Pui fluture la cuptor. Cum sa il pregatesti in mod corect, la ce temperatura, de ce ingrediente ai nevoie si care sunt pasii pe care sa ii urmezi. Ce trebuie sa stii si care este reteta!
- 1 pui
- 125 g unt
- sare
- piper negru proaspat macinat
- ierburi aromatice (rozmarin, cimbru)
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lamaie
- 1 kg cartofi, morcovi pentru garnitura
- 2-3 linguri ulei
Pui fluture la cuptor. Cum sa il prepari si care este reteta
Primul pas pentru a gati acest pui fluture la cuptor este sa tai glanda de la tartita, iar apoi sa te asiguri ca nu exista resturi de fulgi. Apoi, sterge carnea foarte bine folosind prosoape de hartie.
Urmatorul pas este sa il transformi intr-un pui fluture, adica sa tai pasarea de-a lungul coloanei vertebrale. Poti face asta folosind o foarfeca speciala sau un cutit foarte bine ascutit.
Apoi, intoarce puiul cu fata in sus si apasa in zona unde pieptul se termina. Astfel, puiul se va aplatiza si se va gati mult mai bine.
Dupa ce ai terminat cu taierea puiului, trebuie sa il condimentezi. Prima data freaca zeama de la lamaie pe toate partile pentru ca aromele sa intre in carne.
Zdrobeste cateii de usturoi si freaca-i cu putin ulei. Dupa asta, maseaza usor carnea puiului pentru ca gustul de usturoi sa se impregneze. Daca nu iti place usturoiul, poti sari peste acest ingredient.
Apoi, foloseste untul care trebuie sa fie moale, la temperatura camerei. Maseaza toata suprafata puiului, pe ambele parti si lasa carnea sa se odihneasca timp de 10 minute.
Urmatorul pas va fi sa pui sare si piper negru proaspat macinat. Freaca iarasi foarte bine, pentru a te asigura ca aromele sunt distribuite uniform. Optional, poti sa mai adaugi niste boia de ardei (paprika). Pentru ca aromele sa intre mai bine in carne poti cresta puiul.
Nu uita sa presari pe deasupra si putin cimbru uscat, iar apoi sa pui 1-2 crengute de rozmarin. Nu folosi prea mult rozmarin deoarece aroma acestuia este puternica.
Citeste si: Cum sa gatesti pui pe sticla la cuptor. Cea mai buna reteta!
Dupa ce ai pregatit puiul, lasa-l deoparte si ocupa-te de cartofi. Acestia trebuie curatati si taiati rondele, dupa care pusi in tava si stropiti cu putin ulei, sare si piper negru proaspat macinat. Bineinteles, mai poti folosi morcovi sau orice alte legume iti plac gatite la cuptor.
Pasul final va fi sa preincalzesti cuptorul la temperatura de 180 grade Celsius. Puiul va merge la gatit timp de 1.5 ore sau pana cand este rumenit asa cum iti place. Cartofii trebuie sa fie la fel rumeniti, asa ca mare atentie.
In cazul in care cartofii nu s-au rumenit uniform din cauza cuptorului, atunci ii poti muta dupa bunul plac pentru a ii gati exact asa cum iti place.