Urzica, fie ca am consumat-o in mancare, fie ca ceai, fie ca am interactionat cu ea in drumetii, e una dintre cele mai cunoscute plante de la noi. Si are multe beneficii pentru organism.
Descrierea plantei. Unde o gasesti
Urzica este o planta erbacee, perena, din familia urticaceelor. Tulpina si frunzele sunt acoperite cu mici perisori, cei care urzica si care provoaca aparitia de basici la nivelul pielii si a disconfortului asociat, dat de usturime si de prurit.
Urzica poate atinge pana la un metru inaltime, iar la maturitate, tulpina capata un aspect fibros.
Urzica se simte bine pe terenurile virane, umbrite sau cu o expunere mai mica la soare. Ii plac locurile parasite, unde umezeala este ridicata.
Are o capacitate de a se adapta la mediu crescuta si din acest motiv se simte foarte bine in mai toate regiunile, de la campie pana la munte.
Beneficii urzica
Urzica (Urtica dioica) este consumata pentru efectul detoxifiant pe care il are asupra organismului, dar si pentru faptul ca stimuleaza sistemul imunitar, imbunatateste eficienta metabolica, energizeaza, ajuta circulatia si vindeca bolile de piele.
Urzica are efecte diuretice si, dincolo de sprijinul pe care il ofera in detoxifiere, ea ajuta la eliminarea surplusului de apa din organism. Sigur, in acelasi timp, sunt eliminate si toxinele din organism. In plus, urzica mentine functia digestiva si potenteaza absorbtia nutrientilor la nivelul intestinului.
Trebuie sa mai stii ca urzica stimuleaza sistemul limfatic si ajuta, astfel, organismul sa elimine toxinele acumulate la nivel renal.
Urzica este recomandata femeilor insarcinate, dar si celor care alapteaza, stimuland lactatia.
Tot urzica amelioreaza simptomele neplacute din sindromul premenstrual, mai ales senzatia de balonare si durerea abdominala. In plus, va diminua fluxul de sange din timpul menstruatiei, avand proprietati astringente.
Urzica este recomandata si in menopauza, pentru minimalizarea simptomelor si reglarea nivelului hormonal.
Urzica stimuleaza productia de celule rosii la nivelul sangelui si ajuta la optimizarea fierului in intestin. Sustine circulatia si ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor. Este un bun adjuvant in tratarea problemelor de circulatie periferica, cea manifestata prin maini si picioare reci.
In plus, urzica este un bun tonic, fiind recomandata in convalescente, in recuperarea din boala si pentru a calma starea de oboseala si a ameliora anemia.
Urzica are efecte diuretice, insa poate sprijini functionarea rinichilor si prin descompunerea pietrelor localizate la nivel renal, prevenind, astfel, agravarea bolii.
Urzica este un remediu in afectiunile inflamatorii, cum sunt artrita si diverse dureri musculare. Mai multe studii arata ca urzica amelioreaza simptomele din guta si artrita.
Cum sa folosesti urzica
Intern, pulberea de frunze este un bun adjuvant in dizenterie, in diaree, in tulburarile digestive secundare tuberculozei. Se recomanda administrarea a 4-6 lingurite in fiecare zi. Tot pulberea de frunze, administrata cate 4 lingurite zilnic, pe stoamcul gol, are efect tonic si antiinflamator, fiind un bun adjuvant in pancreatita. In acest caz, este recomandata asocierea cu rostopasca.
Pulberea de frunze de urzica este recomandata in tratarea hemoragiilor nazale, in hemoptizii. In aceste afectiuni, se vor administra 2-3 lingurite de pulbere pe stomacul gol. Este important ca fiecare doza sa fie mentinuta sub limba timp de cel putin 15 minute, inainte de a fi inghitita cu apa. Totodata, se recomanda ca pe toata durata tratamentului, sa fie evitate alimentele picante si efortul fizic excesiv.
Tot pulberea de frunze este recomandata in ameliorarea menstruatiilor abundente si a hemoragiilor uterine. Se vor administra 3-6 lingurite de pulbere, pe stomacul gol. In cazurile mai grave, se recomanda asocierea cu traista ciobanului si rachitan. Pulberea de frunze se mai administreaza in tusea convulsiva.
Se recomanda mentinerea pulberii sub limba pentru mai mult timp inainte de a fi inghitita cu apa. Pentru rezultate mai bine este indicata asocierea cu miere, in proportii egale. In fine, pulberea de frunze este utilizata in ameliorarea anemiei si a anemiei post-hemoragice, doza recomandata fiind de 4-6 lingurite pe zi.
Pulberea de radacina de urzica, administrata cate o lingurita, cu un sfert de ora inainte de masa, este recomandata in constipatii usoare si atonie digestiva.
Citeste si: Cum sa folosesti patrunjelul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Pulberea din seminte de urzica este recomandata in tratarea sterilitatii masculine si feminine, doza recomandata fiind de cate o lingurita de trei ori pe zi. Efectele sunt vizibile abia dupa prima luna de tratament.
Infuzia combinata de radacina, administrata cate un litru zilnic, este recomandata in retentiile urinare, uremie si ca adjuvant in calculoza renala.
Infuzia combinata de frunze si radacina de urzica, intr-o cura de 24 de saptamani, consumata in locul apei, poate ameliora simptomele din hemoroizi si din diabet.
In cazul enteritelor muco-membranoase se administreaza, zilnic, patru cani de infuzia combinata de frunze si radacina. Efectul este unul antiinfectios si astringent.
Infuzia combinata poate fi utilizata in raceli recurente si in ameliorarea rezistentei organismului in lupta cu infectiile. Este important ca infuzia combinata de radacina sa fie administrata in doze de 2-4 cani pe zi, in cure de cate o luna.
Totodata, infuzia combinata de frunze si radacini este utila in ameliorarea unor afectiuni dermatologice, precum acneea, dermatozele infectioase si alergice, sclerodermie si psoriazis. Rezultatele mai bune se obtin prin asocierea, in proportii egale, de frunze, seminte de urzica si trei frati patati. Este necesar ca infuzia sa fie administrata pe stomacul gol, in cure de 1-2 luni.
Infuzia combinata are rol depurativ in guta si reumatism cand este administrata in doze de 3-4 cani zilnic, pe stomacul gol. Efectele sunt mai bune daca la infuzie se adauga, in proportie egala, si iarba de trei frati patati.
Extern, baile cu infuzie combinata concentrata de frunze si radacini de urzica sunt recomandate in ameliorarea bolilor de piele, de tipul psoriazisului si eczemelor, in vreme ce compresele cu acest tip de infuzie amelioreaza urticarie si diverse tipuri de rani.
Compresele si baile locale cu infuzie combinata concentrata de frunze de urzica sunt un bun adjuvant in tratarea varicelor si a hemoroizilor.
Gargara si clatirea gurii cu infuzie concentrata de frunze de urzica sunt recomandate in amigdalite, respectiv gingivite.
Infuzia combinata concentrata, utilizata in clatirea parului, are efecte in tratarea alopeciei, stimularea cresterii parului si eliminarea matretii.
Preparare si administrare
Pulberea se obtine prin macinarea fina a plantei sau a partilor de planta indicate mai sus. Se va administra cate o lingurita rasa, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu cel putin 30 de minute inainte de masa.
Pulberea se va mentine sub limba timp de 10-15 minute inainte de a fi inghitita cu apa. Este important ca pulberea sa fie proaspata, sa nu fie pastrata in casa mai mult de 10 zile pentru ca isi pierde din proprietatile curative.
Infuzia combinata se obtine din 1-2 lingurite de pulbere de frunze, seminte si radacina de urzica. Acestea se lasa la inmuiat peste noapte intr-o jumatate de cana de apa, aproximativ 125 ml de apa, apoi se filtreaza.
Maceratul se pastreaza, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte timp de 20 de minute. Cele doua extracte se combina. Aceasta infuzia se bea, nu mai mult de 3 cani pe zi, cu un sfert de ora inainte de masa. Pentru infuzia combinata concentrata se vor folosi 6 lingurite de pulbere.
Contraindicatii si reactii adverse
Semintele de urzica devin toxice pentru organism si produc inflamatii reno-urinare daca sunt consumate in doza mai mare de 15 grame zilnic.
Trebuie sa mai stii ca daca sunt consumate in cantitati mari, urzicile pot determina coagularea mai rapida a sangelui.
Urzicile sunt contraindicate persoanelor cu hipertensiune arteriala, polipi, adenom testicular, hemoragie uterina secundara fibroamelor si miaomelor, dar si persoanele cu ateroscleroza. In plus, la varstnici, urzicile pot agrava tromboflebita.
Este important de mentinut ca prin efectul lor diuretic puternic, urzicile pot produce un dezechilibru electrolitic.
Urzica este contraindicata femeilor insarcinate in ultimele luni de sarcina deoarece produce contractii la nivelul uterului.
Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.