Cum sa recoltezi seminte de busuioc si cum le pastrezi
Cum sa recoltezi seminte de busuioc si cum le pastrezi

Cum sa recoltezi seminte de busuioc si cum le pastrezi


Cum sa recoltezi seminte de busuioc. Afla care sunt pasii pe care sa ii urmezi, dar si cum sa le pastrezi in mod corect pentru ca acestea sa nu mucegaiasca si sa poata fi folosite fara problema in anul ce urmeaza. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa recoltezi seminte de busuioc si cum le pastrezi – Cuprins:

Cum sa recoltezi seminte de busuioc si ce pasi sa urmezi

Cum sa recoltezi seminte de busuioc
Cum sa recoltezi seminte de busuioc

Cum sa recoltezi seminte de busuioc. Daca si tu obisnuiesti sa cultivi aceasta planta aromatica in ghiveci sau la tine in gradina, atunci ar fi o idee buna sa stii cum sa recoltezi semintele pentru a te bucura de aromele busuiocului si in anii ce urmeaza.

Primul pas pe care va trebui sa il ai in vedere este sa lasi plantele sa infloreasca. Busuiocul nu are nevoie de insecte polenizatoare pentru a se reproduce, asa ca va produce semintele cu usurinta. Tot ce trebuie sa faci este sa ai rabdare pentru ca florile sa apara.

Dupa ce florile incep sa se ofileasca si petalale incep sa cada o sa observi micile seminte de culoare neagra in interiorul acestora. Nu taia florile prea devreme, deoarece daca semintele nu au ajuns la maturitate si sunt inca verzi, acestea nu o sa poata fi folosite si o sa mucegaiasca.

Asadar, dupa ce varfurile plantelor inflorite incep sa se usuce, este timpul sa le tai folosind o foarfeca ascutita. Pune-le cu atentie intr-o punga de plastic pentru a se usca in totalitate. O sa vezi ca pe masura ce florile se usuca si mai bine semintele o sa cada singure in punga de plastic sau de hartie.

Totusi, tine minte sa lasi punga deschisa si sa o tii intr-un loc unde aerul circula pentru a evita mucegairea semintelor. Ideal este sa o tii undeva departe de ploaie, caldura excesiva si umiditate ridicata.

Flori de busuioc puse la uscat
Flori de busuioc puse la uscat

Semintele de busuioc sunt de culoare neagra si tari la atingere. Asadar, si semintele colectate de tine trebuie sa aiba aceleasi caracteristici pentru a putea fi folosite in urmatorul sezon.

Toata operatiunea de uscare a florilor poate dura pana la o luna, in functie de cat de verzi erau varfurile plantelor pe care le-ai taiat si in functie de nivelul de umiditate din locul in care le pui la uscat. Tine minte ca unele seminte o sa ramana in locul florilor, asa ca trebuie sa scuturi acele varfuri bine pentru ca acestea sa cada.

Citeste si: De ce se ingalbenesc frunzele la busuioc. Cum sa previi acest lucru si ce trebuie sa faci

Semintele de busuioc pot fi pastrate pentru aproximativ un an la temperatura camerei sau pentru mai mult timp la temperaturi scazute. Totusi, trebuie mentionat faptul ca daca o sa le pastrezi pe perioade mai lungi scad si sansele de germinare ale acestora, asa ca foloseste-le in urmatorul an pentru ca vei putea recolta si altele.

Pentru a le putea pastra cum trebuie este indicat sa pui semintele intr-un borcan de sticla care se inchide ermetic, iar apoi sa il pui intr-un loc unde nu ajunge lumina soarelui. Poti pune semintele si in frigider, iar temperatura de 4 grade Celsius este ideala pentru a le putea pastra pe termen lung.

Atunci cand vine primavara, tot ce va trebui sa faci este sa pui semintele in tavitele alveolare si sa le uzi in mod regulat. O sa vezi ca rasadurile incep sa apara foarte repede, iar atunci cand vor creste le vei putea muta in ghivece mai mari.