Cum sa faci cozonac babka. Afla cum sa prepari acest cozonac insiropat, care este reteta originala si care sunt pasii pe care sa ii urmezi pentru ca acestea sa desert cu ciocolata sa iti iasa ca la carte. Ce trebuie sa stii daca vrei sa il faci la tine acasa!
- 450 g faina
- 150 g zahar
- 200 ml lapte
- 120 g unt moale (80% grasime)
- 10 ml ulei sau ½ lingura de ulei
- 20 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- 1 lingura esenta vanilie
- 1 ou intreg
- 1 galbenus de ou
- coaja rasa de la o lamaie (optional poti folosi ½ coaja lamaie si ½ coaja portocala)
- un praf de sare
- 200 nuca macinata
- 100 g ciocolata (50 g ciocolata amaruie, 50 g ciocolata cu lapte)
- 20 g cacao
- 50 g unt moale (80% grasime)
- 50 g zahar
- 1 lingurita extract de vanilie (optional se poate folosi 1 plic de zahar vanilat)
- 2 linguri de lapte cald
- 3 linguri de zahar
- 50 ml apa
- zeama de la o lamaie
Reteta cozonac babka. Cum sa prepari acest desert insiropat
Sa prepari un cozonac insiropat babka nu este deloc greu, o sa vezi in aceasta reteta ca sunt doar pasi simpli pe care poate sa ii urmeze oricine. Asadar, haide sa ne apucam de treaba si sa facem acest cozonac impreuna. In cazul in care nu stiai, vorbim despre o specialitate ce a aparut in comunitatile evreiesti din Polonia si Ucraina.
Primul pas este sa faci aluatul, asa ca va trebui sa incalzesti putin laptele, peste care adaugi drojdia proaspata sau cea uscata si un pic de zahar. Amesteca putin si lasa totul timp de 5 minute la temperatura camerei, pana ce o sa observi o mica spuma ce apare la suprafata.
Dupa aceea, amesteca inca putin totul, iar apoi adauga si restul de zahar. Urmeaza sa pui in acel amestec cele 2 oua intregi, dar si cele 2 galbenusuri. Amesteca foarte bine si adauga coaja de la o lamaie. Dupa cum spuneam, poti folosi si jumate de coaja de lamaie combinata cu jumatate de coaja de portocala.
Acum ca amestecul este gata, trebuie sa adaugam si faina. Poti folosi un mixer special sau amesteci cu mana. In orice varianta, trebuie sa ai un pic de rabdare pana ce vei obtine aluatul, asa ca va fi nevoie de un pic de efort deoarece aluatul necesita mai multa framantare.
Adauga treptat faina, timp in care continui sa framanti aluatul pentru cozonac babka. Toata operatiunea o sa dureze 10-15 minute, asa ca o sa depui ceva efort. La final, o sa mai trebuiasca sa amesteci un pic deoarece trebuie sa mai adaugi si untul moale, adica la temperatura camerei.
Aluatul se pune intr-un castron mai incapator si se va lasa in jur de o ora la dospit. Nu inseamna ca iei o pauza, deoarece trebuie sa faci si crema.
Intr-o cratita, pune ingredientele pentru crema, adica adauga untul, ciocolata amaruie si cea cu lapte, pudra de cacao si zaharul, iar dupa aceea pune cratita la foc mic pana ce totul se va dizolva. Amesteca foarte bine, pana la omogenizare, iar apoi las-o sa se raceasca.
Acum ca este gata si crema, este momentul sa asamblam cozonacul babka. Pune aluatul pe o suprafata pudrata cu faina si ruleaza-l folosind un sucitor. Este esential pentru ca acest cozonac babka sa iasa ca la carte.
Dupa ce ai rulat o foaie subtire, este momentul sa adaugi crema care intre timp s-a racit. Acum ca ai intins si crema pe toata suprafata aluatului, adauga si cele 250 grame de nuca macinata.
Citeste si: Reteta cozonac baigli. Cum sa faci acest preparat, lista de ingrediente
Ruleaza foaia si sigileaza marginile. Urmatorul pas este sa tai in doua ruloul pe care l-ai obtinut, dupa care va trebui sa impletesti cele doua bucati cu partea taiata in sus.
Aluatul se pune intr-o forma de cozonac, unde se mai lasa la dospit timp de 30 de minute. Intre timp, se va preincalzi cuptorul la temperatura de 170 grade Celsius.
Cozonacul se baga la cuptor timp de 50 de minute. Intre timp, pregateste siropul pentru ca il vei folosi imediat ce vei scoate cozonacul din cuptor.
Dupa ce au trecut cele 50 de minute, cozonacul este gata. Scoate-l din cuptor si unge-l cu sirop imediat, iar apoi lasa-l la odihnit pana ce aromele siropului intra in cozonac.