze mai usor miscarile.
Apoi, vei gasi mai multe tipuri de schiuri. Cele mai cunoscute sunt cele camber care sunt bombate catre miljoc. Asta inseamna ca sunt in contact direct cu zapada la varf si la coada si sunt recomandate celor cu experienta. Totodata, le poti folosi pe terenuri mai putin amenajate si cu zapada destul de tare. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa iti alegi schiurile.
Schiurile rocker sunt ridicate catre varf si spate si au contact cu zapada in partea de mijloc. Sunt ideale pentru zapada moale si, ai ghicit, pentru incepatori. Trebuie sa stii ca acest model este ceva mai lat, aspect care confera un mai bun echilibru schiorului deburant si il ajuta sa controleze mai usor miscarea.
Exista si o combinatie intre cele doua modele, schiurile rocker-camber, care au profilul camber, dar au varful mai alungit, asa cum au schiurile rocker. Acest model plaseaza contactul cu zapada catre varfurile schiurilor. Schiul este destul de flexibil si este potrivit pentru orice tip de traseu, fiind usor de controlat. De cele mai multe ori, acest model este ales de cei care practica acest sport doar ocazional, dar care au un nivel mediu de experienta pe partie.
Exista si un model rocker-camber-rocker care are varful si spatele pe modelul traditional rocker, dar mijlocul este in stilul camber. Aceste schiuri se adreseaza celor cu experienta si sunt prima alegere pentru slalom. Contactul cu zapada se face catre mijlocul schiului ceea ce inseamna stabilitate. Daca te pasioneaza sariturile si distractia pe diverse tipuri de rampe, acesta este modelul care te va ajuta ajuta sa performezi.
In fine, modelul flat-rocker nu are nicio curba la mijloc, ci doar catre fata si spate. Aceste schiuri au o aderenta potrivita si le sunt recomandate celor care au ajuns la un nivel intermediar din punct de vedere tehnic.
Cum sa iti alegi schiurile. Este important sa mai stii ca un alt criteriu pentru alegere a schiurilor este dat de tipul de teren pe care vor fi utilizate.
Schiurile All-Mountain sunt destinate celor care practica acest sport pentru distractie si nu sunt foarte avansati. Au o aderenta foarte buna pe toate tipurile de zapada, fiind potrivite pentru toate tipurile de schi alpin. Nu sunt schiuri potrivite pentru cei care isi doresc sa faca performanta si nici pentru cei care iubesc viteza.
Schiurile Freeride sunt potrivite partiilor neamenajate. Sunt rigide, lungi, prind ceva viteza, dar au avantajul de a fi stabile. Nu ar trebui puse in picioare pe partii cu gheata si sunt ideale pentru cei cu experienta destul de buna.
Schiurile Race sunt perfecte pentru amatorii de viteza, insa acestia ar trebui sa fie schiori profesionisti, altfel, pot fi extrem de periculoase.
Modelul FreeStyle este potrivit epnrtu partiile amenajate, cu zapada batatorita si ceva gheata pe alocuri. Sunt potrivite pentru sarituri si permit miscarile foarte bine controlate. Sunt destinate schiorilor care iubesc viteza si care au macar un nivel mediu de experienta.
Exista si un model de schiuri care iti permite sa mergi prin zapada, sa urci pante, mai degraba decat sa schiezi propriu-zis.
Marimea schiurilor
Cum sa iti alegi schiurile. Cand iti alegi schiurile trebuie sa tii cont de rigiditatea sau flexibilitatea placii. Asa cum am spus, variantele mai moi sunt pentru incepatori, iar cele mai rigide pentru cei care cunosc destul de bine tainele acestui sport de iarna. Trebuie sa fii atent si la latimea schiurilor. Schiurile mai late la mijloc sunt numai bune pentru copii si pentru cei mai putin initiati, care practica acest sport ocazional. Sunt potrivite mai ales pe partiile amenajate.
Trebuie sa mai stii ca este important si raza de rotire a schiului, adica de cati metri are acesta nevoie pentru a se intoarce la 360 de grade. O raza scurta este potrivita pentru viraje rapide, iar una mai lunga pentru viraje mai lungi, care se iau cu o mai mare greutate, dar care sunt, insa, stabile.
Citeste si: Cum sa alegi o bicicleta in functie de nevoile tale. Ghid complet!
In ceea ce priveste lungimea schiurilor, regula de baza este ca pentru incepatori, lungimea schiurilor sa fie cu 15 cm mai mica decat inaltimea schiorului.
Apoi, daca ai ceva experienta, lungimea schiurilor este cu 10 cm mai mica decat inaltimea ta, iar experimentatii pot folosi schiuri a caror lungime este egala cu inaltimea lor sau care, atentie, pot fi cu 5 cm mai lungi. Trebuie sa stii ca, cu cat schiurile sunt mai lungi, cu atat viteza de alunecare este mai mare. Este si motivul pentru care schiorii profesionisti au schiuri care, puse pe verticala, sunt mai inalte decat ei.
Schiul nu este un sport la indemana oricui pentru ca implica un echipament fara de care fie devine imposibil de practicat, fie foarte riscant. Ai mare grija sa alegi claparii potriviti tipului de schiuri pentru care ai optat.
Nu uita de echipamentul care sa te ajute sa iti pastrezi caldura si sa te fereasca de accidente.