Reteta cozonac baigli. Cum sa faci acest preparat, lista de ingrediente
Reteta cozonac baigli. Cum sa faci acest preparat, lista de ingrediente

Reteta cozonac baigli. Cum sa faci acest preparat, lista de ingrediente


Reteta cozonac baigli. Afla cum sa faci acest desert la tine acasa, care este cea mai buna reteta, dar si de ce ingrediente ai nevoie pentru preparare. Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a il pregati ca la carte.

Reteta cozonac baigli. Cum sa faci acest preparat si de ce ingrediente ai nevoie – Cuprins:
Reteta cozonac baigli. Cum sa faci acest preparat si de ce ingrediente ai nevoie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Internationala
Portii: 2-3 cozonaci
Ingrediente
Ingrediente aluat cozonac baigli
  • 500 g faina
  • 250 unt
  • 2 galbenusuri de ou
  • 100 ml lapte
  • 20 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
  • 50 g zahar pudra
  • 1 lingura zahar tos
  • 1 esenta de vanilie
  • 1 ou pentru uns
  • sare
  • coaja de lamaie
Ingrediente umplutura de mac
  • 250 g mac macinat
  • 100 ml lapte
  • 70 g stafide
  • 70 g zahar
  • 1 esenta de vanilie
  • coaja de lamaie
Ingrediente umplutura de nuca
  • 250 g nuca macinata
  • 100 ml lapte
  • 70 g zahar
  • 70 g stafide
  • 1 esenta vanilie
  • coaja de lamaie

Cum sa faci cozonac baigli. Reteta si lista de ingrediente

Reteta cozonac baigli
Reteta cozonac baigli

In cazul in care nu ai auzit pana acum de acest cozonac baigli, afla ca il mai gasesti si sub numele de beigli sau cozonac unguresc. Practic, este o rulada din aluat, cu umplutura generoasa.

Daca si tu vrei sa prepari cozonac baigli, afla ca primul pas va fi sa te ocupi de aluat. Asadar, va trebui sa amesteci laptele cu drojdia, dupa care adaugi si zaharul tos. Urmatorul pas este sa pui faina, untul care trebuie sa fie la temperatura camerei (poti folosi si untura pentru mai multa fragezime). Adauga si galbenusurile de ou, iar apoi restul de ingrediente.

Totul se amesteca foarte bine pana la omogenizare, iar aluatul pe care l-ai obtinut se va tine timp de 2-3 ore la frigider sau, daca nu te grabesti, il poti tine peste noapte la rece.

Cu toate am pus drojdie in aluat, acesta nu trebuie lasat la dospit, tocmai de aceea se tine la frigider. Nu de alta, dar atunci cand il vei baga la cuptor acesta va crapa. Asadar, mare atentie si la acest aspect si nu lasa aluatul la o temperatura mai mare.

Cozonac unguresc
Cozonac unguresc

Pentru a face umplutura de mac sau de nuca, va fi nevoie sa faci prima data un sirop din lapte, zahar tos, zahar vanilat, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Trebuie sa mai stii ca esenta de vanilie se poate inlocui cu scortisoara. Poti pregati acest cozonac baigli cum doresti.

Totul se pune pe foc, iar atunci cand incepe sa fiarba se va adauga macul sau nuca macinata si se va stinge focul. Continua sa amesteci bine, pana ce totul se va omogeniza.

Urmatorul pas este sa intinzi aluatul, pe care il poti taia in mai multe bucati. Dupa ce ai facut asta, este momentul sa pui un strat generos de umplutura. Practic, aceasta este caracteristica desertului, asa ca foloseste toata umplutura pe care ai facut-o si nu te speria daca este prea multa.

Citeste si: Cum sa faci pasca fara aluat. Reteta si ingrediente

Dupa ce ai obtinut ruladele (cozonacii), acestea se vor unge cu galbenus batut si se vor intepa folosind o scopbitoareĀ  pentru a preveni craparea. Le mai lasam timp de 15 minute la rece, dupa care preincalzim cuptorul la temperatura de 180 grade Celsiu.

Cozonacul baigli se lasa la cuptor timp de 40 de minute. Dupa ce timpul a trecut, lasa cozonacul sa se raceasca timp de 20-30 de minute si abia dupa aceea il poti taia. In caz contrar, risti ca acesta sa crape sau sa se rupa.