Cand se pune zaharina in vin. Cum sa faci asta pentru a nu afecta calitatea vinului
Cand se pune zaharina in vin. Cum sa faci asta pentru a nu afecta calitatea vinului

Cand se pune zaharina in vin. Cum sa faci asta pentru a nu afecta calitatea vinului


Cand se pune zaharina in vin. Afla cum sa faci asta, de ce se adauga, care este perioada in catre trebuie pusa, dar si ce cantitate trebuie sa folosesti pentru a nu afecta calitatea vinului.

Cand se pune zaharina in vin. Cum sa faci asta pentru a nu afecta calitatea vinului – Cuprins:

Cum influenteaza zaharina gustul vinului

Zaharina pentru vin
Zaharina pentru vin

Inainte sa vorbim despre zaharina pentru vin, ar trebui sa stii si cum influenteaza gustul vinului si de ce unii producatori o adauga atunci cand fac vin.

Pentru cei ce nu stiu, zaharina este un indulcitor artificial, cunoscuta si sub numele de E954. De regula, zaharina este folosita in produsele pentru diabetici sau in cele care au un continut redus de zahar.

Acest indulcitor artificial este de 200 de ori mai dulce decat zaharul, asa ca automat se face si o economie deoarece nu se mai adauga o cantitate mare de zahar.

Zaharina este adaugata pentru a influenta gustul si calitatea vinului. Totusi, daca adaugi prea multa vinul o sa devina mult prea dulce. In caz contrar, cand se adauga prea putina zaharina, este posibil ca vinul sa ramana prea sec.

Zaharina se mai poate adauga pentru a reduce nivelul de aciditate al vinului. Asadar, aceasta poate fi folosita pentru a  face vinul mai usor de baut.

Cand se pune zaharina in vin. Cum sa faci asta si ce cantitate sa folosesti

Cand se pune zaharina in vin
Cand se pune zaharina in vin

Acum ca stii ce rol are, trebuie sa stii si cand se pune zaharina in vin. Daca esti producator, atunci cu siguranta trebuie sa stii ca Uniunea Europeana a reglementat cantitatea maxima de zaharina care se poate adauga in vin, iar aceasta este de 5 g/litru pentru vinul alb si 4 g/litru pentru vinul rosu.

Daca si tu vrei sa pui zaharina in vinul pe care il produci, afla ca exista mai multe perioade. De cele mai multe ori, zaharina este adaugata atunci cand vinul fermenteaza, iar acest indulcitor va imbunatati gustul sau aroma.

Citeste si: Cum sa faci pritocitul vinului si in ce perioada

Totusi, zaharina se poate adauga si dupa ce fermentarea vinului a luat sfarsit. Astfel, poti reduce aciditatea vinului sau imbunatati gustul acestuia inainte sa il imbuteliezi.

In cazul in care vinul pe care l-ai obtinut este prea sec, atunci poti adauga zaharina pentru a face o corectie de gust si pentru a obtine un vin mai dulce.

Foarte important! Nu trebuie sa depasesti cantitatea de zaharina recomandata deoarece aceasta poate afecta in totalitate gustul vinului.

De asemenea, o cantitate prea mare de zaharina poate duce si la probleme de sanatate. Asadar, mare atentie si la acest aspect atunci cand produci vinul acasa la tine!