Cand se culeg frunzele de gutui pentru ceai si cum sa le usuci
Cand se culeg frunzele de gutui pentru ceai si cum sa le usuci

Cand se culeg frunzele de gutui pentru ceai si cum sa le usuci


Cand se culeg frunzele de gutui pentru ceai. Afla cum sa le usuci in mod corect, dar si care este cea mai buna perioada in care trebuie sa le culegi. Iata ce trebuie sa stii si ce proprietati au acestea!

Cand se culeg frunzele de gutui pentru ceai si cum sa le usuci in mod corect – Cuprins:

Cand se culeg frunzele de gutui pentru ceai

Cand se culeg frunzele de gutui pentru ceai
Cand se culeg frunzele de gutui pentru ceai

Cand se culeg frunzele de gutui pentru ceai. Daca si tu vrei sa utilizezi frunzele pentru a face ceai, ar trebui sa stii ca exista o perioada anume in care acestea trebuie culese.

Ei bine, expertii ne sfatuiesc sa le culegem in luna iunie, deoarece acestea sunt cele mai bune frunze pe care sa le utilizam pentru ceai. Ideal este sa le culegi inainte ca fructele sa devina mature.

Desigur, pot fi culese si mai tarziu, atunci cand toamna se apropie insa trebuie mentionat faptul ca proprietatile terapeutice ale acestora se vor diminiua.

Totodata, trebuie sa alegi doar frunzele perfect sanatoase, asa ca ocoleste-le pe cele afectate de boli sau daunatori. Mai mult, nu culege foarte multe frunze, deoarece gutuiul are nevoie de acestea pentru a duce recolta la bun sfarsit!

In cazul in care obisnuiesti sa tratezi gutuiul pentru boli precum focul bacterian folosind tratamente de contact care actioneaza doar la suprafata tesuturilor, ar trebui sa stii ca recoltarea frunzelor se face abia la 3-4 saptamani de la ultimul tratament.

Daca utilizezi produse sistemice care patrund in tesuturile frunzelor, atunci timpul de asteptare pana la recoltare va fi de 6-7 saptamani.

De asemenea, in ambele cazuri, dupa ce le-ai cules frunzele se spala foarte bine cu apa rece, inainte de a fi puse la uscat.

Cum sa usuci frunzele de gutui in mod corect

Frunze uscate
Frunze uscate

Desigur, dupa ce ai aflat cand se culeg frunzele de gutui pentru ceai, ar trebui sa stii si cum sa le usuci in mod corect, pentru a te bucura de toate proprietatile acestora.

Dupa cum spuneam, dupa ce le-ai cules, frunzele trebuie spalate foarte bine sub un jet de apa rece. Apoi, trebuie puse pe niste prosoape de hartie pentru a putea absorbi excesul de apa.

Abia dupa aceea se vor pune pe o bucata de hartie, intr-un loc ferit de lumina soarelui si de umiditate. Mai mult, incaperea trebuie sa fie si foarte bine aerisita!

Citeste si: Frunze de nuc pentru par. Cum sa le folosesti si la ce sunt utile

Intreg procesul de uscare poate dura pana la 1-2 saptamani, in functie de locul pe care l-ai ales. Dupa ce s-au uscat farte bine, frunzele de gutui (Cydonia oblonga) se vor depozita intr-un recipient ermetic pe care trebuie sa il tii ferit de lumina soarelui si caldura.

Nu ar fi rau ca in acel recipient sa adaugi putin orez sau sare, pentru a te asigura ca vei absorbi orice urma de umiditate. In acest mod eviti o posibila mucegaire a frunzelor, daca nu le-ai uscat foarte bine.

Ce proprietati au aceste frunze

Ceai din frunze de gutui
Ceai din frunze de gutui

Stii cand se culeg frunzele de gutui pentru ceai, stii cum sa le usuci, dar ce proprietati au acestea si pentru ce afectiuni pot fi utilizate.

Ei bine, ceaiul din frunze de gutui poate fi utilizat de cei ce sufera de boli de ficat sau insuficienta cardiaca. De asemenea, poti folosi ceaiul pentru a trata diabetul, hipertensiunea arteriala sau tusea.

Daca suferi de stari de nervozitate, insomnie, agitatie sau depresie, atunci poti incerca ceaiul din frunze de gutui. Acestea mai pot fi folosite si pentru cei ce tin cure de slabire deoarece au proprietati depurative si diuretice.

Ceaiul din frunze de gutui este bun si pentru cei ce sunt raciti sau au contactat o gripa, dar si de cei ce sufera de infectii gastro-instestinale. Si crizele de astm pot fi tratate cu acest ceai.