Cum sa folosesti usturoiul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti usturoiul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti usturoiul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Usturoiul este poate cea mai cunoscuta dintre plantele cu proprietati medicinale, desi suntem mai degraba obisnuiti cu el din gastronomie, unde isi gaseste locul in mai toate produsele, mai ales in cele traditionale.

Descrierea plantei. Unde gasesti usturoiul

Usturoiul
Usturoiul

Probabil ca stii, dar iti mai spun si eu o data. Usturoiul este o planta bienala, care face parte din familia liliaceelor si care poate creste chiar pana la 1 metru inaltime.

Capatana, cea pe care o consumam noi cel mai frecvent, este un bulb care se dezvolta in pamant si care, la randul lui, dezvolta bulbi mai mici – cateii de usturoi.

Frunzele sunt alungite si turtite, la fel ca ale cepei si, daca in partea inferioara sunt dispuse intr-un manunchi invelit in teci, catre varfuri ele se desprind ca intr-o coroana.

Usturoiul a fost adus din Asia Centrala si este o planta cultivata, nu una care creste spontan.

Nu credem ca mai este nevoie sa spunem, dar iti amintim ca usturoiul se poate cultiva in gradina, il gasesti in piete sau la supermarket.

Beneficiile usturoiului

Beneficiile usturoiului
Beneficiile usturoiului

Usturoiul contine vitaminele A, B, PP si C, dar si doua substante specifice, garlicina si alicina, care au efecte antibiotice. In plus, in usturoi mai gasim inulina, microelemente si saruri minerale.

Cu totii stim cat de benefic este pentru sanatatatea noastra si ca, de multe ori, este un aliat de nadejde in ameliorarea simptomelor racelilor si gripelor rebele.

Usturoiul este o planta care sustine imunitatea prin stimularea celulelor macrofage si a limfocitele. Totodata, are efecte antimicrobiene si antibiotice.

Usturoiul actioneaza si ca antiinflamator, fiind recomandat in masarea zonelor afectate de durere musculara sau articulara. Poti folosi in acest caz uleiul de usturoi, iar masajul trebuie sa fie unul sustinut, pana ce uleiul patrunde in piele.

Poate nu stiai, dar usturoiul contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Extractul de usturoi, administrat in doze de cel mult 1500 mg zilnic ar avea acelasi efect cu medicamentele recomandate de medic. Cel putin asa sustin unele studii din Statele Unite ale Americii. Poti verifica, evident, cu un medic.

Citeste si: Cum sa scapi de mirosul de usturoi din gura

Fiind bogat in antioxidanti, usturoiul tine la distanta bolile neurodegenerative, cum sunt dementele de toate felurile, inclusiv dementa Alzheimer. Tot usturoiul are efectul de a reduce stresul, mai ales pe cel oxidativ, fiind de ajutor in perioadele aglomerate, de oboseala si surmenaj.

Usturoiul are si rol de protector hepatic, fiind util mai ales in recuperarea ficatului persoanelor dependente de alcool.

Iti mai spun ca usturoiul, prin lupta cu bacteriile si infectile microbiene, poate preveni aparitia nasterilor premature.

Usturoiul este un aliat bun si in lupta cu kilogramele in plus dizolvand pur si simplu depozitele de grasime. In plus, sustine metabolismul si reduce pofta de mancare. Este o planta care stimuleaza circulatia sanguina si care reduce nivelul colesterolului din sange.

Am vorbit despre usturoi ca aliat in lupta cu raceala si gripa, cu virozele, dar nu ti-am spus ca el reduce inflamatiile tractului respirator, usurand respiratia in mai toate bolile respiratorii acute.

Tot usturoiul are efect tonic pentru organism, regleaza activitatea bilei si este un bun cicatrizant gastro-intestinal, fiind util si in eliminarea parazitilor intestinali.

Cum sa folosesti usturoiul

Capsule cu ulei de usturoi
Capsule cu ulei de usturoi

Asa cum am spus, usturoiul (Allium sativum) este recomandat in scaderea nivelului colesterolului si al trigliceridelor, cand acestea sunt pentru limitele sanatoase.

Tinctura de usturoi, administrata cate 20 de picaturi, de doua ori pe zi, ajuta in ameliorarea simptomelor afectiunilor respiratorii, prin decongestionarea tractului respirator.

In hipertensiunea arteriala este recomdanta administrarea a cate 20 de picaturi de tinctura de usturoi, de doua ori pe zi pentru dilatarea vaselor sanguine.

Usturoiul se administreaza pentru guta si reumatism, menirea sa in aceste afectiuni fiind de a elimina apa din tesuturi.

Insomnia poate fi ameliorata prin administrarea unui pahar cu lapte caldut in care au fost adaugati 2-3 catei de usturoi zdrobiti.

Usturoiul crud, consumat in cantitati mai mari, este util in eliminarea viermilor intestinali, in vreme ce intepaturile de insecte pot fi ameliorate daca zona afectata este masata usor cu pasta rezultata din zdrobirea unui catel de usturoi.

In cazul indigestiei este recomandarea frecarea corpului cu otet amestecat cu usturoi pisat.

Usturoiul. Preparare si administrare

Ulei de usturoi
Ulei de usturoi

Cum sa folosesti usturoiul. Tinctura de usturoi se prepara din macerarea catorva catei de usuroi in 200 ml de alcool, timp de doua saptamani. La finalul acestui interval, preparatul se filtreaza si se pune in sticlute. Se administreaza cate 20 de picaturi, de doua ori pe zi.

Vinul de usturoi se obtine de fapt prin amestecarea a 3-4 catei de usturoi pisati cu o jumatate de litru de vin. Compozitia se lasa la macerat timp de o saptamana si se administreaza cate o lingura pe zi. Poate fi utilizata in mai toate afectiunile in care se recomanda consumul de usturoi.

Consumul de usturoi crud este util in eliminarea viermilor intestinali, dar si in scaderea hipertensiunii arteriale. Este recomandata administrarea unui catel de usturoi, dimineata, pe stomacul gol.

Sucul de usturoi se obtine prin zdrobirea a cinci catei de usturoi, peste care se toarna o cana cu apa si 2 linguri de zahar. Amestecul este lasat la fiert pana da in clocot.

Uleiul de usturoi se obtine din 3-4 catei de usturoi pisati, care sunt lasati cateva zile intr-un borcan mic cu ulei de masline. Asa cum am spus, aceste produs este utilizat pentru masarea zonelor afectate de dureri musculare si/sau articulare, osoase. Usturoiul te va ajuta sa scapi de aceste dureri.

Ceaiul de usturoi este recomandat in curele de slabire sau pentru mentinerea siluetei si se obtine prin fierberea in 250 ml de apa a 3-4 catei de usturoi tocati marunt sau zdorbiti si a unei lingurite de ghimbir. Este recomandata administrarea dimineata, pe stomacul gol.

Siropul de usturoi se prepara din 24 de catei de usturoi, 3 litri de apa plata si 240 ml de miere. Cateii de usturoi se zdrobesc si se pun intr-un vas cu 1 litru de apa. Compizitia se tine pe foc timp de 20 de minute. Apoi, amestecul se pune intr-un borcan inchis ermetic si se lasa la infuzat peste noapte.

Dimineata, peste compozitie se toarna cei doi litri de apa ramasi si se pune la fiert timp de 20-30 de minute, pana ce cantitatea de amestec se injumatateste. Apoi se adauga 240 ml de miere, se amesteca bine, se lasa pe foc inca o jumatate de ora. Siropul se va muta in sticle mai mici si se va administra cate o lingurita, de mai multe ori pe zi, fiind recomadat in tratarea tusei.

Contraindicatii si reactii adverse

Usturoiul tinctura
Usturoiul tinctura

Usturoiul are putine efecte secundare, desi consumat in exces poate produce transpiratie. Contraindicatiile sunt pentru persoanele alergice la ceapa, praz sau la plante cum sunt zambilele si lalelele.

Usturoiul are proprietatea de a subtia sangele si din acest motiv este recomandat cu prudenta persoanelor cu tulburari de coagulare, dar si femeilor insarcinate si persoanelor care urmeaza sa suporte diverse interventii chirurgicale si stomatologice.

Usturoiul interactioneaza cu cele mai multe dintre anticonceptionale, dar si cu o serie de medicamente, mai ales cu antiviralele care trateaza virusul HIV.

Consumul excesiv de usturoi irita mucoasa stomacului si poate da arsuri stomacale insotite de disconfort abdominal.

Toxicitate. Daca se respecta contraindicatiile de mai sus, consumul este sigur.