Sterilizare zacusca la cuptor. Cum sa o faci in mod corect fara sa spargi borcanele
Sterilizare zacusca la cuptor. Cum sa o faci in mod corect fara sa spargi borcanele

Sterilizare zacusca la cuptor. Cum sa o faci in mod corect fara sa spargi borcanele


Sterilizare zacusca la cuptor. Afla care sunt pasii pe care sa ii urmezi si cum sa o faci in mod corect pentru a nu sparge borcanele. Ce trebuie sa stii si ce temperatura trebuie sa fie in cuptor.

Sterilizare zacusca la cuptor. Cum sa o faci in mod corect fara sa spargi borcanele – Cuprins:

De ce se sterilizeaza borcanele?

Borcane si capace sterilizate in apa fiarta
Borcane si capace sterilizate in apa fiarta

Inainte de a vorbi despre sterilizare zacusca la cuptor, ar trebui sa stii si de ce este necesara aceasta operatiune. Nu de alta, dar vrei ca borcanele cu zacusca sa reziste pe toata perioada sezonului rece.

Ei bine, prin sterilizare te asiguri ca indepartezi bacteriile si astfel zacusca nu o sa se strice. Bineinteles, este recomandat sa faci asta pentru orice preparat la borcan, asadar tine minte acest lucru!

Totodata, trebuie sa te asiguri ca borcanele pe care le folosesti sunt in stare perfecta, asadar inspecteaza-le cu atentie pentru a depista eventualele crapaturi sau ciobituri. In caz contrar, borcanele se pot sparge sau crapa atunci cand sunt bagate in cuptor.

Tine minte ca daca pui zacusca fierbinte intr-un borcan rece sau invers acesta se poate sparge. Si inca ceva, nu uita sa cureti borcanele care au etichete, deoarece acestea vor fi distruse in timpul sterilizarii.

Bineinteles, borcanele trebuie sa fie foarte curate, asa ca spala-le foarte bine inainte de a pune continutul in acestea. Nu uita nici de spalarea capacelor, pentru ca si acestea trebuie sa fie curate.

Sterilizare zacusca la cuptor. Cum sa o faci si care sunt pasii

Sterilizare zacusca la cuptor
Sterilizare zacusca la cuptor

Sterilizare zacusca la cuptor. Primul pas cu care vei incepe va fi sa pui zacusca in borcane. Dupa cum spuneam, borcanele trebuie sa fie calde daca pui zacusca fierbinte in acestea sau trebuie sa fie reci daca pui zacusca rece. Astfel, eviti spargerea acestora.

Nu ar trebui sa pui prea multa zacusca in borcane, lasa un spatiu liber de aproximativ 2 cm. Las-o apoi sa se aseze foarte bine pentru ca toate bulele de aer sa fie eliminate.

Dupa asta, aseaza-le pe tava din cuptor. Mare atentie ca borcanele sa nu se atinga. Cuptorul trebuie preincalzit la temperatura de 150 grade Celsius, nu este recomandat sa fie mai mare deoarece sticla se poate sparge.

Citeste si: Reteta de zacusca cu ghebe. Cum se prepara si de ce ingrediente ai nevoie

Borcanele de 500 ml au nevoie de aproximativ 20-25 minute, insa daca sunt mai mari acestea vor trebui tinute aproximativ 30-35 minute la cuptor.

Dupa ce a trecut timpul recomandat pentru sterilizare, opreste cuptorul insa nu scoate borcanele imediat ci lasa-le sa se mai raceasca un pic.

Scoate-le apoi din cuptor folosind o carpa sau o manusa uscata si lasa-le la racit. Nu uita ca este nevoie sa sterilizezi capacele in apa fiarta, pentru a evita ca zacusca sa dezvolte bacterii pe perioada sezonului rece.

Capacele se sterilizeaza in apa clocotita timp de un minut. Nu este recomandat sa il pui la sterilizat in cuptor deoarece garnitura interna o sa se strice.