Reteta cozonac neframantat. De sarbatori poti sa fii inconjurat de prajituri, prajiturele, dar, daca nu ai cozonac pe masa… parca nu e sarbatoare! Cand ma gandesc la mama mea care „batea cozonacul” zeci de minute, pana curgeau apele pe ea, la propriu… parca imi trece pofta de cozonac.
Insa, am descoperit o reteta ideala, care te va incuraja si pe tine sa te avanturezi in prepararea unui cozonac. Ei bine… cozonacul neframantat. In doi timpi si trei miscari o sa simti in bucataria ta mireasma placuta de cozonac.
Stiu ca ti-am facut pofta doar citind asta, asa ca haideti sa facem impreuna cozonacul neframantat, dar foarte pufos. Sa nu va descurajati pentru ca trebuie sa lasati aluatul la rece… va ocupa frigiderul pentru doar 24 de ore. Promit! Fie, daca nu ai rabdare, poti sa ii faci imediat dupa ce ai amestecat ingredientele aluatului.
- 1 kg faina
- 300 gr unt
- 300 ml lapte
- 4 buc. oua
- 1 praf sare
- 75 gr drojdie
- 75 gr zahar pudra
- 3 linguri cacao
- 300 gr nuca macinata
- stafide
Cum sa faci cozonac neframantat
Vom freca drojdia cu un strop de zahar pana se omogenizeaza dupa care vom pune laptele caldut. Punem zahar ca sa se „infoaie” drojdia mult mai repede.
Intr-un bol vom pune galbenusurile de la cele 5 oua (! sa nu aruncati albusurile), un strop de sare, 150 gr de zahar si vom freca bine pana cand isi vor schimba nuanta.
Intr-o craticioara/bol va trebui sa topim untul. Cea mai sigura varianta este sa il topim cu procedeul Bain Marie. Adica vom pune craticioara/bolul in apa clocotita si amestecam pana cand se topeste bine (dar nu il infierbantati; daca ati uitat de el si e fierbinte, il lasati sa se mai raceasca putin pana va fi caldut).
Cand e topit il turnati peste galbenusuri, apoi adaugati laptele cu drojdia si aromele si amestecati. In ploaie, turnam faina pana o incorporam pe toata si amestecam bine.
Si… gata! Coca este pregatita sa stea la frigider pentru 24 de ore. Puteti sa o puneti intr-o punga sau sa acoperiti vasul in care ati framanat coca, cu o folie. Daar, daca nu aveti rabdare sa asteptati atata timp, puteti sa ii umpleti imediat, exact cum am procedat si in video.
Cum sa pregatesti umplutura si cum rulezi cozonacul
Cu ajutorul unui mixer sau cu un tel vom bate albusurile pana se formeaza o spuma apoi adaugam zaharul, cacaua, nuca macinata si arome (coaja de lamaie, zahar vanilat, esenta de vanilie… dupa gustul fiecaruia) si amestecam bine ingredientele.
Extrem de simplu, nu-i asa? Acum lasati umplutura de cozonac sa se odihneasca, pentru ca ne vom ocupa de ceilalti pasi.
Cand aluatul este gata, il vom imparti in 3 pari egale. Vom unge prima foaie cu crema, dupa care vom aseza deasupra ei cea de-a doua foiae pe care, de asemenea, o vom unge cu crema.
La fel vom proceda si cu cea de-a treia foaie dupa care le vom rula foarte strans. Il punem in tava pentru cozonac si il vom unge cu oul pe care l-am batut bine, bine.
Citeste si: Cum se face umplutura de cozonac sau cum sa prepari un cozonac cu ajutorul masinii de facut paine.
Cat timp lasam cuptorul sa se incalzeasca la 200 grade, vom lasa cozonacii sa se odihneasca putin. Va spun ca vor creste destul de mult.
Cuptorul incalzit este gata sa primesca tavile cu cozonaci si il vom lasa 20 de minute sa se coaca. Apoi vom reduce temperatura la 170 grade si il mai lasam pentru 30 de minute.
Daca vreti sa fiti siguri ca este copt, puteti sa luati o scobitoare si sa o infigeti intr-un colt al cozonacului. Atunci cand nu ramane aluat pe scobitoare, insemna ca este facut.
Dupa ce s-a scurs timpul de coacere, il lasati la racit sau puteti sa il taiati cu mare grija si sa il serviti cu o cana de lapte rece. Stiu ca v-am convins si pe voi sa faceti, asa ca… spor! Pofta buna, dragii mei!