Cum sa folosesti ceapa. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti ceapa. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti ceapa. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Ceapa este poate una dintre cele mai cunoscute si mai utilizate legume in bucataria romaneasca. Pe pe alta parte, poate mai putin cunoscute, sunt proprietatile ei curative si beneficiile pe care le poate aduce organismului.

Cum sa folosesti ceapa. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii – Cuprins:

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Recoltarea cepei
Recoltarea cepei

Ceapa (Allium cepa) este o planta bienala, care face parte din familia liliaceelor.

Are o tulpina dreapta si un bulb, pe care, de altfel, il folosim in bucatarie, la gatit. Frunzele sunt fistuloase, cu teci lungi, cu aspect tubular, care formeaza o tulpina falsa si asta pentru ca adevarata tulpina este, cumva, in bulb.

Florile sunt destul de mici, ca dimensiune, albe-galbui, grupate si cu un miros destul de puternic, apasator.

Fructul este o capsula in care se gasesc seminte de culoare neagra. Leguma este originara din Asia, insa se cultiva acum in toata lumea.

Beneficii ceapa

Beneficii ceapa
Beneficii ceapa

Cele mai importante substante care se regasesc in ceapa sunt enzimele, vitaminele A, B1, B2 si C, dar si minerale esentiale, grasimi si zaharuri.

Ceapa este un bun tonic, cu multe proprietati antiinfectioase, dar si un diuretic puternic.

Cele mai multe studii sustin ca aceasta leguma scade nivelurile ridicate ale colesterolului si ale tensiunii arteriale prin eliberarea in fluxul sanguin a oxidului nitric, un compus care reduce rigiditatea vaselor de sange si, prin asta si tensiunea arteriala. Totodata, quercetina din aceasta leguma reduce acumularea placii la nivelul arterelor.

Este un stimulent la nivel gastric si mentine digestia sanatoasa. In plus, compusii din aceasta leguma elimina disconfortul abdominal si ajuta la eliminarea bacteriilor din zona gastrointestinala, prevenind in acest fel aparitia unor infectii.  

Mai mult, creste absorbtia nutrientilor la nivelul intestinului si, asa cum am spus, combate bacterii cum sunt E.Coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa sau Bacillus cereus.

Alte studii documenteaza beneficiile pe care leguma le are in mentinerea unui sistem osos sanatos, prin aportul de vitamina C si K pe care il aduce organismului.

Ceapa sustine sistemul imunitar mai ales datorita continutului bogat de vitamina C, un aliat de incredere in lupta cu infectiile, mai ales in sezonul rece, cand organismul este ceva mai vulnerabil.

Indicatii terapeutice

Coji
Coji

In ameliorarea diareei se recomanda administrarea de decoct de foi de ceapa uscate. Se va administra o cantitate de aproximativ o jumatate de litru in fiecare zi, pana la remiterea simptomelor.

Tot decoctul, administrat cate doua cani pe zi, amelioreaza durerile din guta si reumatism. In plus, prin efectul diuretic, ajuta la eliminarea surplusului din tesuturi, dar si a toxinelor acumulate in organism.

Ceapa cruda, consumata seara, inainte de culcare, este un remediu natural impotriva insomniei.

In ameliorarea simptomelor din gripa, raceala sau viroze respiratorii este recomandata utilizarea unui macerat din ceapa. Aceasta se va bea cate un pahar dimineata si seara, iar doza nu trebuie depasita.

Ceapa este utilizata si in astenie si in surmenaj si oboseala cronica, in ameliorarea litiazei biliare si a impotentei, avand efect afrodiziac, mai ales daca se consuma cruda.

In diabet, indicatia terapeutica este de 10-15 picaturi de tinctura in fiecare zi, in vreme ce pentru degeraturi, negi si arsuri sunt recomandate compresele cu suc de ceapa, aplicate pe zonele cu probleme.

Cum sa folosesti ceapa

Cum sa folosesti ceapa
Cum sa folosesti ceapa

Ceapa cruda se consuma ca atare fiind un diuretic puternic, dar si un bun aliat in lupta cu insomnia. Poate fi consumata alaturi de mancare sau in salate diferite.

Siropul se prepara destul de usor. Ai nevoie de o ceapa, curatata si taiata solzisori peste care se adauga o cana cu apa si 2 lingurite de zahar. Amestecul se fierbe pana sa in clocot, se lasa la racit si se poate pastra in borcane mai mici. siropul este foarte util in ameliorarea tusei.

Citeste si: Cum sa folosesti ceapa in sosete si de ce este utila

Decoctul din foi de ceapa se obtine prin fierberea unei maini de foi uscate sau a unei cepe uscate, insa necuratata, intr-un litru de apa. Se va fierbe timo de 15 minute, iar la final, se va raci. Se administreaza dimineata, pe stomacul gol,nu mai mult de un pahar, in fiecare zi. Acest preparat este bun pentru reumatism si guta.

Sucul de ceapa se obtine prin stoarcerea unei cepe in storcatorul electric. Este util in ameliorarea disconfortului produs de intepaturile de insecte.

Ceapa coapta in cuptor este buna pentru tratarea degeraturilor, a negilor, dar si a hemoroizilor, in vreme ce compresele cu ceapa amelioreaza migrenele.

Contraindicatii si reactii adverse

Allium cepa
Allium cepa

Ceapa este foarte sanatoasa, insa are cateva precautii de care, cei vizati, nu ar strica sa tina cont.

Asadar, persoanele care sufera de colon iritabil, colita de fermentatie sau chair cu intoleranta la ceapa nu ar trebui sa consume aceasta leguma fara avizul unui medic.

Este important ca, pentru a preveni aparitia unor reactii nu tocmai placute, doza sa fie una cat mai mica si sa fie crescuta treptat, pe masura ce organismul se obisnuieste cu ea si o tolereaza mai bine.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.