Cum sa faci stafide din struguri. Afla care sunt cele mai bune soiuri de struguri pe care sa le folosesti, dar si care sunt pasii pe care sa ii urmezi. Ce trebuie sa stii si cand poti face stafidele chiar la tine acasa.
Cum sa faci stafide din struguri. Ce soiuri sa folosesti
Daca inca nu stiai, poti face stafide din struguri chiar la tine acasa, iar tot procesul nu este deloc greu. Dimpotriva, este foarte usor si poti obtine stafide de calitate chiar la tine acasa. Totusi, ar trebui sa stii si ce soiuri sa folosesti.
Ei bine, pentru a face stafidele o sa ai nevoie de soiuri de struguri apireni, adica fara seminte, dar in acelasi timp si foarte dulci. Cele mai bune soiuri de struguri pentru a face stafide sunt Sultanina alba, Centenar Pietroasa, Thompson Seedless, Perlette, Centennial Seedless, Kismis negru, Kismis Moldavski, Supernova, Muscat of Alexandria, Ruby Seedless, Flame Seedless, Zante Currant, Fiesta, DOVine sau Monukka.
Dupa cum vezi, exista nenumarate soiuri de struguri ce pot fi folosite pentru producerea stafidelor in casa. De regula, dintr-un kilogram de struguri o sa obtii in jur de 200 de grame de stafide. Primul pas cu care vei incepe producerea stafidelor va fi sa cureti boabele de struguri foarte bine.
Pentru asta, o sa ai nevoie de otet, deoarece acesta poate indeparta cu succes orice urma de pesticide, dar in acelasi timp si stratul de ceara protector folosit de unii producatori pentru ca fructele sa reziste cat mai mult timp.
Pentru curatare, o sa fie nevoie sa pui boabele de struguri intr-un castron cu apa, cat sa le acopere, dupa care adaugi 2 linguri cu otet alb. Optional, poti adauga si doua linguri cu bicarbonat de sodiu. Amesteca foarte bine si apoi lasa boabele de struguri in solutie timp de 10-15 minute.
Dupa asta, clateste boabele de struguri foarte bine pentru a indeparta orice urma de bicarbonat de sodiu sau de otet. Scurge apa foarte bine si lasa apoi boabele de struguri pe niste prosoape de hartie pentru a absorbi excesul de apa.
Urmatorul pas va fi sa lasi boabele de struguri sa se usuce la soare. O sa ai nevoie de o tava, in care pui boabele insa fara ca acestea sa se atinga. La final, acopera fructele cu o carpa curata, pentru a tine insectele la distanta.
Asigura-te ca fixezi carpa cu niste greutati, pentru a nu fi luata de vant. Tava se pune la soare in trimpul zilei, insa mare atentie sa nu existe precipitatii. Daca o sa pui tava intr-un loc cu umiditate ridicata sau unde nu ajunge lumina soarelui tot procesul o sa dureze mai mult sau este posibil ca boabele de struguri sa nu se usuce complet.
Citeste si: Pastrarea strugurilor peste iarna. Cum sa o faci si care sunt metodele
Temperatura trebuie sa fie de minimum 24 grade Celsius, iar tot procesul o sa dureze aproximativ 3-5 zile. In tot acest timp, va trebui sa rotesti boabele de struguri ocazional, pentru a te asigura ca se usuca pe toate partile.
O alta metoda de a produci stafide din struguri este sa le prepari la cuptor. Acesta trebuie preincalzit la temperatura de 100 grade Celsius timp de 15 minute, dupa care se pun boabele de struguri pe o hartie de copt.
Boabele de struguri vor sta la cuptor timp de aproximativ 4 ore sau pana ce acestea s-au uscat complet. In timpul procesului, verifica boabele pentru a te asigura ca se usuca in mod corect si roteste-le din cand in cand. Mare atentie sa nu te frigi!