De ce incolteste ceapa la pastrare. Daca si tu patesti frecvent acest lucru pe perioada sezonului rece, ar trebui sa stii cum sa eviti si cum sa pastrezi ceapa in mod corect. Iata ce trebuie sa stii!
De ce incolteste ceapa la pastrare. Cum sa o pastrezi in mod corect
De ce incolteste ceapa la pastrare. Cu siguranta ca si tu ti-ai pus aceasta intrebare, mai ales pe perioada sezonului rece, atunci cand ceapa a inceput sa incolteasca sau sa putrezeasca.
Ei bine, vorbim despre mai multe cauze, asa ca o sa luam totul pas cu pas. Primul motiv pentru care ceapa incolteste atunci cand o pastrezi pe durata sezonului rece este temperatura ridicata.
Daca depozitezi ceapa intr-un loc unde este prea cald si umiditatea este ridicata, atunci cu siguranta o vei gasi incoltita.
In cazul in care ceapa putrezeste, atunci problema apare din cauza diferentelor de temperatura. Daca este prea cald sau prea frig, pe ceapa se va aduna condens, ceea ce favorizeaza dezvoltarea putregaiului.
Bineinteles, este foarte importanta si pregatirea cepei pentru a fi pastrata. In primul rand, trebuie sa stii ca ceapa este gata pentru recoltare in momentul cand frunzele sunt culcate la pamant si s-au vestejit. Asta inseamna la sfarsitul lunii august si pe toata durata lunii septembrie.
Dupa ce ai recoltat-o, ceapa se mai lasa insirata pe pamant timp de cateva zile pentru a se usca foarte bine si pentru a putea curata bulbii de frunzele uscate.
Foarte important este sa recoltezi ceapa (Allium cepa L.) in zilele insorite si cand pamantul este uscat. Daca pamantul este ud si abia a plouat, este indicat sa mai astepti cateva zile. In caz contrar, asigura-te ca lasi ceapa sa se usuce pe toate partile. In caz contrar, o sa te intrebi iarasi de ce incolteste ceapa la pastrare.
Urmatorul pas va fi sa o depozitezi intr-un loc racoros, unde sa o lasi sa se usuce pana la o saptamana. Asigura-te si ca incaperea respectiva are o buna aerisire. Temperatura ideala pentru a usca ceapa este undeva la 20-25 grade Celsius.
Citeste si: Ce plantam langa ceapa. Cum sa obtii o recolta buna
Dupa aceea, ceapa se poate depozita pentru iarna. Pentru asta, o sa ai nevoie de lazi din plastic sau lemn ori cutii de carton care sa aiba neaparat guri de aerisire. Ceapa se pastreaza intr-un loc racoros, cu umiditate scazuta.
Din cauza faptului ca ceapa elibereaza umiditate in aer, este bine sa stii ca incaperea in care tii ceapa trebuie sa fie bine ventilate. In acest fel, vei evita si stagnarea umiditatii in aer.
Stratul de ceapa nu trebuie sa depaseasca 30 cm, iar temperatura ideala este intre 4 si 10 grade Celsius. Acum ca stii tot ce trebuie, nu ar trebui sa mai ai probleme pentru pastrarea cepei pe timp de iarna!