Cum sa faci cea mai buna zacusca de vinete
Cum sa faci cea mai buna zacusca de vinete

Cum sa faci cea mai buna zacusca de vinete


Toamna este si perioada in care se face zacusca de vinete, asa ca daca vrei sa incerci, o sa iti aratam cum sa faci cea mai buna reteta. Iata care este secretul pentru a face o zacusca la fel de buna ca a bunicii.

Cum sa faci cea mai buna zacusca de vinete – Cuprins:
Zacusca de vinete
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 5 kg de zacusca
Ingrediente
Ingrediente zacusca de vinete
  • 3 kg vinete
  • 1,50 kg ardei capia
  • 2 buc. morcovi
  • 1 buc. pastarnac
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 buc. telina
  • 0,50 kg ceapa
  • 1 l bulion de rosii
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • 3 lingurite sare
  • 2 lingurite piper boabe
  • 3 frunze dafin

Cum sa prepari zacusca de vinete

Zacusca de vinete
Zacusca de vinete

Primul pas este sa coacem vinetele si ardeii. Daca alegeti sa le coaceti pe aragaz, atunci veti avea nevoie de o placa metalica. In cazul in care le veti face in aer liber, adica pe carbuni sau la foc de lemne, acestea vor fi si ma gustoase si vor lua acea aroma de fum. Recomandam metoda cea din urma, pentru ca doar asa va semana cu cea a bunicii, care o facea la foc de lemne si intr-un ceaun.

Dupa ce veti coace vinetele, veti obtine maximum 60% din cantitate, pentru ca acestea sunt pline de apa. Va recomandam sa alegeti vinetele mari si frumoasa, cu coaja lucioasa si neagra. Sub nicio forma nu intepati sau crestati vinetele inainte de coacere, pentru ca zeama se va scurge din ele si va iesi destul de mult fum atunci cand aceasta intra in contact cu plita incinsa.

Citeste si: Reteta de zacusca cu ghebe. Cum se prepara si de ce ingrediente ai nevoie

Totodata, aveti grija ca focul sa fie iute, pentru ca nu vreti sa fierbeti vinetele in suc propriu. La aproximativ 10 minute va trebui sa le intoarceti, in functie de dimensiunile lor, bineinteles.

Vinetele vor fi gata cand sunt moi la interior, iar coaja este carbonizata si se sfarama. Puteti lasa vinetele un pic sa se raceasca, inainte sa le decojiti. Foarte important, nu trebuie lasate sa stea in propria zeama!

La fel procedati si cu ardeii. Puteti aplica si un mic truc: puneti toti ardeii fierbinti intr-o punga cu inchidere ermetica, iar condensul va actiona asupra lor si ii veti decoji extrem de repede. Dupa 5-10 minute, puteti scoate ardeii din punga si se vor decoji mult mai repede. Puteti folosi si o oala cu capac, are acelasi efect.

Ceaun cu zacusca
Ceaun cu zacusca

Mai departe, radem pastarnacul si morcovii, iar patrunjelul il tocam. Il vom cali intr-o cratita folosind si 100 ml de ulei. Lasati totul la foc mic, pentru ca aromele sa se imbine perfect. Daca doriti, puteti sa mai adaugati si un pic de apa, pentru a fierbe foarte bine.

Este momentul sa trecem la treaba si sa facem zacusca! Asadar, intr-o cratita mare se pun cei 400 ml de ulei, iar dupa ce acesta s-a incalzit, vom cali ceapa, in care adaugam si doua lingurite de sare.

Cand ceapa devine sticloasa, adaugati ardeii capia macinati si amestecati continuu. Focul trebuie sa fie mic, pentru ca vrem ca aromele sa se intrepatrunda.

Urmeaza zarzavaturile calite. Adaugati-le si pe acestea si amestecati foarte bine.

Dupa ce da in clocot, puneti vinetele tocate si bulionul. Adaugati piperul, foile de dafin si sarea. Continuati sa amestecati zacusca periodic. Totul v afi gata cand uleiul isi va face aparitia la suprafata ei.

Intre timp, stingeti focul si puneti borcanele la cuptorul incins. Temperatura cuptorului trebuie sa fie de 150 grade Celsius, iar borcanele se lasa acolo timp de 15 minute.

Borcanele se umple cu zacusca fierbinte, iar apoi se pun capacele. Dupa ce ati terminat, puneti borcanele intr-o patura si lasati-le sa se raceasca pana a doua zi.