Cum sa faci vin de smochine. Afla care este cea mai buna reteta pe care o poti folosi, dar mai ales care sunt pasii pe care sa ii urmezi. Ce trebuie sa stii si cum trebuie sa alegi fructele pentru a face aceasta bautura.
- 500 grame smochine proaspete
- 3.5 litri de apa
- 1 g zahar sau miere
- 10 grame drojdie pentru vin
Vin de smochine. Cum sa prepari aceasta bautura si care este reteta
Vin de smochine. Daca nu ai auzit pana acum de aceasta bautura, atunci iti spunem ca o sa te surprinda cand o sa o gusti. Nu de alta, dar smochinele nu sunt bune doar la gem ori dulceata, pot fi folosite si pentru a face un vin delicios.
Primul pas cu care vei incepe prepararea acestei retete va fi sa speli bine smochinele. Lasa-le sa stea in apa rece timp de 5-10 minute, amestecandu-le din cand in cand. Dupa aceea, scurge fructele si pune-le de-o parte.
Urmatorul pas va fi sa pui apa la fiert, iar apoi sa adaugi zaharul sau mierea. Amesteca foarte bine pana ce zaharul s-a dizolvat, nu este nevoie ca apa sa dea in clocot.
Dupa ce ai dizolvat zaharul, pune oala de-o parte pentru ca va trebui sa te ocupi de fructe. Acestea se vor taia in patru si se vor pune intr-un borcan sau intr-o damigeana mai mica. Mare atentie, trebuie sa fie curatat foarte bine!
Dupa ce ai terminat cu taierea fructelor, va trebui sa adaugi apa cu zaharul sau miere peste acestea. Asigura-te ca apa nu este foarte calda, sa aiba maximum 40 de grade Celsius.
Pune apa peste fructe, apoi adauga si drojdia pentru vin. Amesteca foarte bine pentru ca drojdia sa se dizolve.
Borcanul sau damigeana in care ai pus smochinele se va acoperi cu un balon, in care faci cateva gauri folosind un ac curat. Balonul va avea rolul de sigiliu si va lasa aerul rezultat din procesul de fermentare sa iasa, insa in acelasi timp va bloca aerul de exterior sa intre in borcan sau damigeana.
Sub nicio forma nu trebuie sa pui capacul la borcan sau un dop la damigeana deoarece presiunea prea mare poate duce la spargerea recipientului. Iarasi, trebuie neaparat sa acoperi recipientul pentru ca in caz contrar bacteriile vor contamina vinul.
Citeste si: Cum sa faci vin de macese. Reteta si mod de preparare
Mai mult, balonul iti va semnala faptul ca procesul de fermentare al vinului de smochine a inceput. In cazul in care dupa 24 de ore nu a inceput fermentarea, atunci inseamna ca drojdia nu este buna si va trebui sa incepi tot procesul din nou, cu alte fructe, zahar si un plic nou de drojdie.
Recipientul in care faci vinul trebuie depozitat intr-un loc racoros si ferit de lumina soarelui, iar tot procesul de fermentare o sa dureze undeva la 3 saptamani. Dupa asta, va trebui sa tragi vinul intr-un alt recipient curat, insa mare atentie sa nu tragi si sedimentele depuse pe fundul vasului.
Pune vinul intr-o sticla, insa sigileaz-o folosind un alt balon pe care sa il gauresti cu un ac, deoarece acesta va continua sa fermenteze. Vinul va trebui depozitat intr-un loc racoros sau chiar in frigider, pentru ca o sa mai dureze cateva luni pana ce se va limpezi.