Acum ca vine sezonul rece, este din ce in ce mai greu sa cumperi rosii proaspete. Daca si tu esti in aceasta situatie, o sa iti spunem cum sa iti dai seama ca o rosie este stricata, desi la prima vedere arata bine.
Cum poti sa pastrezi rosiile proaspete cat mai mult timp?
Cei care nu au gradina trebuie sa invete cum sa pastreze rosiile cat mai mult timp. Exista nenumarate sfaturi practice, asa ca va vom spune exact ce trebuie sa faceti.
Conform expertilor, cea mai buna modalitate de a pastra rosiile este sa le pozitionam invers, cu locul unde au fost coditele in partea de jos. Daca au codite este necesar sa le indepartati, iar apoi sa asezati rosiile pe o suprafata plata. In acest fel, rosiile vor ramane zemoase si proaspete.
Bineinteles, rosiile trebuie tinute la o temperatura intre 12 si 21 de grade Celsius. Daca o sa le tii intr-un loc unde temperatura este mai mare, atunci rosiile o sa continue sa se coaca, iar acest lucru inseamna ca se vor strica mai repede. Totodata, nu tine rosiile in lumina soarelui, pentru ca razele de lumina le vor incalzi, iar procesul de coacere va incepe din nou.
Cu toate ca este un loc unde temperatura este scazuta, nu se recomanda sa tinem rosiile in frigider. Daca o sa le pui la frigider, rosiile isi vor pierde din aroma, textura, iar culoarea lor va incepe sa se schimbe. Sub nicio forma nu pune rosiile necoapte la frigider, pentru ca acestea nu se vor coace niciodata. Afla si cum sa deosebesti rosiile naturale (bio) de cele coapte artificial!
Cum iti dai seama ca o rosie este stricata si trebuie aruncata la gunoi
In cazul in care ai tinut rosiile prea mult in casa si vrei sa stii cum sa iti dai seama ca acestea sunt stricate, o sa iti spunem ce trebuie sa facei. Desi la prima vedere arata bine, o rosie poate sa fie stricata. Iata ce trebuie sa stii.
In primul rand, uita-te la culoarea acesteia. Daca acea culoare rosie nu este uniforma si vezi o zona decolorata, atunci arunca fructul, pentru ca este stricat. La fel se intampla cu rosiile care sunt crapate, care au urme de mucegai sau zone in care nu sunt tari.
Apasa usor rosia, iar daca aceasta are zone in care este moale, nu mai poate fi consumata. O rosie sanatoasa este destul de tare pentru a rezista la o apasare usoara. Arunca rosiile care ti se par moi la atingere.
Si mirosul poate sa fie un indiciu ca ai in fata ochilor o rosie stricata. Un astfel de fruct are un miros neplacut, ranced!
Totodata, poti taia rosia pe jumatate. Daca interiorul sau ti se pare slinos sau are pete decolorate, atunci arunca fructul, nu il manca! Sau il poti folosi la prepararea compostului!
Bineinteles, atunci cand pielita rosiei nu mai este perfect intinsa, atunci acesta este un semn ca nu mai poate fi mancata. Acelasi sfat se aplica si atunci cand din rosie incepe sa curga un lichid. Mustele adunate in jurul rosiilor sunt iarasi un semn ca acestea sunt pe cale de a se strica.