Oua vopsite natural. Cum sa o faci si care sunt cele mai bune metode
Oua vopsite natural. Cum sa o faci si care sunt cele mai bune metode

Oua vopsite natural. Cum sa o faci si care sunt cele mai bune metode


Oua vopsite natural. Pastele se apropie cu pasi destul de repezi si una dintre traditiile acestei sarbatori este vopsirea oualor. Desigur, in supermarketuri si-au facut deja loc produsele specifice, care, desi in ultimii ani, sunt din ce in ce mai prietenoase cu natura, contin, inca, o serie de compusi chimici destul de toxici.

Oua vopsite natural. Cum sa vopsesti o faci si ce ingrediente sa folosesti – Cuprins:

Oua vopsite natural. Cum sa faci asta si cu ce ingrediente

Oua vopsite natural
Oua vopsite natural

Asadar, daca te gandesti la o reteta ceva mai naturala de a vopsi ouale, trebuie sa stii ca poti folosi o serie de alimente in locul colorantilor clasici si, de multe ori, in functie si de timpul de expunere alocat, acestea pot face minuni, iar ouale de Paste sa fie viu colorate si un aspect stralucitor.

Poate cea mai cunoscuta si raspandita culoare utilizata de gospodine pentru vopsirea oualor de Paste este rosul. Ei bine, aceasta culoare poate fi obtinuta cu un ingredient natural, pe care il poti cumpara din piata, si anume cu ceapa rosie.

Ai nevoie de o jumatate de kilogram de ceapa rosie, careia i-ai desfacut foile, 350 ml de apa si 3 linguri de otet. Foile de ceapa trebuie sa fiarba in apa si, dupa ce apa a scazut putin si s-a colorat puternic, trebuie sa adaugi otetul si apoi ouale. Lasa-le sa fiarba intre 5 si 8 minute, apoi scoate-le si lasa-le la racit. Ai grija sa le lasi sa fiarba suficient cat sa iasa tari, altfel s-ar putea sa ai ceva incidente neplacute la masa.

Daca vrei sa pui pe masa si cateva oua galbene, ai nevoie de un amestec din 120 ml de apa fierbinte, 3 linguri de turmenic sau de curcuma si 2 linguri de otet. Atentie! In aceasta reteta ouale sunt fierte inainte de a fi scufundate in acest amestec si mentine intre 30 si 60 de minute. Daca nu esti multumita de nuanta obtinuta, poti prelungi timpul de expunere.

Am ajuns si la nuanta rezultata din combinatia celor doua de mai sus, adica portocaliu. Poate parea complicat, insa reteta este foarte simpla. Tot ce trebuie sa faci este sa inlocuiesti foile de ceapa rosie cu cele de ceapa galbena. Tine cont ca pentru o culoare intensa trebuie sa lasi apa sa scada mai mult.

Oua vopsite in coji de ceapa
Oua vopsite in coji de ceapa

Poate ca violetul nu este cea mai raspandita culoare pentru vopsirea oualor de Paste. Daca esti o fire mai indrazneata, careia ii place sa iasa din tipar, atunci tot ce trebuie sa faci este sa amesteci 350 ml de apa clocotita, 80 de grame de afine si 3 linguri de otet. Dupa ce amestecul infuzeaza, trebuie sa adaugi ouale deja fierte si sa le scoti dupa o ora sau mai devreme, daca vrei o culoare mai deschisa, mai stearsa.

Nici verdele nu e la cea mai mare cautare, dar trebuie sa stii ca il poti obtine destul de usor. Combina amestecurile de la galben si violet si vei obtine un verde perfect pentryu ouale de Paste. Ai grija sa reincalzesti amestecul nou obtinut si sa adaugi ouale fierte in vopsea. Este important sa stii ca verdele obtinut va fi unul crud, specific primaverii. 

Pentru oua albastre ai nevoie de… varza rosie, oricat de bizar ti-ar putea parea. Trebuie sa amesteci 350 ml de apa cu o jumatate de varza rosie, taiata in bucatele destul de mici si 3 linguri de otet. Fierbe aceste amestec pana ce apa se coloreaza intens, adauga ouale fierte, stinge focul si lasa vopseaua sa actioneze pana la 80 de minute, dar nu mai putin de o ora, pana ajungi la nuanta de albastru pe care ti-o doresti.

Oua vopsite cu suc de sfecla
Oua vopsite cu suc de sfecla

Pentru o nuanta tinereasca, de roz, ai nevoie de suc de sfecla rosie. Iti recomand sa lasi ouale fierte in sucul de sfecla rosie peste noapte. Tine cont ca acest ingredient este destul de puternic si poate patrunde destul de usor prin coaja de ou.

Daca vrei sa vopsesti ouale roz, atunci lasa-le o noapte intreaga in suc de sfecla rosie. Ai grija insa sa fierbi bine ouale, deoarece sucul de sfecla este foarte puternic si poate patrunde rapid prin coaja.

Daca vrei cateva oua intr-o nuanta de maro pal, deschis, atunci lasa-le peste noapte in cafea concentrata sau chiar in ceai negru.

Citeste si: Cum sa marinezi carnea in mod corect. Cat timp trebuie lasata

Inainte de a trece la treaba, specialistii spun ca ar fi bine sa scoti ouale din frigider cu o seara inainte de vopsire si sa le pastrezi la temperatura camerei pana in momentul fierberii sau al vopsirii. Nu uita sa verifici daca ouale sunt proaspete.

Ti-am mai spus ca dincolo de aspectul lucios pe care il are un ou proaspat, poti verifica scufundandu-l intr-un vas cu apa. Un ou vechi se va ridica la suprafata apei, in vreme ce oul proaspat se mentine pe fundul vasului cu apa.

Este important ca ouale sa fi bine degresate pentru ca vopseaua sa prinda. Pentru asta, te sfatuiesc sa le speli cu apa calduta si putin detergent. Foloseste un burete de vase si limpezeste-le la final cu putin otet pentru a inlatura orice urma de detergent. In acest fel te asiguri ca vopseaua ca prinde uniform.