Cu ce se limpezeste zeama de varza si cum sa faci asta corect
Cu ce se limpezeste zeama de varza si cum sa faci asta corect

Cu ce se limpezeste zeama de varza si cum sa faci asta corect


Cu ce se limpezeste zeama de varza. Afla din ce cauza zeama devine tulbure, dar si cum sa procedezi pentru a o limpezi. Iata ce trebuie sa stii pentru a obtine o varza murata cu textura ferma si crocanta, dar si care sunt pasii pe care sa ii urmezi.

Cu ce se limpezeste zeama de varza si cum sa faci asta corect – Cuprins:

De ce devine tulbure zeama de la varza murata

Zeama de varza tulbure
Zeama de varza tulbure

Inainte sa vorbim cu ce se limpezeste zeama de varza, ar fi bine sa stii si de ce devine tulbure. Nu de alta, dar mai bine sa previi decat sa te lovesti de anumite probleme dupa ce ai pus varza la murat.

Cea mai intalnita greseala atunci cand pui varza la murat este sa folosesti sare iodata sau sare de masa. Aceasta contine iod si alti aditivi care pot inhiba dezvoltarea bacteriilor benefice responsabile cu fermentarea. Asadar, solutia este sa folosesti doar sare grunjoasa.

Totodata, zeama de la varza murata poate sa devina tulbure daca una sau mai multe capatani sunt stricate. Tocmai de aceea, trebuie sa le alegi cu atentie atunci cand le cumperi din piata. Capatanile de varza trebuie sa fie tari la atingere si sa nu prezinte urme de mucegai, lovituri sau sa fie crapate.

De asemenea, ar trebui sa alegi capatani de varza potrivite, cu diametru de aproximativ 20 de centimetri. Varza trebuie sa aiba frunze subtiri si sa nu prezinte urme de daunatori.

Este foarte important sa cureti foarte bine si butoiul in care urmeaza sa pui varza la murat, pentru ca daca nu o sa faci asta varza se va inmuia, va face floare si zeama va deveni tulbure.

Pentru a curata butoiul o sa ai nevoie de apa calda si detergent lichid de vase. Daca folosesti un butoi nou si acesta miroase pregnant a plastic, atunci poti face o pasta din bicarbonat de sodiu si apa pe care sa o aplici in interiorul butoiului, dupa care o lasi sa actioneze timp de aproximativ o ora.

Apoi, freaca butoiul pe interior folosind o perie, iar apoi clateste foarte bine cu apa calda. Eventual, mai poti sa cureti foarte bine cu un burete si putin detergent lichid de vase, iar apoi sa clatesti foarte bine.

Cu ce se limpezeste zeama de varza. Cum sa procedezi

Cu ce se limpezeste zeama de varza
Cu ce se limpezeste zeama de varza

Acum ca stii de ce devine tulbure, ar trebuie sa stii si u ce se limpezeste zeama de varza. Daca si tie ti s-a intamplat asta, afla ca exista rezolvari si totul se poate corecta.

In primul rand, mare atentie la cantitatea de sare pe care ai pus-o. Ideal este sa pui 50 de grame de sare grunjoasa pentru fiecare litru de apa, asa ca daca ai adaugat mai putina ar trebui sa corectezi si sa adaugi restul de sare.

Dupa ce ai adaugat sarea, asigura-te ca faci si pritocirea. Practic, cu ajutorul unei tevi de plastic va trebui sa sufli aer pe fundul butoiului pentru ca sarea depusa sa se dizolve.

Pritocirea trebuie facuta timp de 2 saptamani, din 3 in 3 zile. Astfel, te asiguri ca varza murata nu se baloseste si zeama acesteia se mentine limpede.

Citeste si: De ce se pun boabe de porumb la varza murata. Cum sa le folosesti si la ce sunt utile

O alta solutie pentru limpezirea saramurei de la varza murata este radacina de hrean. Aceasta are proprietati antimicrobiene, iar daca o sa o adaugi va ajuta la limpezirea moarei. Mai mult, poti adauga si cateva tulpini de telina taiate in bucati mai mici.

O alternativa la radacinile de hrean sunt cateva pastile de aspirina. Pe langa asta, ar fi bine sa adaugi si boabe de mustar, boabe de piper, foi de dafin si bete de marar uscat. Toate aceste ingrediente inhiba dezvoltarea bacteriilor si mentin limpede zeama de la varza murata.

Foarte important de mentionat este si temperatura la care tii butoiul cu varza. Daca este prea ridicata, zeama va deveni tulbure, asa ca este recomandat ca temperatura sa fie undeva la 10 grade Celsius. Mai mult decat atat, butoiul trebuie ferit de lumina soarelui.

In cazul in care zeama de la varza a prins un miros urat, cea mai buna metoda de a salva varza murata este sa inlocuiesti saramura cu una proaspata. Verifica si capatanile de varza pentru a te asigura ca au ramas tari.