Pastrarea catinei pentru iarna. Cum sa ii mentii prospetimea in sezonul rece
Pastrarea catinei pentru iarna. Cum sa ii mentii prospetimea in sezonul rece

Pastrarea catinei pentru iarna. Cum sa ii mentii prospetimea in sezonul rece


Pastrarea catinei pentru iarna. Afla cum sa mentii prospetimea fructelor pe durata sezonului rece si care sunt cele mai bune metode pe care le poti incerca. Iata ce trebuie sa stii pentru ca fructele bogate in vitamina C sa reziste.

Pastrarea catinei pentru iarna. Cum sa ii mentii prospetimea pe durata sezonului rece – Cuprins:

Pastrarea catinei pentru iarna. Cum sa mentii prospetimea fructelor

Pastrarea catinei pentru iarna
Pastrarea catinei pentru iarna

Pastrarea catinei pentru iarna. Daca si tu ai cules sau ai cumparat catina, ar fi bine sa stii cum sa pastrezi fructele portocalii proaspete pentru cat mai mult timp si ce metode exista.

Pentru cei ce nu stiu, perioada in care catina se culege este in lunile septembrie si octombrie, insa pana la sosirea primului inghet de toamna. Atunci fructele sunt cu adevarat coapte, pentru ca daca le culegi prea devreme acestea sunt foarte acre, dar in acelasi timp pot avea si un gust amarui.

Dupa ce ai cules fructele, catina poate fi consumata ca atare, insa cu siguranta nu o sa poti manca foarte multa. Pastrata in frigider la o temperatura de 3 grade Celsius, catina o sa reziste pana la o saptamana, insa dupa aceea fructele se vor stafidi si cel mai probabil vor mucegai din cauza umiditatii ridicate.

Cea mai populara metoda pentru conservarea fructelor de catina este folosind mierea, mai exact cea de salcam deoarece aceasta se cristalizeaza mai greu. Pentru asta, va fi nevoie sa cureti fructele de acele codite, sa le speli bine, dupa care sa le pui la uscat.

Abia apoi le poti pune intr-un borcan cu miere de salcam. Va fi nevoie de trei parti catina la o parte de miere. Pune totul intr-un borcan, amesteca-le usor, iar apoi inchide-l cu un capac si depoziteaza-l intr-un loc racoros unde temperatura este constanta.

Nu pastra catina in miere la temperatura camerei, deoarece din cauza temperaturilor inalte este posibil ca fructele sa inceapa sa fermenteze si apoi nu vor mai putea fi consumate.

Pastrare catina la congelator
Pastrare catina la congelator

O alta metoda pentru a pastra catina peste iarna este la congelator. Va fi nevoie doar sa speli fructele bine, apoi sa le usuci. Evita sa le pui ude, deoarece o sa obtii un bulgare de fructe inghetat.

Totodata, pune-le in pungute mici, pentru a nu fi nevoie sa dezgheti o cantitate mare daca nu o sa o folosesti. Fructele pot rezista la congelator timp de 12 luni fara absolut nicio problema. 

O alta metoda de a pastra fructele de catina pe timpul iernii este sa le usuci. Metoda este destul de simpla, trebuie sa culegi fructele de pe crengute, sa inlaturi coditele, iar apoi sa le speli bine pentru a indeparta impuritatile si sa le usuci foarte bine.

Citeste si: Plantare catina. Cum sa faci asta si in ce perioada

Dupa asta, pune fructele la uscat timp de cateva saptamani, iar in tot acest timp asigura-te ca le tot amesteci pentru a se putea usca uniform pe toate suprafetele. Camera in care le pui la uscat trebuie sa fie bine ventilata, pentru ca daca nu circula aerul catina poate mucegai.

Odata ce s-au uscat, fructele se pun in recipiente care se inchid ermetic si se depoziteaza intr-un loc racoros. Pot fi consumate ca atare sau cu miere.

Bineinteles, fructele se pot transforma si in sirop. Va fi nevoie sa le speli foarte bine, iar apoi sa le pui intr-un blender pentru a le zdrobi si a le tranforma in suc. Adauga apoi miere dupa gust si pune siropul in sticle. Il poti pastra la frigider sau la congelator.