Este din nou acea perioada a anului, cu miros de toamna, frunze cazute pe jos si acea licoare magica. Afla cum se face mustul de struguri si dupa cat timp se transforma acesta in alcool. Ce trebuie sa stii si care este cea mai buna metoda.
- 10 kg struguri
Cum sa faci mustul de struguri
Mustul de struguri este bogat in vitamina A, B1 si B3, dar contine si multe minerale. Conform expertilor, un pahar de must pe zi stimuleaza sistemul nervos, iti da energie, dar reduce si retentia de apa. Totodata, mustul ajuta si la mentinerea unui nivel optim al colesterolului.
Bineinteles, cel mai bun sfat atunci cand te decizi sa faci must, este sa alegi intotdeauna strugurii care sunt foarte copti si care au ajuns la maturitatea de consum. In acest fel, vei fi sigur ca o sa obtii un must de calitate superioara.
Daca faci o cantitate mai mica de must, nu ar fi rau sa speli strugurii pe care ii folosesti, pentru a indeparta toate impuritatile de pe boabe. Mai mult, poti indeparta ciorchinii de struguri, pentru a evita gustul acru si usor ierbos.
Cand cantitatea de struguri din care faci mustul este mica, poti folosi un zdrobitor special pe care il poti manevra usor cu mana. Nu uita ca dupa ce l-ai preparat, trebuie sa pui mustul in recipiente de sticla, ce au fost curatate si uscate inainte. Neaparat, foloseste si dopuri curate, insa ai grija ca acesta va incepe sa fermenteze la cateva ore dupa ce a fost produs!
Pentru a face must, ai nevoie de un zdrobitor manual, asa ca daca nu ai unul ar trebui sa cumperi. Tine minte ca acesta este extrem de folositor, mai ales atunci cand faci must de struguri in cantitati mici.
Sucul de struguri care a fost proaspat stors va incepe sa fermenteze la doar cateva ore dupa producere, iar dupa aproximativ 3-4 zile va avea in jur 4% alcool. Concentratia de alcool creste si ea pe masura ce procedeul de fermentatie continua, pentru ca zaharul din compozitia sucului de struguri se transforma treptat in alcool.
Citeste si: Cum sa prepari must concentrat de struguri si ce trebuie sa stii
Daca iti place mustul de struguri, dar vrei sa il conservi pentru iarna, atunci poti pune poti pune in el conservant (1 gr/1 l), aspirina (1 tableta la un litru de must), hrean (100 gr. hrean ras/10 litri de must) sau pur si simplu il pui la congelator.
Cea mai buna metoda, dupa parerea noastra, este cea cand il bagi la congelator. Totusi, trebuie sa ai in vedere ca atunci cand tragi mustul in sticle, sa nu le folosesti pe cele din plastic. Nu umple sticla de tot, ci ai grija sa ii lasi si spatiu, pentru ca atunci cand va ingheta, continutul se va dilata si sticla se poate sparge.