Muraturi baloase. Cum sa eviti acest lucru si ce remedii exista
Muraturi baloase. Cum sa eviti acest lucru si ce remedii exista

Muraturi baloase. Cum sa eviti acest lucru si ce remedii exista


Muraturi baloase. Afla cum sa eviti acest lucru atunci cand ai pus muraturile pentru iarna, dar si ce remedii exista pentru a scapa de acea floare de la suprafata. Care sunt cele mai bune trucuri pentru a avea cele mai bune muraturi pentru sezonul rece.

Muraturi baloase. Cum sa eviti acest lucru si ce remedii exista – Cuprins:

Muraturi baloase. Cum sa le pui in mod corect si de ce se formeaza acea floare

Muraturi baloase
Muraturi baloase

Cu siguranta ai auzit de muraturi baloase sau te-ai lovit de aceasta problema, atunci cand apare acea floare la suprafata ce inmoaie muraturile.

Sa pui muraturi nu este foarte complicat, insa gospodinele trebuie sa stie anumite secrete pentru ca acestea sa iasa crocante si sa reziste pe toata perioada sezonului rece. Nu de alta, dar nu vrei ca muraturile sa ti se strice cand ti-e lumea mai draga.

Primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand pui muraturi este sa sterilizezi borcanele sau butoiul in care urmeaza sa le pui. Pentru asta, iti recomandam sa folosesti 200 g de bicarbonat de sodiu pe care sa il dizolvi 150 ml de apa calda.

Spala foarte bine recipientul in care urmeaza sa pui muraturile folosind bicarbonatul de sodiu dizolvat in apa, iar apoi lasa-l sa se usuce. In acest fel, te asiguri ca ai indepartat toate bacteriile, caci acestea sunt una dintre cauzele ce duc la muraturi baloase.

Apoi, legumele se spala foarte bine folosind apa rece. Pe langa asta, nu uita sa te speli si pe maini foarte bine. Totul trebuie sa fie curat si serilizat, inclusiv mainile tale.

Conopida pentru murat
Conopida pentru murat

Expertii ne sfatuiesc sa fierbem apa de la robinet, pentru ca de obicei aceasta este mai dura. Tocmai de aceea, apa fiarta te scapa si de riscul ca muraturile sa faca floare.

Bineinteles, sare este iarasi foarte importanta atunci cand pui muraturi. Trebuie neaparat sa folosesti sare grunjoasa, nu sare de masa, pentru ca aceasta din urma contine un aditiv care poate transforma totul in muraturi baloase. Sarea grunjoasa se dizolva in apa foarte usor, asa ca nu este absolut nicio problema.

Mai trebuie sa stii ca pe langa faptul ca dau gust muraturilor, condimentele sunt utile pentru a distruge bacteriile. Hreanul, boabele de mustar, piperul sau dafinul au proprietati antibacteriene si protejeaza muraturile pe toata durata sezonului rece.

Poti adauga chiar si un saculet de panza pe care sa il umpli cu boabe de mustar. Acesta se poate pune la suprafata borcanului cu muraturi si va impiedica acea floare sa se formeze.

Boabe de mustar pentru muraturi
Boabe de mustar pentru muraturi

Totodata, este bine sa adaugi in butoiul sau borcanul cu muraturi si cateva crengute de visin sau radacini de hrean. Mai mult, poti adauga si niste ardei iute, insa nu il taia daca nu iti place ca muraturile sa fie un pic iuti. In acest fel, vei evita fenomenul de muraturi baloase!

Foarte important este si locul unde pui borcanele sau butoiul cu muraturi. Acestea trebuie pastrate intr-un loc ferit de lumina, cu temperaturi scazute si aerisit. Ideal ar fi ca temperatura sa nu fie mai mare de 10 grade Celsius. Mare atentie si ca borcanele sau butoiul cu muraturi sa fie inchis etans!

Citeste si: Cum sa pregatesti cele mai gustoase muraturi. Greseli de evitat

In cazul in care ai muraturi baloase, ar trebui sa stii ca acestea se vor spala cu apa clocotita, pentru a putea elimina bacteriile. De asemenea, saramamura trebuie filtrata folosind un tifon dublu.

Mai mult, in cazul in care saramura muraturilor este tulbure, le poti aduce pentru cateva zile intr-un loc cu temperatura mai ridicata. Dupa ce saramura se va fi limpezit, borcanele se vor muta din nou in beci sau in camara, intr-un loc racoros.