Cum sa scapi de plosnite de pat. Solutii chimice si naturale pentru a le elimina
Cum sa scapi de plosnite de pat. Solutii chimice si naturale pentru a le elimina

Cum sa scapi de plosnite de pat. Solutii chimice si naturale pentru a le elimina


Cum sa scapi de plosnite de pat. In cazul in care nu stiai, plosnitele de pat (Cimex lectularius) sunt insectele acelea foarte greu de eliminat, a caror gazda principala este omul si se hranesc cu sange cald. Acestea pot depune intre 300-500 de oua intr-o perioada ce poate dura pana la 2 luni, ceea ce inseamna ca se inmultesc extrem de repede. Asa ca, este timpul sa aflam cum apar si cum sa le elimini din casa ta.

De unde provin plosnitele de pat si unde le intalnim cel mai des?

Plosnita
Plosnita

Ei bine, plosnita de pat (Cimex lectularius) a aparut prima data in Asia si s-a raspandit rapid in Europa cu ajutorul oamenilor. Acestea pot aparea doar in casele oamenilor sau in cotele de pasari crescute la curte.

Cu toate ca este greu de crezut, oamenii sunt cei care ajuta plosnitele sa se raspandeasca in intreaga lume. Turismul este principala „cauza”, iar plosnitele se raspandesc prin hoteluri, bagaje, cu ajutorul hainelor etc.

De asemenea, puteti aduce plosnite in casa voastra din cinematografe, camine, iar acestea pot depune oua si se pot inmulti intr-un timp foarte scurt. Dupa cum spuneam, plosnitele pot depune pana la 500 de oua intr-o perioada de doua luni (loturi de pana la 50 de oua). Acestea sunt lipite de mobilier sau de locul pe care plosnitele l-au gasit, printr-o substanta transparenta.

Mai mult, plosnitele de pat pot trai pana la 10 luni si pot supravietui cateva luni chiar daca nu se hranesc. Intotdeauna le veti gasi aproape de gazdele cu care se hranesc, adica si in crapaturi din parchet, in spatele tapetului, in salteaua de pat, sub covoare sau in intrerupatoarele de lumina.

Mare atentie, acestea sunt atrase de dioxidul de carbon (CO2) pe care oamenii il expira atunci cand dorm, de caldura emanata de corpul uman si se vor hrani cu sange uman. Atunci cand se vor hrani cu sange uman, nu veti simti muscatura imediat pentru ca injecteaza un anestezic, insa dupa ce va timp aceasta va deveni vizibila.

Vestea buna este ca plosnitele de pat nu raspandesc boli si nici nu cauzeaza unele, insa pot provoca oamenilor niste reactii alergice destul de grave.

De asemenea, este bine sa stii cum sa scapi de gandacii de bucatarie sau cum sa scapi de puricii din casa ta, pe care ii aduc animalele de companie.

Cand se reproduc plosnitele?

Plosnite
Plosnite

Sezonul de reproducere al plosnitelor este vara, atunci cand temperaturile cresc. Trebuie sa stiti ca atunci cand temperaturile ajung la 27 de grade, plosnitele se dezvolta extrem de rapid si au nevoie de doar o luna si jumatate.

Acestea isi depun ouale pe haine, draperii, in crapaturile casei sau pe spatele tablourilor. Femela poate depune pana la 12 oua pe zi, iar larvele vor ecloza in aproximativ doua saptamani. Plosnitele de pat au nevoie de 5 stadii pentru a deveni adulti, asa ca va fi nevoie sa se hraneasca cu sange dupa fiecare naparlire.

Dimensiunea unei plosnite de pat este intre 4 si 8 milimetri, iar acestea au o culoare de la rosu (ruginiu) la maro inchis. Picioarele si antenele au o culoare galbuie, iar corpul este aplatizat.

Cum sa iti dai seama ca ai plosnite de pat in casa?

Plosnita de pat
Plosnita de pat

Daca apartamentul sau casa in care locuiesti a fost invadata de plosnitele de pat, ai o problema destul de serioasa. Iata cum iti poti da seama ca aceste insecte se gasesc in casa ta.

Primul lucru pe care va trebui sa il faci este sa examinezi cu atentie lenjeria de pat, salteaua, cearceaful etc. Cauta si semnele pe care le lasa aceste insecte, adica mici pete rosii de sange sau petele maro de excremente.

De asemenea, plosnitele emana un miros amarui, asa ca daca simti asa ceva ia masuri imediat. Mirosul nu este foarte placut, deci nu va fi greu sa iti dai seama.

Testul final va fi sa iti verifici corpul pentru a vedea daca ai muscaturi. Daca ai muscaturi sau bubite care ti-au aparut peste noapte, acesta poate fi primul semn ca aceste insecte se gasesc in casa ta.

Cum sa scapi de plosnitele de pat cu solutii cumparate din comert

Plosnita pe mana
Plosnita pe mana

Va fi extrem de dificil sa scapi de plosnitele de pat din casa ta, insa nu este imposibil, asa ca trebuie sa urmezi un tratament corect, pe care il vei aplica in mod constant, pana vei elimina aceste insecte complet.

K-Othrine WG 250 de la Bayer este un insecticid piretroid, a carui substanta activa este deltamethrin-ul, care distruge sistemul imunitar al plosnitelor de pat. Acesta are o remanenta de 10 pana la 12 saptamani, in functie de tipul suprafetei pe care il aplici, dar si de curatenia acesteia.

Solfac Automatic Forte de la Bayer, este o alta solutie eficienta in lupta cu plosnitele de pat pe care le vrei eliminate din casa ta. Insecticidul este sub forma unei bombe fumigene de unica folosinta, care elibereaza un fum pe baza de cifluthrin. Efectul este instantaneu si insecticidul va patrunde in orice spatii greu accesibile, cum ar fi crapaturile si intrerupatoarele.

Citeste si: Cum sa scapi de purici. Metodele naturale de a indeparta aceste insecte

Fiprocid este un insecticid concentrat care elimina plosnitele de pat de la mic la mare, adica ouale, larvele si insectele adulte. Acesta poate fi folosit in locuinte, dar si pentru cotelele pasarilor domestice etc. Stropiti colturile casei, crapaturile, debaralele, pragurile usilor sau ale ferestrelor si veti scapa de plosnite destul de repede. Nu uitilizati acest insecticid pe animale si aveti grija sa cititi prospectul!

Un alt mod de a scapa de plosnite este sa folosesti un generator de abur cu boiler, care poate incalzi pana la 180 de grade Celsius. Aburul va omora plosnitele de pat instantaneu. De asemenea, folositi si un detergent special HPMed care elimina mirosul de plosnite si care poate topi substanta transparenta cu ajutorul careia acestea lipesc ouale de suprafete.

Alcoolul sanitar este si el o solutie impotriva plosnitelor de pat, deoarece acestea nu tolereaza mediile acide. Pulverizeaza alcool sanitar in locurile in care crezi ca ai putea avea plosnite si le vei putea elimina. Repeta procesul la fiecare 6-7 zile.

Cum sa scapi de plosnite cu metode 100% naturale

Plosnite de pat
Plosnite de pat

Daca nu vrei sa folosesti insecticidele pe care le-am enumerat mai sus, avem si cateva metode 100% naturale care te vor ajuta.

Turmericul macinat (curcuma) ajuta la eliminarea plosnitelor de pat, deoarece acesta contine curcumin si are efect antimicrobian. Acesta va sufoca insectele si le va omora sau alunga din locurile in care si-au facut cuib.

Cuisoarele emana un miros puternic si acestea sunt des folosite pentru a alunga insectele, mai ales plosnitele de pat.

Soarele este inamicul numarul unu al plosnitelor, asa ca daca vrei sa le elimini poti sa scoti salteaua patului sau cearceafurile la soare, insa retine ca va fi nevoie de temperaturi care depasesc 32 de grade Celsius.

Ulei esential de lavanda
Ulei esential de lavanda

Uleiul esential de menta va alunga si el plosnitele de pat, pentru le va provoca o reactie alergica. La fel si uleiul esential de lavanda.

Daca va pregatiti sa plecati in concediu si nu vreti sa va intoarceti cu cateva plosnite acasa, puteti utiliza saculetii cu plante uscate pentru a fi siguri ca aceste insecte nu va vor urmari si acasa.

Pentru face un saculet, avet nevoie de o ceasca de frunze uscate de eucalipt, jumatate de ceasca de rozmarin uscat, jumatate de ceasca de muguri de lavanda uscati si 10 cuisoare uscate.

O solutie facuta in casa pe care o veti pulveriza peste tot este iarasi o solutie extrem de buna. Pentru a o prepara aveti nevoie de 1 cana cu apa, 10 picaturi ulei esential de lavanda, 10 picaturi ulei esential de rozmarin, 10 picaturi ulei esential de eucalipt si 3 picaturi de ulei esential de cuisoare.

O solutie folosita si de bunica noastra sunt si frunzele verzi de fasole, acestea se pun sub saltele, perne, prin dulapuri etc. si vor indeparta plosnitele de pat.