De ce se inmoaie varza murata. Afla cum sa previi acest lucru, de ce se intampla, dar mai ales ce trebuie sa faci pentru ca varza murata sa ramana crocanta mult timp dupa ce ai pus-o in butoi. Iata ce trebuie sa stii!
De ce se inmoaie varza murata
De ce se inmoaie varza murata. Daca si tie ti s-a intamplat asta sau pur si simplu vrei sa eviti acest lucru, atunci o sa iti explicam la ce sa acorzi atentie atunci cand pui varza la murat. Nu de alta, dar este mai bine sa previi.
Afla ca varza se inmoaie din mai multe motive, fie ca butoiul nu a fost bine curatat, fie ca nu ai folosit destula sare, fie ca nu ai pus destule radacini de hrean sau ca nu ai cumparat varza de calitate. Iata ce pasi sa urmezi pentru ca totul sa iasa ca la carte.
In primul rand, va trebui sa te asiguri ca o sa cumperi varza de calitate. Capatanile de varza trebuie sa fie ferme la atingere, dar in acelasi timp sa nu prezinte urme de lovituri, mucegai sau sa fie atacate de insecte. Alege-le cu atentie!
In al doilea rand, va trebui sa te asiguri ca folosesti un butoi foarte bine curatat. Orice impuritati pot da nastere la bacterii care ulterior o sa inmoaie varza pe care ai pus-o la murat. Spala bine butoiul folosind apa calda si detergent lichid de vase.
Citeste si: Cum sa procedezi daca varza murata a facut floare. Sfaturi utile!
O alternativa sa scapi la mirosul de plastic din butoi este sa faci o pasta din bicarbonat de sodiu si apa, pe care o aplici pe interiorul acestuia. Las-o sa actioneze timp de 30 minute pana la o ora, iar la final clateste foarte bine folosind si o perie pentru a curata cum trebuie pasta.
Varza se poate inmuia si daca nu ai pus destula sare sau daca nu ai folosit-o pe cea potrivita. Este recomandat sa pui 50 de grame de sare grunjoasa la fiecare litru de apa.
Daca o sa folosesti sarea iodata de bucatarie, este posibil ca varza sa se inmoaie, asa ca mare atentie si la acest aspect. Foloseste doar sare grunjoasa pentru muraturi, deoarece sarea de masa contine iod si alti aditivi ce pot inhiba dezvoltarea bacteriilor benefice.
In acelasi timp, va trebui sa folosesti si hrean. Daca inca nu stiai, acesta este ingredientul secret in multe retete de muraturi deoarece le mentine crocante si inhiba dezvoltarea microorganismelor ce pot duce la inmuierea acestora.
Pe langa hrean, mai poti adauga foi de dafin, piper sau bete de marar uscat. Toate aceste ingrediente vor mentine varza murata crocanta si aceasta nu se va inmuia.
Cum sa pui varza la murat si ce pasi sa urmezi
Acum ca stii de ce se inmoaie varza murata, o sa iti explicam si ce pasi sa urmezi cand o pui la murat. Daca o sa respecti toti pasii nu o sa dai gres.
Foarte important este ca atunci cand pui varza la murat sa inlaturi frunzele care s-au uscat sau care sunt moi la atingere. Astfel, eviti ca acele capatani sa se inmoaie.
Nu alege capatani foarte mari de varza, ci cumpara-le pe acelea care sunt un pic mai mari ca palma. Urmatorul pas va fi sa le speli foarte bine pentru a inlatura eventualele urme de pamant sau de murdarie.
Dupa asta, va trebui sa scobesti cotorul. Este necesar sa faci acest lucru pentru ca saramura sa patrunda si in interiorul capatanii de varza si astfel varza se va mura mai repede.
De indata ce ai terminat cu spalarea si curatarea capatanilor de varza, poti trece la pasul urmator care consta in asezarea condimentelor pe fundul butoiului. Pune jumatate din cantitatea de condimente, iar apoi pune capatanile de varza si indeasa-le bine.
Restul de condimente se vor pune pe masura ce asezi si capatanile de varza. La final se va pune saramura, care trebuie sa acopere capatanile de varza in totalitate.
Eventual, poti folosi o greutate pentru a tine toate capatanile sub nivelul saramurii, insa nu uita sa o speli foarte bine!