Cum sa fierbi corect pastele si ce sa faci sa nu se lipeasca
Cum sa fierbi corect pastele si ce sa faci sa nu se lipeasca

Cum sa fierbi corect pastele si ce sa faci sa nu se lipeasca


Cum sa fierbi corect pastele pentru ca acestea sa nu se lipeasca. Mesele rapide, satioase si delicioase implica, de cele mai multe ori si ceva paste, pe langa alte ingrediente, la fel de gustoase.

Sunt, cumva, nelipsite din orice bucatarie, iar producatorii ne ispitesc cu paste in diverse forme si realizate dupa diverse retete, cu sau fara gluten, din faina alba sau din grau dur… orice numai sa le pui in farfuria ta.

Si chiar daca prepararea lor nu e mare folosofie, nu ne este intotdeauna la indemana mai ales pentru ca, in unele cazuri se lipsesc.

Cum sa fierbi corect pastele si ce sa faci sa nu se lipeasca – Cuprins:

Cum sa fierbi corect pastele pentru ca acestea sa nu se lipeasca

Cum sa fierbi corect pastele
Cum sa fierbi corect pastele

Pentru a fierbe pastele asa cum trebuie si a te asigura ca nu se lipesc intre ele sau de oala in care le fierbi, trebuie sa tii cont de cateva reguli simple, pe care bucatarii italieni nu le incalca niciodata.

Prima dintre ele este sa alegi paste de calitate superioara. Cu cat ingredientele din care au fost facute sunt mai bune, cu atat mai mari sunt sansele ca odata fierte sa nu se lipeasca.

Este esential sa alegi o oala pe masura cantitatii de paste pe care ai de gand sa o fierbi. Asadar, pentru fiecare suta de grame de paste ai nevoie de un litru de apa si o lingurita de sare, asadar, alege oala in care le fierbi in functie de acest detaliu.

Daca oala este prea mica si, implicit, cantitatea de apa nu este suficienta, pastele se vor lipi intre ele. Cat despre sare, rolul acesteia este de a amplifica aroma pastelor, pentru ca stim deja ca sarea este cea care da gust mancarii.

O alta regula de la care ar fi bine sa nu te abati este sa pui pastele in oala abia dupa ce apa a atins punctul de fierbere. Daca le trantesti in oala inainte ca apa sa inceapa sa fiarba, cel mai probabil pastele tale se vor lipiti intre ele. Este foarte important sa fierbi apa la flacara cat mai mare si abia dupa ce ai adaugat pastele si sarea sa reduci intensitatea flacarii. Daca te intrebi ce anume duce la lipirea pastelor, raspunsul este… amidonul.

Tine cont ca fierberea pastelor trebuie facuta cu grija si trebuie sa aloci ceva timp acestei activitati. Nu le poti arunca in oala si sa le lasi acolo. Bucatarii italieni te sfatuiesc ca dupa ce le-ai pus in apa care fierbe sa amesteci cu o lingura de lemn pana cand sunt fierte.

Paste fierte
Paste fierte

Respecta instructiunile de pe eticheta produsului cand vine vorba despre timpul de fierbere. Poti sa le mentii in fierbere cel mult 2 minute in plus. Tine cont ca daca prelungesti prea mult timpul de fierbere, pastele vor deveni lipicioase sau chiar se vor lipi intre ele.

Trebuie sa iti spun ca desi multe gospodine recomanda adugarea uleiului in apa de fierbere pentru ca pastele sa nu se mai lipeasca aceasta este doar o poveste. Nu vei face altceva decat sa scoti d ela fiert niste paste unsuroase. In plus, daca adaugi ulei in apa in care fierbi pastele, odata prins de acestea, va schimba gustul sosului pe care il vei folosi ulterior.

Citeste si: Cum sa fierbi orezul in mod corect. Ce trebuie sa stii!

Daca te numeri printre gospodinele care spala pastele abia scoase de la fiert sub jet de apa rece ca sa nu se lipeasca, am o veste nu tocmai buna pentru tine. Treaba asta nu este necesara, spun bucatarii. Poti face asta doar daca nu ai de gand sa prepari pastele imediat.

Daca le vei folosi ceva mai tarziu sau intr-o salata cu paste reci, atunci ele pot fi clatite cu jet de apa rece pentru a nu se lipi intre ele cat stau impreuna in bol sau in strecuratoare. Sa stii ca daca tii mortis sa speli pastele treaba asta nu face altceva decat sa spele nutrientii pe care acestea ii contin.

Cand prepari sosul pentru paste, mai spun bucatarii italieni, poti folosi cu incredere apa in care ai fiert partele pentru ca aceasta apa va da un gust mai bun produsului tau final. Tine cont ca ai nevoie de o cantitate de sos egala cu cea de paste si ca acestea se adauga in tigaia in care ai preparat sosul. Conditia este sa fie bine fierte si la fel de bine scurse de apa.