Cat zahar se pune la 10 litri de must. Cum sa controlezi nivelul de alcool din vinul de casa
Cat zahar se pune la 10 litri de must. Cum sa controlezi nivelul de alcool din vinul de casa

Cat zahar se pune la 10 litri de must. Cum sa controlezi nivelul de alcool din vinul de casa


Cat zahar se pune la 10 litri de must. Afla cum sa controlezi nivelul de alcool al vinului pe care il faci acasa si care este doza de zahar recomandata. Ce trebuie sa stii atunci cand faci vin si mai ales cand se adauga zaharul.

Cat zahar se pune la 10 litri de must. Cum sa controlezi nivelul de alcool din vinul de casa – Cuprins:

Cat zahar se pune la 10 litri de must. Cum sa controlezi alcoolemia vinului facut in casa

Cat zahar se pune la 10 litri de must
Cat zahar se pune la 10 litri de must

Cat zahar se pune la 10 litri de must. In primul rand, trebuie sa stii ca zaharurile se adauga in must inca de pe vremea Imperiului Roman, atunci cand romanii foloseau mierea pentru a indulci mustul care inca nu fermentase. Prin acest proces, se crestea nivelul de alcool al vinului.

Procesul de adaugare a zaharului in vin poarta numele de saptalizare. Cu toate ca un Uniunea Europeana este interzis sa se adauge zahar in must, cei ce fac vin de casa recurg frecvent la aceasta practica mai ales in cazul in care strugurii nu au acumulat destule zaharuri pana in momentul in care au fost culesi.

Primul pas va fi sa afli cantitatea de zaharuri existenta in must, pentru a nu adauga  prea mult zahar. Poti masura nivelul dupa ce mustul s-a omogenizat in vasul de fermentat, adica exact inainte de procesul de fermentare.

Pentru a afla nivelul de zaharuri trebuie sa folosesti un refractometru sau un densimetru pentru must, adica un mustometru. Pentru 1 grad de tarie alcoolica sau 1% vol. trebuie sa adaugi 17 g de zahar la litru de vin, asadar la 10 litri de vin va trebui sa adaugi 170 g de zahar.

Determinare nivel zaharuri din must
Determinare nivel zaharuri din must

Asadar, in functie de cat de tare vrei sa fie vinul pe care il faci, alegi si cantitatea de zahar pe care o adaugi in must. Neaparat trebuie sa faci masuratoarea inainte pentru a nu strica vinul si a il face prea tare.

Zaharul este un conservant natural si se va adauga la 2-3 zile dupa ce a inceput procesul de fermentatie al mustului. Expertii recomanda sa nu adaugam mustul imediat dupa ce am pus mustul in damigene sau in butoi deoarece este posibil ca procesul de fermentatie sa inceapa mai greu sau chiar deloc.

Citeste si: De ce nu se limpezeste vinul. Cum sa scapi de sedimentele din acesta

Perioada optima de fermentare a mustului dureaza intre 14 si 21 de zile, adica aproximativ 2-3 saptamani. Ideal este ca procesul de fermentare sa nu se faca prea repede, dar nici prea incet pentru ca vinul va prinde un miros de ranced.

Foarte importanta in procesul de fermentare este si temepratura la care depozitezi mustul. Daca aceasta este prea mare, fermentarea poate sa se faca in 2-3 zile, iar daca este prea mica poate dura 2-3 luni de zile.

Temperatura optima pentru ca procesul de fermentare sa se desfasoare in mod corect este de 15-18 grade Celsius. Asadar, pivnita sau beciul este locul ideal pentru ca mustul sa fermenteze.