Cum sa folosesti uleiul de masline. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti uleiul de masline. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Cum sa folosesti uleiul de masline. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii


Poate ca uleiul de masline nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este unul dintre cele mai cunoscute ingrediente din bucatarie si se regaseste in mai toate salatele sanatoase pe care le punem pe masa. El are, insa, si beneficii terapeutice, fiind unul dintre cele mai indragite remedii naturale.

Cum sa folosesti uleiul de masline. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii – Cuprins:

Ce este uleiul de masline si cum se prepara

Fabrica de ulei
Fabrica de ulei

Uleiul de masline este uleiul extras din masline, fructele maslinului, un arbore din familia oleacee, care isi are originea in Siria si litoralul Turciei, raspandit, insa, in Grecia continentala.

Uleiul de masline se poate obtine fie prin extragere chimica, fie prin extragerere mecanica. Desigur, prima procedura este ceva mai sofisticata si presupune utilizarea unor substante chimice, a unor solventi, care au rolul de a separa uleiul de restul componentelor maslinelor.

Extragerea mecanica are doua subtipuri, prin presare la cald si prin presare la rece. Cea mai sanatoasa procedura, cel putin pentru organismul uman, este presarea la rece deoarece prin aceasta nutrientii sunt cel mai bine pastrati in ulei.

Acesta, dupa ce este obtinut, poate fi rafinat sau nu, rafinarea implicand tratarea uleiului cu substante chimice si expunerea la temperaturi ridicate care, la fel ca in presarea la cald, duc la pierderea unora dintre nutrienti.

Ce beneficii are uleiul de masline

Ce beneficii are uleiul de masline
Ce beneficii are uleiul de masline

Trebuie sa stii ca grasimile sanatoase din uleiul de masline sunt esentiale in dietele mediteraneene, cunoscute ca fiind unele dintre cele mai echilibrate si mai sanatoase. Acidul oleic este o grasime mononesaturata, care inseamna 73% din continutul total de ulei al uleiului de masline, o componenta extrem de sanatoasa.

Acest acid oleic mentine sanatatea cordului si poate regla nivelul colesterolului, iar unele studii recente spun ca atat maslinele, cat si uleiul de masline, au efect hipotensiv, consumarea acestora fiindu-le utila si recomandata mai ales persoanelor hipertensive.

Alte studii au documentata faptul ca tarile din zona Marii Mediterane, unde consumul de ulei de masline este mai ridicat, sanatatea oaselor se mentine un timp ceva mai lung, iar osteoporoza apare foarte tarziu sau are prevalente foarte mici in raport cu tarile europene in care consumul de ulei de masline este limitat.

Antioxidantii din masline reduc riscul aparitiei de boli cronice, asa cum sunt cele cardiace sau oncologice, patologii care implica si costuri de ameliorarea foarte mari.

Citeste si: Cum sa folosesti ceapa. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

In plus, uleiul de masline are efecte antibacteriene datorita unor compusi care inhiba sau distrug bacteriile, prevenind astfel aparitia unor infectii.

Mai multe studii au aratat ca uleiul de masline poate combate bacteria Helicobacter pylori, responsabila de aparitia unor probleme intestinale si chiar a cancerul de tract digestiv.

Uleiul de masline se regaseste in dieta slaba in uleiuri a persoanelor diagnosticate cu diabet. Se pare ca uleiul de masline ajuta la mentinerea unei glicemii in limite normale si contribuie si la scaderea numarului de trigliceride, crescute in mod normal prin natura bolii dar care vin cu un risc suplimentar, acela de boli cardiovasculare.

In plus, uleiul de masline contribuie la buna functionare a organismului si stimuleaza metabolismul, caloriile sunt, astfel, arse mai usor, mai rapid, iar persoanele care il utilizeaza sau il includ in dieta isi mentin mai usor greutatea corporala optima.

Indicatii terapeutice

Masaj cu ulei de masline
Masaj cu ulei de masline

Uleiul de masline este recomandat pentru reglarea colesterolului si a trigliceridelor mai ales la persoanele hipertensive, care au risc de afectare cardiaca din cauza acestor parametri ridicati. Se vor administra catre doua linguri de ulei de masline pe stomacul gol, in fiecare zi, intr-o cura care trebuie mentinuta 2 luni.

Pentru imbunatatirea functiilor hepatice, dar si ale bilei si a tranzitului intestinal, in prevenirea steatozei hepatice si a dischineziei biliare, insa si pentru ameliorarea simptomelor gastritei si a ulcerului gastroduodenal se vor administra 250 ml de ulei de masline si 250 ml zeama de lamaie, fractionat si alternativ, cate o lingura din fiecare pana la remiterea simptomelor.

Administrarea de ulei, cate 2-3 linguri, seara, inainte de culcare are efecte laxative si amelioreaza constipatia spastica, in vreme ce consumul a 20-40 ml de ulei, tot pe stomacul gol, ajuta la eliminarea viermilor intestinali.

Uleiul este recomandat pentru prevenirea mai multor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de colon, dar si pentru protejarea cordului si prevenirea unor boli cardiovasculare. In aceste cazuri se vor administra cate 2 linguri de ulei de masline seara, inainte de culcare.

Asa cum am spus, uleiul de masline este util in reglarea glicemiilor, avand rol de prevenire a diabetului zaharat, pe de o parte, dar si de ameliorare a simptomelor acestei boli, pe de alta parte.

Extern, uleiul de masline este recomandat pentru ameliorarea durerilor reumatice, a nevritelor si a entorselor. In aceste cazuri, indicatia este de a folosi unguente obtinute din 200 ml de ulei si o capatana de usturoi pisat. Amestecul se va macera timp de 2-3 zile si va fi utilizat pentru masarea zonelor cu probleme.

Zambet sanatos
Zambet sanatos

Parodontozele si gingivitele pot fi ameliorate prin clatirea gurii cu ceai de cimbru amestecat cu 15 picaturi de tinctura de propolis si aplicarea si masarea ulterioara a gingiilor cu ulei de masline. Pentru rezultate vizibile este indicat ca procedeul sa fie repetat de 2-3 ori in fiecare zi.

Furunculele, abcesele, eczemele sunt ameliorate daca zonele afectate sunt masate cu ulei de masline amestecat cu suc de lamaie, in parti egale. Tratamentul poate fi aplicat si sub forma de cataplasma, inlocuind uleiul cu masline zdrobite.

Uleiul amestecat cu albus de ou amelioreaza durerilor asociate arsurilor usoare, in vreme ce uleiul de masline amestecat cu ulei de rozmarin si putin alcool calmeaza disconfortul asociat muscaturilor de insecte.

In alopecie este recomandata masarea scalpului cu ulei de masline. Este de preferat ca tratamentul sa fie aplicat in fiecare seara, inainte de culcare si ca scalpul sa fie ulterior acoperit. La fel, este recomandat ca tratamentul sa dureze cel putin 10 zile.

Uleiul este si un aliat al frumusetii tenului. Astfel, in amestec cu tarate de grau sau malai, se obtine o masca recomandata a fi aplicata pe tenurile uscate si cu iritatii.

Pe de alta parte, dintr-o lingurita de ulei, amestecata cu un galbenus de ou si suc natural de fructe se obtine o masca recomandata tot tenurilor uscate in prevenirea ridurilor si pentru hidratarea pielii. Este important ca tenul sa fie masat cu miscari circulare pana ce masca este absorbita in interior.

In fine, uleiul de masline si cel de migdale, amestecate in parti egale fac minuni in hidratarea tenurilor uscate, in eritemele produse de frig sau soare in exces, dar au si efect de calmare si asigura, pe timpul verii, pe de o parte, un bronz frumos si uniform si, pe de alta parte, previn aparitia arsurilor solare.

Cum sa folosesti uleiul de masline

Cum sa folosesti uleiul de masline
Cum sa folosesti uleiul de masline

Asa cum am spus, pentru parodontoza si gingivite se recomanda masarea gingiilor cu ulei de masline de trei pri pe zi, in fiecare zi.

Crema de albus de ou proaspat, cu o lingurita de pudra de zahar si o lingura de ulei de masline se administreaza zilnic, pe stomacul gol, pentru ameliorarea ulcerului duodenal.

Uleiul de masline, administrat cate o lingurita inaintea meselor principale este adjuvant in ameliorarea ulcerului a si gastritei, dar poate preveni aparitia acestor afectiuni, unde exista un risc in acest sens.

Tot uleiul administrat ca atare, cate 1 sau 2 linguri dimineata, sau amestecat cu lamai sau cafea previne constipatia.

Pietrele de la vezica biliara pot fi eliminate cu o reteta pe baza de ulei de masline. Astfel, se amesteca 200 ml de ulei cu un galbenus de ou, zeama de la o lamaie, 1 lingurita de zahar, miere naturala si 40 ml de alcool.

Amestecul se bea cu inghitituri mici. odata administrat, pacientul se asaza culcat pe partea dreapta, cu picioarele la piept. Pietrele vor fi eliminate in scaunul urmator.  Aceeasi afectiune poate fi tratata cu 250 ml de ulei de masline si zeama de la trei lamai. Amestecul se va bea doua zile la rand, dar rezultatele sunt similare cu cele din prima reteta.

Pentru meteorism abdominal si arsuri gastrice se recomanda un amestec realizat din 250 ml de ulei de masline, 1 kg miere de albine si 4 lamai tocate cu masina de tocat carne. Ingredientele se amesteca si se tin in borcane in frigider. Se administreaza cate 3 linguri pe zi, cu cel putin o jumatate de ora inaintea meselor principale.

Contraindicatii si reactii adverse. Uleiul de masline nu are contraindicatii legate de consum. El devine, insa toxic, daca este preparattermic. Asadar contraindicatia ar fi sa nu fie utilizat la prajeli sau la gratar.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.