Cum sa faci o masca pentru indesirea parului. Caderea parului este absolut fireasca, normala si face parte din procesul de regenerare a firului de par. Trebuie sa stii ca de-a lungul unui an calendaristic, profund influentat de schimbarea anotimpurilor, parul are mai multe etape de parcurs: de crestere, de stagnare si de regenerare.
Posibile cauze pentru caderea parului
Primavara si vara parul creste mai bine, mai usor si mai repede si tot in aceste doua anotimpuri ale se regenereaza mai usor. Pe de alta parte, toamna, cresterea parului devina mai greoaie, iar caderea este ceva mai abundenta. Asadar, nu ar fi rau sa iti faci o masca pentru indesirea parului.
Nici sezonul rece nu este cel mai prietenos pentru firul de par. In plus, la acesti factori naturali, se adauga poluarea, vopsirea, decolorarea si coafarea parului, toate cu potential nociv, mai ales in perioadele in care firul de par este deja slabit.
Daca te confrunti cu o cadere semnificativa a parului, primul meu sfat este sa mergi la dermatolog pentru a te asigura ca problema ta nu este una medicala, iar daca este sa poti beneficia de tratament si ingrijire de specialitate.
Pe de alta parte, daca esti mai degraba adepta remediilor din natura, poti incerca mai multe astfel de masti pe care, de ce nu, sa le asociezi cu tratamentul prescris de medic, daca este cazul.
Cum sa faci o masca pentru indesirea parului
Prima astfel de masca pentru indesirea parului are la baza doua ingrediente pe care le consumam, de cele mai multe ori, la micul dejun. Este vorba despre miere si ou. Mierea este intens hidratanta si, in plus, are un continut ridicat de vitamine si minerale cu rol in hranirea radacinii firului de par. Pe de alta parte, oul este bogat in proteina de origine animala, contine vitaminele A, B, D si E care sunt esentiale stimularii foliculilor de par.
Pentru a obtine o astfel de masca, ai nevoie de un ou, o lingura de miere si una de ulei de ricin sau de masline. Amesteca aceste ingrediente, maseaza amestecul pe radacina firului de par si apoi pe intreaga lungime a acestuia si lasa-l sa actioneze timp de 30 de minute. Clateste apoi cu apa mai rece pentru ca acesta va ajuta mierea si oul sa se desprinda de pe firul de par.
O alta reteta naturala pentru indesirea parului este una destul de picanta, cu lamaie si… piper. Piperul este un condiment bogat in mangan, fier si uleiuri esentiale. Recomandarea este sa macini chiar tu boabele de piper pentru ca ingredientele sa devina active inainte de a ajunge pe parul tau.
Asadar, macina doua lingurite de boabe de piper si amesteca pudra cu sucul de la o lamaie. Pasta obtinuta trebuie aplicata la radacina parului. Nu uita sa masezi usor pentru cateva minute, apoi sa acoperi capul pentru o jumatate de ora. La final, clateste bine parul si ai mare grija sa nu iti intre apa in ochi.
Otetul de mere si ceapa rosie par mai degraba o reteta de salata, insa nu este deloc asa. Otetul de mere este minunat pentru par, iar ceapa rosie, desi e un remediu mai putin cunoscut, are beneficii semnificative pentru par gratie continutului de sulfat, care sustine productia de colagen si cresterea parului. Tot ce ai de facut este sa storci doua cepe rosii si sa aplici acest suc pe scalp.
Lasa-l sa actioneze timp de 15 minute, spala-te pe cap asa cum faci de obicei, iar la final, clateste-te cu otet de mere. Poti folosi otetul de mere sa te clatesti pe cap la fiecare spalare. Ti-am mai spus si cu alte ocazii ca otetul de mere actioneaza asupra parului ca un balsam.
O alta masca numai buna pentru indesirea parului este cea din usturoi si ulei de masline. Usturoiul nu este doar un antibiotic natural, dar este recomandat in aceasta reteta mai ales pentru ca stimuleaza circulatia sanguina la nivelul scalpului si ajuta astfel la cresterea mai rapida a parului, mai ales in perioadele in care acesta cade abundent.
Tot usturoiul fortifica radacinile si, in acest fel, previne caderea parului. Trebuie sa cureti un bulb de usturoi, sa pisezi cateii de usturoi si sa ii amesteci cu ulei de masline. Acest amestec se maseaza intens la radacina parului tocmai pentru stimularea circulatiei sanguine si pentru intarirea radacinilor.
Acopera parul cu o folie de aluminiu sau de plastic si asteapta pana la 30 de minute inainte de a clati. Trebuie sa stii ca senzatia de furnicaturi si arsuri de la nivelul scalpului este normal si, desi iti creaza disconfort, este cea responsabila de efectele pe care le astepti.
Citeste si: Pete maronii pe maini. Cum sa scapi de acestea cu remedii naturale
Semintele de schinduf sunt si ele un remediu eficient impotriva caderii parului si ajuta la indesirea podoabei capilare. Ai nevoie sa faci o pasta din 4 linguri de seminte de schinduf si 2 lingurite de lapte de nuca de cocos.
Aplica acest amestec pe par si lasa-l sa actioneze pana la 45 de minute, apoi clateste cu apa calduta, nu fierbinte. Poti utiliza aceasta masca de cel mult trei ori pe saptamana. Trebuie sa mai stii ca apa in care ai inmuiat semintele de schinduf poate fi utilizata la clatirea parului, avand efecte similare unui balsam.
In fine, pentru masca din avocado ai nevoie de miezul de la un avocado, pe care sa il amesteci cu o banana coapta bine si o lingura cu ulei de masline. Aceasta pasta poate fi aplicata pe scalp de doua ori pe saptamana, conditia fiind sa fie lasata sa actioneze cel putin o jumatate de ora. La finalul acestui interval, parul va fi spalat cu un sampon cat mai prietenos cu scalpul si clatit cu apa calduta.