Cu totii ne lovim de aceasta problema, asa ca am decis sa explicam cum sa iti mentii mancarea din frigider proaspata cat mai mult timp, fara ca gustul sa se altereze. Iata 15 sfaturi de care sa tii cont atunci cand vrei sa pastrezi alimentele proaspete pentru o perioada mai lunga.
Cum sa pastrezi fructele si legumele proaspete cat mai mult timp in frigider
Daca iti place sa mananci avocado, atunci sigur ai o problema atunci cand ai nevoie doar de o jumatate dintr-un fruct. Problema cu avocado este fructul oxideaza destul de repede si culoarea devine maronie. Daca vrei sa eviti acest lucru, stoarce suc de lamaie pe jumatatea taiata si problema ta s-a rezolvat!
Daca obisnuiesti sa speli fructele si legumele inainte sa le pui in frigider, trebuie sa te opresti din a face acest lucru. Conform specialistilor, spalatul fructelor si legumelor reduce perioada in care poti le mentine proaspete in frigider. Umiditatea ridicata grabeste procesul de alterare al fructelor si legumelor, asa ca cel mai bine le speli inainte de a le manca.
Un alt aspect destul de important este ca fructele si legumele nu trebuie pastrate lipite unele de altele. De exemplu, fructele precum merele, bananele sau avocado trebuie pastrate separat, pentru ca produc gaze. Produsele care produc mai putine gaze sunt broccoli, morcovii si cartofii, iar acestea pot fi pastrate in acelasi compartiment al frigiderului fara nicio problema. Legumele precum ardeiul gras sau kale pot fi tinute oriunde.
Tulpina de elina reprezinta un aliment extrem de sanatos, iar daca vrei sa il tii proaspat si crocant cat mai mult timp, atunci va fi necesar sa o pui intr-o folie de aluminiu. Nu o spala inainte, pentru ca vei grabi procesul de alterare al acesteia.
Rosiile, un fruct extrem de popular in Romania, trebuie pastrate cu grija in frigider. Daca acestea sunt necoapte, atunci trebuie sa le pui intr-o punga de hartie, cu codita indreptata in jos, la temperatura camerei. Rosiile coapte trebuie pastrate la temperatura camerei, insa nu trebuie sa fie lipite una de alta si sa nu stea in lumina soarelui. Daca o rosie este coapta, atunci le puteti pune in frigider pentru a evita ca fructul sa se coaca si mai mult. Totusi, luati in considerare ca o rosie pastrata in frigider isi poate pierde din nutrienti, dar si din aroma!
Fructele de padure reprezinta un aliment perisabil, asa ca trebuie sa avem grija atunci cand le pastram in frigider. Umezeala poate mucegai fructele, asa ca cel mai bine este sa le pastram intr-un bol plin cu apa si intr-un loc bine ventilat cu aer.
Boabele de cafea nu trebuie tinute in congelator sub nicio forma. Daca sunt proaspat prajite, boabele de cafea trebuie consumate cat de repede posibil pentru a beneficia de aroma proaspata. Daca sunt pastrate in congelator sau frigider, acestea absorb umezeala si cafeaua isi pierde din aroma. Pe scurt, nu o vei mai putea consuma! Cea mai buna metoda de a pastra boabele de cafea este sa le tii intr-o punga vidata, intr-un loc ferit de lumina soarelui.
Frunzele de salata pot fi pastrate proaspete cat mai mult timp, daca le speli, le usuci si pe urma le infasori intr-un prosop de hartie. Le poti pune si impreuna cu prosopul de hartie si intr-o punga, dar care nu este inchisa ermetic.
Cei ce consuma ghimbir trebuie sa stie ca acesta se mentine proaspat daca se pune intr-o punga care se poate sigila, dar tineti cont ca tot aerul trebuie scos afara.
Ananasul nu are ce cauta in frigider daca nu este taiat, pentru ca aesta continua sa se coaca daca este tinut la temperatura camerei. Dupa ce s-a copt si l-ai taiat, il poti depozita in frigider pentru a evita ca oxidarea acestuia. Daca vei folosi o folie de plastic pentru a acoperi farfuria in care l-ai pus, acesta va rezista pentru mai mult timp.
Ciupercile trbuie pastrate in frigider, pentru ca este cea mai buna metoda de a le mentine proaspete pentru cat mai mult timp. Inainte de a le pune in frigider, spala ciupercile de pamant, usuca-le folosind un prosop de hartie si pune-le intr-o punga de hartie in frigider.
Cum sa pastrezi carnea, branza, ouale, laptele si painea proaspete in frigider, fara sa se altereze gustul
Niciodata nu pastra painea in frigider, pentru ca aceasta va mucegai mult mai repede. Daca vrei sa mentii painea proaspata pentru cat mai mult timp, o poti pune in congelator pana la 3 luni. Totusi, inainte de a o pune in congelator, taie painea felii pentru ca iti va fi mult mai usor atunci cand o vei consuma.
Branza reprezinta un alt aliment extrem de popular in Romania, iar cel mai bun mod de a o pastra in frigider este sa o invelim in hartie. Abia pe urma o putem pune intr-o punga care se poate sigila. In acest mod, evitam ca branza sa se usuce. De asemenea, trebuie sa evitam sa tinem branza aproape de mancaruri aromate, de citrice, pentru ca acestea isi vor absorbi mirosul reciproc.
Laptele trebuie pastrat pe raftul din mijloc sau de jos si cat mai in spate, pentru ca acolo temperatura este constanta. Evitati sa il pastrati pe usa frigiderului, pentru ca deschide destul de des, iar temperatura nu este constanta si laptele se va strica mult mai repede.
Cu toate ca suportul de oua se afla, de obicei, pe usa frigiderului nu este tocmai corect sa le pastram acolo. Ouale trebuie pastrate pe raft, cat mai in spate, pentru ca acolo temperatura este constanta.
Carnea, alimentul de baza pentru multi romani, trebuie si ea pastrata corect pentru a ii mentine prospetimea cat mai mult timp. Pentru ca acest aliment sa se pastreze corect, trebuie pusa in congelator. Expertii recomanda sa nu tinem carne de pui in congelator pentru mai mult de 9 luni, pentru ca aceasta se strica. Celelalte tipuri de carne pot fi tinute intre 2 si 12 luni in congelator. Afla si cum poti sa dezgheti carnea mai repede daca nu ai un cuptor cu microunde!