Branza de post. Cum sa inlocuiesti branzeturile cu produse vegetale
Branza de post. Cum sa inlocuiesti branzeturile cu produse vegetale

Branza de post. Cum sa inlocuiesti branzeturile cu produse vegetale


Cum sa faci branza de post. Branzeturile sunt printre cele mai indragite si consumate produse alimentare de pe masa romanilor. Fie ca tii post, fie ca alegi sa urmezi o dieta vegana, esti nevoit sa renunt la branzeturile clasice, cele care sunt realizate din lapte. Acum exista o serie de alternative prin care poti inlocui aceste produse.

Branza de post. Cum sa inlocuiesti branzeturile cu produse vegetale – Cuprins:

Branza de post. Cum sa inlocuiesti branzeturile

Branza de post
Branza de post

Asadar, pentru a usura trecerea de la branzeturile clasice la cele vegane, exista produse alternative la branza cheddar, la crema de branza sau la branza feta, realizate, de cele mai multe ori din migdale, caju sau ulei de cocos. Iata cum sa faci branza de post.

Iti voi prezenta mai jos cateva alternative vegane pentru branzeturile din lapte. De exemplu, daca vrei sa te bucuri de gustul cremos al branzei mozzarella, insa fara sa folosesti lapte, poti realiza atat bilute de mozzarella, cat si un sos cu gust similar.

Pentru bilute ai nevoie de 250 grame de caju, pe care sa le lasi la inmuiat peste noapte, 400 ml de apa fierbinte, 6 linguri de faina de tapioca, 4 linguri de fulgi de drojdie inactiva, 1 lingurita de sare de mare si una de suc de lamaie.

Amesteca toate ingredientele intr-un blender timp de 2-3 minute pana se formeaza un lapte de caju destul de fin. Incalzeste o tigaie la foc mediu si toarna laptele in aceasta tigaie. Trebuie sa amesteci timp de 10-15 minute pana ce laptele va capata o textura similara branzei topite.

Dupa cele 15 minute, lasa branza sa se raceasca. Urmatorul pas al retetei este sa pui intr-un bol apa rece si sa adaugi o lingura de sare grunjoasa. Foloseste o lingura pentru ingheata si ia cate putin din branza din tigaie si inmoaie in apa rece. Branza de post se va coagula si ca capata forma si consistenta bilutei de branza mozzarella. Aceste produs poate fi pastrat la frigider pentru cateva zile.

Sos de branza vegetala
Sos de branza vegetala

Pentru sosul de branza de post ai nevoie de 150 de grame de caju lasate la inmuiat peste noapte, 500 ml de apa fierbinte, 7 linguri de faina de tapioca, 4 linguri de fulgi de drojdie inactiva, 1 lingurita de sare de mare si una de suc de lamaie. Modul de preparare este acelasi ca in reteta de mai sus, fara pasul in care branza se scufunda in apa rece. Acest tip de sos poate fi utilizat la paste.

Telemeaua braziliana este un inlocuitor perfect al brazeturilor telemea din comert, avand acel gust usor fermentat specific. Este o reteta vegana cruda pe care o vei obtine daca amesteci cu blenderul 2 cani de nuci braziliene (uscate sau inmuiate timp de 2 ore), 3 cani de apa filtrata  si 2-3 pastile probiotice, acest ultim ingredient fiind, insa, optional. Dupa ce aceste ingrediente fermenteaza trebuie sa mai adaugi 4 linguri de drojdie inactiva, sare neiodata si o jumatate de lingurita de zeama de lamaie.

Amestecul obtinut se pune intr-o punga de strecurat si se lasa la scurs, urmand ca apoi sa se mentina la fermentat pentru inca 8-10 ore. La finalul acestui interval de timp transferi branza scursa bine de lapte intr-un alt bol si o amesteci cu sare si 4 linguri de drojdie inactiva si zeama de lamaie, apoi, se pune intr-un bol rotund, tapetat cu hartie cerata, se preseaza bine cu o lingura si se acopera cu un capac.

Va sta, apoi, la frigider, pentru 2 ore, timp necesar pentru a se intari. Acesta este ultimul pas al retetei, dar trebuie sa iti mai spun doua lucruri. Primul este ca acest tip de branza de post se poate pastra la rece pentru 2-3 zile. Al doilea este ca laptele ramas in urma procesului de scurgere poate fi amestecat cu cacao, indulcitor natural, vanilie si lasat la frigider. Se poate obtine o bautura cu un gust placut, aromat si racoritor.

Nachos
Nachos

Daca esti mare amator de nachos, atunci mai mult ca sigur vei avea nevoie de un sos vegan. Pentru a-l obtine, ai nevoie de 2 cartofi de marime medie, pe care sa ii tai sub forma de cubulete mici, 2 morcovi mari, taiati in felii, 5 linguri de fulgi de drojdie inactiva, 3 linguri de ulei de masline, 5 linguri de faina de tapioca, apa ramasa de la fierberea legumelor, 1 lingura de suc de lamaie, 1 lingurita de boia dulce,  o lingurita si jumatate de sare.

Legumele se vor fierbe pana vor deveni moi, adica undeva in jur de 20 de minute. La finalul acestui interval, focul se va opri, dar legumele vor fi pastrate in apa fiarta pentru inca 10 minute. Scurge apoi apa fiarta, dar pastreaza aproximativ o cana si jumatate pentru prepararea sosului.

Pune toate ingredientele din reteta intr-un blender si amesteca-le pana se obtine o pasta fina. Apa trebuie adaugata cate putin pana se obtine o consistenta semi-lichida. Pune, apoi sosul intr-o tigaie la foc mediu si amesteca fara oprire undeva in jur de 10-15 minute. Vei observa cum sosul incepe sa se ingroase si sa devina un pic lipicios.

Citeste si: Cum sa tii post in mod corect si cum te alimentezi in acea perioada

Iti mai spun ca te poti delecta cu o crema de branza vegana cu probiotice. Ai nevoie de 300 de grame de macadamia, inmuiate peste noapte, 100-200 ml de lapte de cocos, 1 lingurita de pulbere de probiotice pe care o poti obtine din capsulele din farmacie, o jumatate de lingurita de sare de mare, 2 linguri de fulgi de drojdie inactiva si 2 linguri de suc de lamaie.

Nucile de macadamia se pun intr-un blender, apoi se adauga apa sau lapte de cocos si se amesteca pana ce ingredientele capata o consistenta cremoasa. Amestecul se transfera intr-un bol si si se adauga pudra de probiotice, amestecandu-se cu o lingura de lemn sau de plastic, nu cu una din metal.

Bolul se va acoperi cu un prosop de bucatarie si se va mentine la temperatura camerei pentru 48 de ore. La finalul intervalului, se incorporeaza sarea, sucul de lamaie si drojdia inactiva, pana ce amestecul devine pufos. Crema de branza de post se va pastra la frigider.

Branza de post tofu
Branza de post tofu

O alta alternativa vegana este tofu, o branza traditionala din Asia, dar foarte cunoscuta si la noi, care se obtine prin coagularea laptelui de soia. Acest produs este o sursa importanta de proteina si calciu, poate fi consumat ca atare sau inclus in deserturi, supe, preparate care se gatesc lent, smoothie-uri sau sosuri.

Tempeth isi are orginea tot in Asia si se obtine din boabe de soia, prin gatirea si fermentarea acestora. Nu poate fi consumat in stare cruda, ci doar dupa ce a fost preparat la gratar, tigaie sau in cuptor.