Tataneasa este o planta destul de utilizata in medicina populara de la noi. Chiar si asa, este o planta cu potential toxic si este indicat sa discuti cu un medic inainte de a utiliza produse care contin tataneasa. Precautia este crescuta mai ales in cazul uzului intern.
Descrierea plantei. Unde o gasesti
Tataneasa (Symphytum officianale) este o planta ierboasa, care creste destul de inalta si poate atinge chiar si 1,20 metri inaltime. O recunosti dupa tulpina acoperita cu peri fini. Rizomul este gros, iar radacinile sunt carnoase.
Frunzele acestei plante sunt destul de lungi, undeva in jur de 25 de centimetri, si au o latime de 1-2 centimetri si sunt alterne. Florile au o culoare rosiatica-violacee, alteori roz pal spre alb si sunt dispuse in cime unipare. Tataneasa infloreste din mai pana in august.
Este o planta care se simte bine in locuri umede, asadar o vei gasi, cel mai probabil, pe marginea apelor si pe langa drumuri. Traieste atat la campie, cat si in zona de munte.
Beneficii tataneasa
Tataneasa este utilizata in tratamentul unor probleme aparute la nivelul pielii datorita capacitatii de a accelera procesul de regenerare celulara si de vindecare mai rapida a ranilor. Are aceste efect datorita antioxidantilor si continutului de vitamina C.
In plus, tataneasa, utilizata sub forma de cataplasma, reduce durerile din organism si este un adjuvant important in calmarea durerilor cronice. Este utila in tratarea durerilor musculare si oasoase deopotriva.
Tataneasa contine saponine si tanine, dar si substante cu efect antiinflamator ceea ce face din aceasta planta uin aliat de nadejde in lupta cu simptomele unor boli inflamatorii, cum sunt artrita sau guta.
Tataneasa accelereaza procesul de vindecare a oaselor fracturate prin continutul bogat in calciu.
Trebuie sa iti mai spun ca aceasta planta vindeca ciupiturile si intepaturile insectelor, indiferent ca vorbim despre o tepatura de albina sau una de tantar. Tataneasa va calma pruritul, dar si durerea care pot sa apara si va contribui la vindecarea mai rapida a tesutului afectat.
Proprietati tataneasa
Intern, tataneasa este recomandata in hemoragii usoare, cand este indicata administrarea de infuzie combinata.
Decoctul combinat este benefic in remiterea enteritei cu diaree si in dizenterie, mai ales la persoanele cu o constitutie mai slaba, care nu consuma suficiente lichide.
Maceratul la rece este recomandat in ulcerul stomacal, dar si in gastrita hiperacida. Se recomanda o cura de lunga durata, de cel putin 2-3 luni, chiar daca unele dintre simptome, printre care disconfortul, dispar mai repede. Efectul este potentat daca maceratul este asociat cu pulberea din radacina de obligeana, administrata cate un varf de cutit, de patru ori pe zi.
Pulberea de tataneasa, asociata cu pulbere de salvie este utilizata ca adjuvant in infectiile pulmonare, dar si in bronsite, infectii la nivelul gatului si in tusea seaca. Se administreaza cate 1-2 lingurite de pulbere, de 3 ori pe zi. Este recomandat ca pulberea sa fie foarte bine mestecata inainte de a fi inghitita.
Maceratul la rece este un adjuvant in boala canceroasa instalata la plamani, esofag, rect sau colon. Se recomanda administrarea unui pahar dimineata si seara. Cancerul la gat poate fi prevenit prin consumul de macerat din radacina proaspata de tataneasa si miere.
Citeste si: Cum sa folosesti macesele. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Se utilizeaza 250 de grame de pulbere de tataneasa si 500 de grame de miere. Se va administra sublingual, cate o lingurita de amestec, de 2-3 ori pe zi. Acest preparat este util si in recuperarea dupa interventii chirurgicale la nivelul gatului, cunoscutte fiind efectele sale cicatrizante.
Maceratul la rece este utilizat si in tratarea herniei. Este recomandata asocierea cu plante precum rachitanul si coada racului. Tratamentul va fi facut in paralel cu aplicatii externe. In plus, pe durata curei, este indicata o dieta bazata pe cruditati.
Extern, tataneasa se aplica sub forma de cataplasma in entorse, luxatii si fracturi, in acest ultim caz recomandarea fiind ca adjuvant dupa scoaterea bandajului ghipsat. Cataplasma cu tataneasa se va mentine timp de cel putin 2 ore pe zona afectata si pentru a impiedica afectarea pielii dupa scoaterea cataplasmei, este indicata uscarea la aer a tegumentului pentru 10-15 minute.
Cataplasma cu pulbere de tataneasa poate fi aplicata pentru tratarea nevralgiilor. Efectul calmant este amplificat daca peste cataplasma se pune o sticla cu apa calda, nu fierbinte.
Tot cataplasmele sunt utile in tratarea ranilor si a interventiilor chirurgicale, desi aici este recomandata utilizarea tincturii evaporate, care, spre deosebire de pulbere, este sterila.
Cataplasmele cu tataneasa, arnica si marul lupului se aplica nu mai mult de doua ore pe cicatrici, tumori exteriorizate sau plagi canceroase. Dupa indepartarea cataplasmei, locul afectat se lasa la uscat la aer timp de o ora.
Pentru reducerea hematoamelor, se recomanda mentinerea cataplasmei cu tataneasa timp de 2-3 ore.
Tot extern, cataplasma sau spalaturile cu macerat concentrat sunt recomandate in tratarea crapaturilor aparute la nivelul mameloanelor, dar si in ulcerele rezistente la tratament sau in ulcerele varicoase de la nivelul gambei. Este important ca dupa aplicarea maceratului, zona afectata sa fie lasata la aer timp de o jumatate de ora pentru a se usca.
In cazul cancerelor bucale sau a celor care apar la nivelul limbii este recomandata clatirea cavitatii bucale cu macerat concentrat. Daca tumora este la nivelul gatului, atunci se recomanda gargara cu macerat concentrat.
Cataplasma aplicata pe locul afectat de tromboflebita, de tromboze si de arterita reduce simptomele specifice, in vreme ce pentru stomatita si parodontoza este indicata clatirea gurii cu infuzie combinata, ceva mai concentrata de cel mult trei ori pe zi. O alta recomandare pentru aceste doua afectiuni este mentinerea in gura a pulberii de tataneasa timp de 15-20 de minute, de 2-3 ori pe zi. Atentie! Pulberea nu se inghite cu apa, ci se arunca.
Gargara cu infuzie combinata concetrata, obtinuta din 4 lingurite de pulbere la o cana de apa, este recomandata in tratarea faringitei, a tusei, indiferent daca este seaca sau iritativa, dar si pentru ameliorarea durerilor in gat.
Baile de sezut cu macerat la rece sau aplicatiile locale cu pasta din pulbere si apa calduta au efecte benefice in ameliorarea hemoroizilor si a fisurilor anale.
Tataneasa poate fi utilizata si in ameliorarea tenului iritabil, fara luminozitate sau cu pete. Este recomandata aplicarea de masti cosmetice din pulbere inmuiata in lapte proaspat, de cel mult doua ori pe saptamana.
Prepararea si administrarea tatanesei
Cataplasma se obtine din pulbere fina combinata cu apa calduta pana ce capata consistenta unei paste care curge. Aceasta se pune intr-un tifon si se aplica pe locul afectat.
Maceratul la rece se obtine dintr-o lingurita de pulbere de tataneasa care se lasa la inmuiat peste noapte intr-o jumatate de pahar cu apa. Dimineata se filtreaza si se bea cu un sfert de ora inainte de masa. Atentie! Nu trebuie depasita doza zilnica de 2-3 cani.
Maceratul concentrat se prepara dintr-o lingura de pulbere si o cana de apa. Atentie! Este recomandat pentru uz extern, in vindecarea ranilor mai vechi, care nu se vindeca, prin aplicarea de comprese si pentru spalaturi bucale si gargara.
Pentru infuzia combinata sunt necesare doua lingurite de pulbere de radacina de tataneasa care sunt lasate la inmuiat peste noapte intr-o jumatate de cana de apa, aproximativ 125 ml. Dimineata se filtreaza, maceratul se pastreaza, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte timp de 20 de minute. Se raceste si apoi cele doua extracte se amesteca. Se beau 3 cani pe zi, inaintea meselor principale.
Tinctura se obtine din 200 ml de alcool in care se lasa la macerat o lingura cu radacina de tataneasa. Dupa 15 zile se filtreaza si se pune in recipiente mai mici. se administreaza cate 10 picaturi, de trei ori pe zi.
In fine, alifia se obtine prin topirea unui pachet cu unt la care se adauga 2-3 linguri cu pulbere de radacina uscata. Se lasa putin pe foc, apoi se filtreaza si se pune in cutii.
Contraindicatii si reactii adverse ale tatanesei
Utilizarea tatanesei intern este mai putin refcomandata si este indicat ca ea sa fie facuta doar cu acordul medicului. O alta recomandare este ca pentru uz intern sa fie asociata cu alte plante medicinale, ea fiind greu de digerat. Asadar, pentru uzul intern este indicat consumul de macerat la rece si de infuzie combinata.
Pulberea nu este recomandata pentru uz intern decat in combinatie cu alte plante, proportia ei fiind mai mica.
Tataneasa le este contraindicata femeilor insarcinate, celor care alapteaza, dar si copiilor.
Toxicitate. Tataneasa poate fi toxica. Se recomanda consultarea unui medic inainte de administrare sau de folosirea externa a unor produse pe baza de tataneasa.