Ce se pune la varza murata. Afla care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a pune varza la murat, dar si cum sa procedezi, ce greseli trebuie sa eviti. De asemenea, iti mai spunem si cand se pune varza la murat, care este cea mai buna perioada.
Ce se pune la varza murata. Cum sa procedezi si care sunt pasii
Ce se pune la varza murata. Inainte de a vorbi de ce ingrediente ai nevoie, ar trebui sa stii mai intai cand se pune varza la murat. Ei bine, gospodinele ne sfatuiesc sa punem varza in luna octombrie sau la inceputul lunii noiembrie, pentru ca temperaturile scazute de 10-15 grade Celsius sunt ideale pentru dezvoltarea bacteriilor ce ajuta la procesul de fermentare.
In cazul in care pui varza mai devreme si este prea cald, atunci fermentarea se va face rapid, insa gustul nu va fi acelasi si este posibil ca varza murata sa se strice daca nu pui butoiul intr-un loc cu temperaturi reduse.
Acum ca stii in ce perioada se baga la murat, ar trebui sa stii si ce se pune la varza murata. In primul rand, se pune sare si este foarte importanta cantitatea pentru ca daca nu vei pune destula varza nu se va conserva atat de bine. Asadar, te sfatuim sa pui 50 grame de sare pentru fiecare litru de apa.
Mare atentie! Nu trebuie sa folosesti sare iodata ci sare grunjoasa. Daca o sa pui sare iodata sau sare de bucatarie aceasta o sa inmoaie varza si cu siguranta nu vrei sa se intample acest lucru.
Dupa sare, va trebui sa pui si hrean, pentru ca aceste radacini vor ajuta la conservarea verzei, dar in acelasi timp vor preveni si dezvoltarea bacteriilor ce pot stopa cresterea microorganismelor necesare pentru procesul de fermentare. Mai mult decat atat, hreanul va mentine varza crocanta si nu o va lasa sa se inmoaie.
Si mararul uscat este bun pentru a fi pus in butoiul cu varza murata. Nu o sa ai nevoie doar de frunze ci si de tijele de marar, asa ca le poti pune cu totul in butoiul cu varza murata.
Pe langa tijele de marar ar fi bine sa pui si niste crengute de visin. Frunzele de visin contin taninuri naturale si vor mentine capatanile de varza crocante, dar in acelasi timp le vor da si un pic de savoare.
Daca vrei ca varza din butoi sa prinda o culoare galbena atunci poti adauga boabe de porumb sau felii de gutui. Desigur, poti adauga ambele ingrediente pentru ca procesul de ingalbenire sa se faca mai repede.
Citeste si: Cum sa alegi varza pentru murat si la ce sa acorzi atentie
Si boabele de piper negru sunt necesare pentru varza murata pentru ca ii vor da un gust usor picant, iar aroma acestora va fi eliberata treptat. Desigur, nu trebuie sa uitam nici de frunzele de dafin.
La final, iti mai spunem si cateva secrete pentru ca varza sa fie pusa in mod corect la murat. In primul rand, foile uscate sau moi trebuie indepartate, iar cotorul capatanilor trebuie scos cu ajutorul unui cutit.
Nu trebuie sa alegi capatani foarte mari, gospodinele ne sfatuiesc sa le alegem pe cele un pic mai mari ca palma. Spala-le foarte bine si apoi scoate cotorul pentru ca saramura sa patrunda bine in capatanile de varza.
Pentru ca varza sa fie murata cum trebuie va trebui sa te ocupi si de pritocire. Practic, va trebui sa sufli aer cu ajutorul unui furtun sau al unei tevi de plastic pe fundul butoiului pentru a dizolva sarea depusa. Pritocirea se face o data la 3 zile, timp de 2-3 saptamani pana ce toata sarea s-a dizolvat.