Zacusca este una dintre cele mai delicioase mancaruri de legume proaspete, care se face toamna. Daca vrei sa incerci o reteta delicioasa de zacusca cu ghebe, o sa iti aratam cum se prepara si ce ingrediente ai nevoie.
Conform traditiei din Romania, zacusca se prepara dupa recolta de toamna, atunci cand era si conservata in borcane sterilizate si pusa la pastrare pentru iarna. Bineinteles, putem cumpara zacusca si din magazine, insa nu se poate compara cu zacusca pe care o facem la ceaun si cu foc de lemne.
- 8 kg ghebe
- 4 kg ceapa
- 5 kg gogosari rosii
- 5 kg ardei capia
- 6 kg vinete
- 4 kg rosii
- 1.5 l ulei
- 2 pahare vin alb
- 5 frunze dafin
- 2 lingurite piper boabe
- 3 linguri sare (la 3 litri de zacusca)
- 1 lingura zahar
- piper macinat
- boia iute
- coriandru macinat
- patrunjel
- busuioc
- maghiran
Cum sa faci zacusca cu ghebe dupa reteta lui Radu Anton Roman
Primul pas pentru a face reteta de zacusca de ghebe a celebrului Radu Anton Roman este sa coacem pe plita ardeii capia si vinetele. Dupa aceea, se curata de pielite si se lasa la scurs.
Ceapa si gogosarii se curata, iar apoi se trec prin masina de tocat. Totusi, Radu Anton Roman recomanda sa taiem ceapa solzisori pentru ca zacusca sa nu iasa „curgatoare”.
Se toaca vinetele si ardeii capia. Ardeii capia ii puteti taia ceva mai mari. Urmatorul pas este sa curatati ghebele si sa le taiati bucatele. Rosiile se curata se partile tari, iar apoi se toaca folosind un robot de bucatarie.
Intr-un ceaun, puneti ceapa la calit in ulei incins, pana cand se va inmuia. Apoi, adaugati si ghebele, cele doua pahare de vin si le lasati pe foc timp de jumatate de ora.
Dupa aceea, puneti pe foc gogosarii, ardeii capia, vinetele, rosiile, foile de dafin si piper boabe, piperul macinat si boia iute.
Citeste si: Cum sa faci cea mai buna zacusca de vinete
Lasati totul sa fiarba pana scot clabuci de caldura, iar apoi le mai lasati pe foc inca 30 de minute, amestecandu-le periodic. Zacusca ta cu ghebe va fi gata atunci cand uleiul va iesi la suprafata.
Dupa ce este gata, las-o un pic sa se raceasca, dar pune-o in borcane cat este fierbinte. Apoi, strange capacele si pune borcanele cu capul in jos, dupa care le acoperi cu paturi pana se vor raci.
Conform maestrului Radu Anton Roman, zacusca cu ghebe este considerata si zacusca suprema. Cu toate ca exista mai multe retete de zacusca de ghebe, unde ingredientele mai difera, un lucru este sigur: iarna, pe o felie calda de paine prajita, gustul va fi divin!