Cum sa prepari must cu hrean si care sunt beneficiile
Cum sa prepari must cu hrean si care sunt beneficiile

Cum sa prepari must cu hrean si care sunt beneficiile


Cum sa prepari must cu hrean, dar mai ales care sunt beneficiile acestui remediu natural pentru organism. Iata ce trebuie sa stii si de ce ar fi bine sa iti pregatesti si tu aceasta bautura pentru sezonul rece.

Cum sa prepari must cu hrean si care sunt beneficiile – Cuprins:

Din ce soi se obtine cel mai bun must

Struguri capsunica
Struguri capsunica

Pentru prepararea acestei retete de must cu hrean iti recomandam sa folosesti strugurii capsunica, adica un soi de struguri foarte intalnit in gospodariile romanesti. Daca nu stiai, strugurii se numesc „Isabella” si isi au origina in Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii. Datorita aromei puternice si asemanatoare cu fructele, acestia au capatat numele de capsunica.

Popularitatea acestui soi de struguri se datoreaza faptului ca este mult mai rezistent la boli si foarte rar afectat de acestea. Totodata, rezista cu succes temperaturilor negative si se inmulteste foarte usor cu ajutorul butasilor. De asemenea, altoirea nu este necesara.

Cu toate astea, in tarile europene este interzisa inmultirea acestui soi de struguri deoarece este considerat inferior comparativ cu celelalte soiuri altoite. Totusi, la noi in tara poti gasi acesti struguri fara probleme, asa ca poti prepara si reteta de must.

Cum sa prepari must cu hrean

Must cu hrean
Must cu hrean

Cu siguranta ai auzit si tu despre aceasta bautura minune si 100% naturala. Reteta nu este noua, insa am decis sa o aducem si noi in atentia ta pentru ca beneficiile oferite organismului sunt foarte multe.

Asadar, acum ca am stabilit tipul strugurilor, ar fi bine sa stii si cantitatea de hrean pe care trebuie sa o adaugi. In cazul in care prepari o damigeana de 50 de litri de must, vei avea nevoie de 1 kilogram de hrean. Asadar, adaptezi cantitatea in functie de cati litri de must ai atunci cand faci must cu hrean.

Modul de preparare este destul de simplu. Dupa ce ai cules si ai zdrobit strugurii, mustul se va strecura pentru a scapa de impuritati. Urmatorul pas este sa dai prin razatoare radacina de hrean, iar apoi sa pui totul in damigeana. La final, pune mustul peste hrean, iar apoi sigileaza damigeana cu un dop.

Nu iti face griji pentru ca mustul nu va fermenta, insa din motive de siguranta poti pune un dop cu furtun. Totusi, ar fi bine sa stii ca mustul nu se lasa sa stea cu hreanul mai mult de 30 de zile.

Citeste si: Cum sa faci pritocitul vinului si in ce perioada

Acest must cu hrean lasa la fermentat timp de 30 de zile, iar apoi se va scoate din damigeana si se va strecura cu ajutorul unei site. Dupa aceea va fi nevoie sa il pui in sticle, insa iti recomandam sa nu le folosesti pe cele din plastic.

Legat de beneficii, mustul contine foarte multe substante benefice pentru organism. Sorbitolul natural impreuna cu acizii organici din struguri regleaza flora intestinala, dar in acelasi timp are si efect laxativ si curata tubul digestiv. In cazul in care suferi de constipatie, mustul este recomandat dimineata, pe stomacul gol.

Mai mult, mustul ajuta si la cresterea tensiunii arteriale, asa ca este indicat celor care au probleme legate de acest lucru. De asemenea, o cura cu must este benefica pentru cei ce au probleme cu circulatia periferica.

Mustul ii ajuta si la imbunatatirea vederii si vitaminele continute sunt benefice ochilor, dar in acelasi timp previn si afectiunile oculare degenerative. Se recomanda si celor care lucreaza mult de la un computer asa ca este bun pentru cei care stau mult la birou.

Cura de must se recomanda si celor care sufera de reumatism sau guta ori celor care au o dieta vegana. Bineinteles, mustul nu se bea in cantitati foarte mari, iar cel mai mare risc il pot avea cei cu stomacul sensibil.